BRATISLAVA. V priebehu posledných piatich rokov na Slovensku narástol počet ochorení na salmonelózu až o takmer 40 percent. Vyplýva to z údajov Úradu verejného zdravotníctva, ktoré poskytol denníku SME.
Za nárastom tohto ochorenia vidia hygienici a mikrobiológovia stále teplejšie letá na Slovensku, ako aj zmenu stravovacích návykov obyvateľov.

Salmonelóza je infekčné ochorenie tráviaceho traktu, ktoré vyvoláva baktéria salmonela.
Keď človek zje potraviny, ktoré sú ňou nakazené, dostane vysokú teplotu, pociťuje celkovú nevoľnosť, má kŕče v bruchu a hnačku.
Nezriedka môže skončiť pre možnú dehydratáciu na infúziách. Pre deti, oslabených a starých ľudí môže byť toto ochorenie smrteľné.
Už žiadne surové vajcia
Kým v roku 2014 bolo na Slovensku hlásených 4379 ochorení, o štyri roky neskôr to už bolo 7222 prípadov. Ide o vyše 39-percentný nárast.
Počtom ochorení sme sa tak dostali podľa šéfky oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Márie Avdičovej na úroveň roku 2007.