SME

Hlavným aktérom v plytvaní potravinami sú domácnosti

V koši na odpadky končia najčastejšie ovocie a zelenia. Na druhom mieste je pečivo. Tretie patrí hotovým jedlám.

(Zdroj: AdobeStock)

Hosť si v reštaurácii objedná hlavné jedlo a bez toho, aby ho čo i len ochutnal, celé ho vyhodí do smetného koša. Tento scenár zopakuje každý deň v priebehu celého kalendárneho roka.

Ak všetky tieto vyhodené obedy po roku sčítame, dostaneme číslo, ktoré bude tesne pod priemerom ročného potravinového odpadu, aký pripadá na jedného obyvateľa Slovenska. To číslo je 111 kilogramov. Niektoré štatistiky dokonca hovoria o 160 kilogramoch vyhodených potravín na hlavu za jeden rok.

Plytvanie potravinami je problém, ktorý sa týka celej planéty. Riešia ho obchodné reťazce, vlády, Európska únia aj OSN. Štatistiky hovoria, že len v Európskej únii sa každý rok vyprodukuje 90 miliónov ton potravinového odpadu. Je to asi tretina všetkých potravín, ktoré sa vyrobia.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CA3B9 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 907
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 553
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 698
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 547
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 277
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 129
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 804
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 074
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu