SME

Vojto Artz: Éčka sú všade. Zdravé aj škodlivé

Výroba majonézy a cukrovej vaty je tiež molekulárna gastronómia.

Prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto ArtzPrezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto Artz (Zdroj: Dušan Křistek)

Čím sa molekulárna gastronómia odlišuje od klasickej kuchyne?

Je to najmä zážitková gastronómia. Kľúčová je zmena skupenstva surovín. Ich vzhľadu. Prirodzená chuť však zostáva.

Vezmem klasickú mrkvu. Môžem z nej spraviť mrkvový kaviár, špagety, sneh, čips, prach, zmrzlinu, špongiu alebo dreň.

Niektoré pokrmy na prvý pohľad nemusia vyzerať ani ako jedlo. Iné zas vzhľadom zavádzajú. Už len výroba cukrovej vaty je svojím spôsobom molekulárna gastronómia.

Čo myslíte tým, že jedlo vzhľadom zavádza?

Hostia sa na mňa raz pozerali veľmi zvláštne, keď som im na dezert priniesol volské oká. Mysleli si, že mi hrabe. Pripravené boli z mangovej drene a kokosového mlieka. Dali sme im do rúk aj pipety s malinovým pyré. To vyzeralo ako kečup.

SkryťVypnúť reklamu

Spomenuli ste mrkvový kaviár. To asi nie je klasický kaviár, ako ho ľudia poznajú.

Samozrejme, to nie sú rybie ikry. Sú to želatínové guľôčky. Tie sa dajú vytvoriť z čohokoľvek.

Musia mať pevný obal a vnútri byť tekuté. Na to sa používajú morské riasy v podobe takzvaných textúr. Rozdiel od bežnej želatíny je však v tom, že nezahustia tekutinu celú, ale vytvoria práve spomínaný obal.

Využíva sa to aj pri miešaných nápojoch. Vytvorím väčšiu guľu, napríklad ako tú mangovú a vložím ju do iného nápoja. Keď to človek vypije, guľa v ústach praskne a drink sa namieša priamo v nich.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako na to?

Treba rozmixovať surovinu, napríklad petržlen alebo ovocie či hocičo iné vo vode. Na výsledný efekt má vplyv aj typ vody. Inak sa správa mäkká a inak tvrdá voda.

SkryťVypnúť reklamu

Dôležité je, aby si tekutina zachovala chuť svojej suroviny. Ide o silný výluh. Môžem ho urobiť napríklad aj z balzamikového octu. Tam už však treba vyrovnávať PH. Neutralizovať roztok. Ideálne sú hodnoty od päť a pol do sedem.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C657X na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Recepty

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy

Ibiškovec jedlý poznali pestovatelia už pred 6000 rokmi.


a 1 ďalší 1
Súvisiace témy: recepty, Umenie, Fyzika, Chémia
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  3. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  2. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  3. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  4. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  6. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 13 861
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 337
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 942
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 2 826
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 684
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 490
  7. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 016
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 001
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Premiér Robert Fico v Handlovej.

Prečítajte alebo vypočujte si najdôležitejšie správy.


V Handlovej bolo počas výjazdového rokovania vlády množstvo policajtov.

Nenávisti je viac, ľudia to cítia aj v rodinách.


1
Liek ozempic užívajú oficiálne ľudia s cukrovkou druhého typu.

Cena lieku v USA je viac ako pätnásťkrát vyššia ako na Slovensku.


Nová šéfka STVR Martina Flašíková. Dekrét jej odovzdala ministerka kultúry Martina Šimkovičová.

Nová šéfka STVR tvrdí, že sa eReportu vzdá.


4

Sportnet

Futbalisti FC Barcelona oslavujú titul po víťazstve nad Espanyolom.

Barcelonské derby rozhodol parádnou strelou Lamine Yamal.


a 1 ďalší
Will Cuylle v zápase Kanada - Rakúsko v skupine A na MS v hokeji 2025.

Kanada dnes zdolala Rakúsko v skupine A na MS v hokeji 2025. Pozrite si priebeh, výsledok, tabuľku a góly.


a 1 ďalší
Denis Godla v bránke HC Slovan Bratislava.

Tridsaťročný brankár pôsobil uplynulé dve sezóny v Slovane Bratislava.


TASR
Prezident FIFA Gianni Infantino a šéf UEFA Aleksander Čeferin počas kongresu.

Prezident FIFA sa zúčastnil na kontroverznej ceste na Strednom východe.


TASR
SkryťZatvoriť reklamu