SME

Nad espressom nevysedávajte, vypite ho hneď, radí majster Slovenska v baristike

Filtrovaná káva je zdravšia.

Šimon Janík.Šimon Janík. (Zdroj: ARCHÍV Š. J.)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na začiatku tohto úspešného príbehu nebola zamatová chuť horkej kávy. Boli to ornamenty v mliečnej pene. A túžba napredovať a robiť veci inak.

Úradujúci majster Slovenska v príprave kávy v kategórii barista Šimon Janík sa ku káve dostal ako 16-ročný študent hotelovej akadémie v Piešťanoch.

Súvisiaci článok Zrniečko po zrniečku. Múzeum na Orave obdivuje svet Čítajte 

„V tom čase som na internete objavil obrázky latte artu, čo sú rôzne vzory kreslené mliečnou penou do kapučína. Mal som veľký záujem a odhodlanie naučiť sa niečo takéto, pretože som vedel, že sa mi takáto zručnosť v budúcnosti môže hodiť,“ hovorí 23-ročný mladík.

SkryťVypnúť reklamu

Úplne jednoduché to nebolo. V piešťanskej hotelovej škole sa baristike nik príliš nevenoval.

„Zoznámil som sa však s chlapcom, ktorý absolvoval latte art kurz v tréningovom centre v Žiline a mal základné know-how ako na to. Dostal som od neho prvé, mne dovtedy neznáme informácie o káve, pripravil mi moje prvé espresso, ukázal mi základné techniky a postupy prípravy a venoval mi hodiny svojho času. Jednoducho ma uviedol do sveta kávy,“ spomína Šimon.

V tom momente sa pred ním otvoril nový vesmír. Kým väčšinu chlapcov očarí profesia barmana, ktorý za barom mieša farebné nápoje s ľadom, Šimon sa vydal na cestu baristu - špecialistu na prípravu kávy, najmä espressa a nápojov z neho. Paradoxne, dovtedy kávu vôbec nepil.

Káva na sto spôsobov

„Káva nemusí byť len horká a čierna, ako ju máme zafixovanú. Dá sa pripraviť na sto spôsobov a vždy bude mať svoju jedinečnú a inú chuť,“ vysvetľuje barista.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C668J na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 594
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 326
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 716
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 138
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 349
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 881
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 879
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 375
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu