SME

Vymenil špičkovú reštauráciu za street food: Je to otročina, ale stojí to za to

Michal Konrád prešiel z luxusu na ulicu.

Michal Konrád (35) bol od roku 2010 šéfkuchárom reštaurácie Fou Zoo zameranej na ázijskú kuchyňu v Bratislave. Za jeho vedenia ju prestížny gastronomický sprievodca Gault Millau ocenil ako najlepšiu slovenskú reštauráciu. Predtým pracoval v prestížnych reštauráciách v Londýne. Absolvoval stáže v podnikoch s michelinskými hviezdami, okrem iných aj v reštaurácii Noma. Od marca 2019 spustil s Ivanom Lilovom a Michalom Hužovičom projekt v pouličnej gastronómii pod názvom Bao Brothers. (Zdroj: SME - Marko Erd)

Bol hviezdou reštaurácie Fou Zoo s ázijskou kuchyňou, ktorú medzinárodný gastronomický sprievodca Gault Millau označil za najlepšiu reštauráciu na Slovensku.

MICHAL KONRÁD ju však po deviatich rokoch opustil a dal sa na dobrodružstvo v pouličnej gastronómii. Tento rok si spolu s dvomi spoločníkmi založili vlastný street food projekt Bao Brothers.

Žemle bao sú podľa neho podobné našej knedli a aj tradičné ázijské náplne sú slovenským chutiam blízke. “Ide tam bravčové mäsko, bôčik, už len kyslá kapusta chýba,“ smeje sa.

Kam sa posunula za posledných desať rokov slovenská gastronómia? V čom sa vyrovná tej západnej?

Odvtedy, čo som sa pred deviatimi rokmi vrátil zo zahraničia na Slovensko, sa veľmi posunula dopredu, čo sa týka kvality kuchárov, aj tým, čo a ako sa tu varí.

Najmä v posledných rokoch vidieť, koľko kuchárov si zakladá na tom, aby mali kvalitné suroviny. Na rozdiel od ľudovej jedálne, kde vám čosi hodia na tanier, sa s nimi snažia pohrať.

Neviem, či sa to dá úplne porovnávať so Západom, kde je iná história, iný vývoj, ale vnímam to pozitívne.

Ktoré z miest, kde ste pôsobili v zahraničí, na vás spravilo najväčší dojem?
Asi v Japonsku, kde som bol tri týždne na stáži v malej reštaurácii v Tokiu. Tamojší šéfkuchár predtým pracoval v oceňovanej reštaurácii El Bulli.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Zapôsobili na mňa ľudia, prostredie, aj to, aké mali suroviny, ako to bolo nastavené.

Viac podobných článkov nájdete na SME+. Vznikajú vďaka vašej podpore. Ďakujeme.

Mali dobré mäso z vnútrozemia, či už to bolo hovädzie wagyu, alebo rôzne bravčové plemená, a tiež výber ovocia a zeleniny, morských plodov.

Z môjho pohľadu je to mekka ázijskej kuchyne.

To, čo sa u nás pokladá za čínu, v Číne chutí úplne inak. Je to tak so všetkým ázijským jedlom u nás?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C62WH na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Sportnet

Danis Zaripov (vľavo), vedľa neho ruský prezident Vladimir Putin a hokejisti Alexander Ovečkin a Nikolaj Kuľomin.

Ruský hokejista je oddaný fanúšik prezidenta Putina.


Martin Turčin a 1 ďalší
Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová po slalome vo Flachau 2023.

Mikaela Shiffrinová zverejnila rozhovor s Petrou Vlhovou.


Futbalisti Hamšík Academy Banská Bystrica.

V tejto sezóne za áčko nastúpil aj Marek Hamšík.


Ivan Demidov.

Tím slovenského útočníka Juraja Slafkovského sa rozrastie o ruského útočníka.


SkryťZatvoriť reklamu