
Neexistujú zázračné diéty a ak niekto niečo také tvrdí, treba sa k tomu postaviť veľmi skepticky, hovorí internista, geriater a gastroenterológ PETER MINÁRIK.
Za posledných tridsať rokov sa podľa neho v odporúčaniach ohľadne zdravej výživy a zdravého životného štýlu nič zásadné nezmenilo.
Hovorí aj o tom, ako vo Francúzsku dokázali ovplyvniť spotrebiteľov pri nákupe zdravých potravín a motivovať potravinárske firmy, aby znížili obsah cukru či soli v produktoch.
Ako sa robí výskum v oblasti stravovania a zdravého životného štýlu a v čom je odlišný od výskumu v iných oblastiach?
V základných parametroch je rovnaký. Hľadá sa pravda vedeckými prostriedkami a výsledky sa musia obhájiť, publikovať, recenzovať. Jedna štúdia ešte neznamená celú pravdu.

Robí sa základný výskum, ako aj výskum vzťahov medzi konzumáciou potravín alebo jednotlivých živín a chorobnosťou a zdravím.
Základný výskum je na úrovni biológie, chémie, molekulárnych štruktúr. Študuje sa napríklad, akým spôsobom podporuje vitamín D alebo kalcium prevenciu nádorových ochorení hrubého čreva a prsníka.
Iné výskumné odbory skúmajú napríklad problematiku spojenú s produkciou potravín, ďalšie štúdie sa zaoberajú sociálnymi, ekonomickými a ekologickými aspektmi výživy alebo stravovacím správaním ľudí.
Nakoľko sa dá na výsledky týchto výskumov spoľahnúť?