SME

Nad espressom nevysedávajte, vypite ho hneď, radí majster Slovenska v baristike

Filtrovaná káva je zdravšia.

Šimon Janík.Šimon Janík. (Zdroj: ARCHÍV Š. J.)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na začiatku tohto úspešného príbehu nebola zamatová chuť horkej kávy. Boli to ornamenty v mliečnej pene. A túžba napredovať a robiť veci inak.

Úradujúci majster Slovenska v príprave kávy v kategórii barista Šimon Janík sa ku káve dostal ako 16-ročný študent hotelovej akadémie v Piešťanoch.

Súvisiaci článok Zrniečko po zrniečku. Múzeum na Orave obdivuje svet Čítajte 

„V tom čase som na internete objavil obrázky latte artu, čo sú rôzne vzory kreslené mliečnou penou do kapučína. Mal som veľký záujem a odhodlanie naučiť sa niečo takéto, pretože som vedel, že sa mi takáto zručnosť v budúcnosti môže hodiť,“ hovorí 23-ročný mladík.

SkryťVypnúť reklamu

Úplne jednoduché to nebolo. V piešťanskej hotelovej škole sa baristike nik príliš nevenoval.

„Zoznámil som sa však s chlapcom, ktorý absolvoval latte art kurz v tréningovom centre v Žiline a mal základné know-how ako na to. Dostal som od neho prvé, mne dovtedy neznáme informácie o káve, pripravil mi moje prvé espresso, ukázal mi základné techniky a postupy prípravy a venoval mi hodiny svojho času. Jednoducho ma uviedol do sveta kávy,“ spomína Šimon.

V tom momente sa pred ním otvoril nový vesmír. Kým väčšinu chlapcov očarí profesia barmana, ktorý za barom mieša farebné nápoje s ľadom, Šimon sa vydal na cestu baristu - špecialistu na prípravu kávy, najmä espressa a nápojov z neho. Paradoxne, dovtedy kávu vôbec nepil.

Káva na sto spôsobov

„Káva nemusí byť len horká a čierna, ako ju máme zafixovanú. Dá sa pripraviť na sto spôsobov a vždy bude mať svoju jedinečnú a inú chuť,“ vysvetľuje barista.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C668J na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 960
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 583
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 763
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 590
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 282
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 025
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 615
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 096
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu