Na začiatku tohto úspešného príbehu nebola zamatová chuť horkej kávy. Boli to ornamenty v mliečnej pene. A túžba napredovať a robiť veci inak.
Úradujúci majster Slovenska v príprave kávy v kategórii barista Šimon Janík sa ku káve dostal ako 16-ročný študent hotelovej akadémie v Piešťanoch.
Zrniečko po zrniečku. Múzeum na Orave obdivuje svet Čítajte„V tom čase som na internete objavil obrázky latte artu, čo sú rôzne vzory kreslené mliečnou penou do kapučína. Mal som veľký záujem a odhodlanie naučiť sa niečo takéto, pretože som vedel, že sa mi takáto zručnosť v budúcnosti môže hodiť,“ hovorí 23-ročný mladík.
Úplne jednoduché to nebolo. V piešťanskej hotelovej škole sa baristike nik príliš nevenoval.
„Zoznámil som sa však s chlapcom, ktorý absolvoval latte art kurz v tréningovom centre v Žiline a mal základné know-how ako na to. Dostal som od neho prvé, mne dovtedy neznáme informácie o káve, pripravil mi moje prvé espresso, ukázal mi základné techniky a postupy prípravy a venoval mi hodiny svojho času. Jednoducho ma uviedol do sveta kávy,“ spomína Šimon.
V tom momente sa pred ním otvoril nový vesmír. Kým väčšinu chlapcov očarí profesia barmana, ktorý za barom mieša farebné nápoje s ľadom, Šimon sa vydal na cestu baristu - špecialistu na prípravu kávy, najmä espressa a nápojov z neho. Paradoxne, dovtedy kávu vôbec nepil.
Káva na sto spôsobov
„Káva nemusí byť len horká a čierna, ako ju máme zafixovanú. Dá sa pripraviť na sto spôsobov a vždy bude mať svoju jedinečnú a inú chuť,“ vysvetľuje barista.