SME

Vojto Artz: Éčka sú všade. Zdravé aj škodlivé

Výroba majonézy a cukrovej vaty je tiež molekulárna gastronómia.

Prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto ArtzPrezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto Artz (Zdroj: Dušan Křistek)

Čím sa molekulárna gastronómia odlišuje od klasickej kuchyne?

Je to najmä zážitková gastronómia. Kľúčová je zmena skupenstva surovín. Ich vzhľadu. Prirodzená chuť však zostáva.

Vezmem klasickú mrkvu. Môžem z nej spraviť mrkvový kaviár, špagety, sneh, čips, prach, zmrzlinu, špongiu alebo dreň.

Niektoré pokrmy na prvý pohľad nemusia vyzerať ani ako jedlo. Iné zas vzhľadom zavádzajú. Už len výroba cukrovej vaty je svojím spôsobom molekulárna gastronómia.

Čo myslíte tým, že jedlo vzhľadom zavádza?

Hostia sa na mňa raz pozerali veľmi zvláštne, keď som im na dezert priniesol volské oká. Mysleli si, že mi hrabe. Pripravené boli z mangovej drene a kokosového mlieka. Dali sme im do rúk aj pipety s malinovým pyré. To vyzeralo ako kečup.

SkryťVypnúť reklamu

Spomenuli ste mrkvový kaviár. To asi nie je klasický kaviár, ako ho ľudia poznajú.

Samozrejme, to nie sú rybie ikry. Sú to želatínové guľôčky. Tie sa dajú vytvoriť z čohokoľvek.

Musia mať pevný obal a vnútri byť tekuté. Na to sa používajú morské riasy v podobe takzvaných textúr. Rozdiel od bežnej želatíny je však v tom, že nezahustia tekutinu celú, ale vytvoria práve spomínaný obal.

Využíva sa to aj pri miešaných nápojoch. Vytvorím väčšiu guľu, napríklad ako tú mangovú a vložím ju do iného nápoja. Keď to človek vypije, guľa v ústach praskne a drink sa namieša priamo v nich.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako na to?

Treba rozmixovať surovinu, napríklad petržlen alebo ovocie či hocičo iné vo vode. Na výsledný efekt má vplyv aj typ vody. Inak sa správa mäkká a inak tvrdá voda.

SkryťVypnúť reklamu

Dôležité je, aby si tekutina zachovala chuť svojej suroviny. Ide o silný výluh. Môžem ho urobiť napríklad aj z balzamikového octu. Tam už však treba vyrovnávať PH. Neutralizovať roztok. Ideálne sú hodnoty od päť a pol do sedem.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C657X na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Recepty

Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 10
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2
Súvisiace témy: recepty, Umenie, Fyzika, Chémia
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Musí veda odpovedať na všetky naše otázky?
  4. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  5. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  6. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 18 045
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 8 288
  3. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 8 143
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 4 426
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 3 029
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 632
  7. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 179
  8. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 1 913
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Sportnet

zľava Miloš Bubela (Nitra) a Mislav Rosandič (Košice)

Košice vykročili za víťazstvom gólom už v tretej minúte.


TASR
Radosť hokejistov Brna

Kometu potiahol štyrmi gólmi fínsky útočník.


a 1 ďalší
Róbert Boženík

Sporným bodom ostáva mena prestupovej čiastky.


Tomáš Rigo.

V zápase boli udelené tri červené karty.


TASR
SkryťZatvoriť reklamu