SME

Plechovka bola vzácna. Slovenské pivo išlo na strechu sveta aj do vesmíru

Vďaka pivu ste vybavili skoro všetko.

Fotografia z prvej československej expedície na Makalu v roku 1973, vľavo bratislavský lekár výpravy MUDr. Milan Šimunič, vedľa už nebohý kameraman Slovenskej filmovej tvorby Miloslav Filip.Fotografia z prvej československej expedície na Makalu v roku 1973, vľavo bratislavský lekár výpravy MUDr. Milan Šimunič, vedľa už nebohý kameraman Slovenskej filmovej tvorby Miloslav Filip. (Zdroj: HEINEKEN)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

S budovaním hurbanovského pivovaru sa začalo v roku 1964. O tri roky bola hotová sladovňa a o ďalšie dva roky neskôr už putovali z mestečka na juhozápade Slovenska do celej republiky prvé hektolitre Zlatého Bažanta.

Na stavbu dohliadal Jan Řiman, technik z topoľčianskeho Topvaru. Rodený Moravan sa stal aj prvým riaditeľom hurbanovského pivovaru. Řiman ako bývalý futbalista precestoval niekoľko krajín a už v tých časoch pričuchol čomusi, čo sa dnes nazýva marketing.

Vďaka tomu Zlatý Bažant rýchlo prenikol na český trh, ale aj za hranice Československa. A v roku 1971 získal hurbanovský pivovar ďalší silný tromf. Linku na plnenie piva do plechoviek – prvú vo vtedajšom Československa a podľa niektorých zdrojov aj v celom socialistickom bloku.

SkryťVypnúť reklamu

Druhý najlepší obal

Linku doviezli z Nemecka, jej kapacita bola desaťtisíc plechoviek za hodinu a spoľahlivo pracovala dvadsaťpäť rokov. Bola univerzálna a okrem trojdecových plechoviek sa na nej pivo plnilo aj do pollitrových fliaš.

„Dnes si to mnoho ľudí nedokáže predstaviť, ale plechovka piva bola v tom čase raritou. Ľudia rýchlo zistili, že pivo z plechovky je rovnako dobré ako z fľaše. Dodnes platí, že tento obal je na pivo druhý najlepší po skle, ale druhý len veľmi tesne,“ vysvetľuje obchodný sládok spoločnosti Heineken Slovensko Karol France, ktorý pracuje v hurbanovskom pivovare od roku 1979.

Pôvodné plechovky boli o čosi ťažšie, vyrábali sa z pevného plechu (dnešné sú hliníkové) a na boku mali široký zvar. Pivovaru ich dodávala zahraničná firma. Plnilo sa do nich dvanásťstupňové pivo Zlatý Bažant.

SkryťVypnúť reklamu

Väčšina produkcie putovala na export, na zastupiteľské úrady v zahraničí, na medzinárodné letecké linky a do medzištátnych rýchlikov alebo do vybraných predajní potravín. Preto bolo pivo v plechovke doma vzácne.

„Kartón s 24 plechovkami stál 120 korún, ale mal oveľa vyššiu hodnotu. S pivom v plechovke ste vybavili takmer všetko,“ spomína Rudolf Kajan, ktorý pracoval v pivovare od spustenia výroby.

„Keď prišla z Rakúska nová várka plechoviek, občas sa medzi ne zamiešala aj nejaká cudzia, určená pre iný pivovar. Hneď sme si ju brali. Mnohí z nás plechovky zbierali, bol to vzácny suvenír,“ dodáva.

Plnili aj Budvar

Keďže hurbanovská špeciálna linka bola roky jedinou v Československu, od polovice 70. rokov opúšťal brány fabriky aj plechovkový Budvar.

SkryťVypnúť reklamu

„Českobudějovický pivovar mal objednávku na vývoz svojho piva pre zahraničného partnera, takže prišli do Hurbanova s cisternou, dodali svoje plechovky a my sme ich naplnili. Ročne sme pre Budvar stočili približne dva milióny plechoviek piva,“ hovorí France.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C6S3Y na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 145
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 820
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 161
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 614
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 235
  6. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 099
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 068
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 971
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Ministerstvo vnútra nechce ukázať ich výstupy.


61
Pápež Lev XIV. pred inauguračnou omšou.

Lev XIV. sľúbil, že vynaloží všetko úsilie.


38
Mestský úrad Čadca.

Najväčšieho dlžníka domáci asi nepoznajú.


3
Predseda Hlasu Matúš Šutaj Eštok.

Prečítajte alebo vypočujte si najdôležitejšie správy.


3

Sportnet

Mikael Granlund, Jason Robertson a Jason Marchment oslavujú gól

Tromi bodmi zažiaril Seguin


TASR
Tréner Totenhamu  Ange Postecoglou oslavuje.

Kto by povedal, že klesnú tak hlboko?


Vizualizácia nového štadióna.

V Brezne má vzniknúť športový stánok kategórie UEFA 3.


Alexandros Kyziridis sa raduje z gólu.

V najvyššej slovenskej súťaži odohral 25 zápasov a strelil 15 gólov, čo je v histórii klubu najviac v jednej prvoligovej sezóne.


TASR
SkryťZatvoriť reklamu