Na začiatku tohto úspešného príbehu nebola zamatová chuť horkej kávy. Boli to ornamenty v mliečnej pene. A túžba napredovať a robiť veci inak.
Úradujúci majster Slovenska v príprave kávy v kategórii barista Šimon Janík sa ku káve dostal ako 16-ročný študent hotelovej akadémie v Piešťanoch.

„V tom čase som na internete objavil obrázky latte artu, čo sú rôzne vzory kreslené mliečnou penou do kapučína. Mal som veľký záujem a odhodlanie naučiť sa niečo takéto, pretože som vedel, že sa mi takáto zručnosť v budúcnosti môže hodiť,“ hovorí 23-ročný mladík.
Úplne jednoduché to nebolo. V piešťanskej hotelovej škole sa baristike nik príliš nevenoval.
„Zoznámil som sa však s chlapcom, ktorý absolvoval latte art kurz v tréningovom centre v Žiline a mal základné know-how ako na to. Dostal som od neho prvé, mne dovtedy neznáme informácie o káve, pripravil mi moje prvé espresso, ukázal mi základné techniky a postupy prípravy a venoval mi hodiny svojho času. Jednoducho ma uviedol do sveta kávy,“ spomína Šimon.
V tom momente sa pred ním otvoril nový vesmír. Kým väčšinu chlapcov očarí profesia barmana, ktorý za barom mieša farebné nápoje s ľadom, Šimon sa vydal na cestu baristu - špecialistu na prípravu kávy, najmä espressa a nápojov z neho. Paradoxne, dovtedy kávu vôbec nepil.
Káva na sto spôsobov
„Káva nemusí byť len horká a čierna, ako ju máme zafixovanú. Dá sa pripraviť na sto spôsobov a vždy bude mať svoju jedinečnú a inú chuť,“ vysvetľuje barista.