Po tom, ako sme objavili rozmanité svetové dobroty, sa šéfkuchári aj ľudia za sporákom na Slovensku vracajú aj na domácu pôdu a znovuobjavujú lokálnu domácu kuchyňu.
Tá tradičná nie je preslávená práve zeleninou. Vegetarián sa skôr musí pripraviť na zaujímavé zážitky v slovenských reštauráciách, keď je v kratučkej ponuke bezmäsitých jedál napríklad vyprážaný syr so šunkou.
S výnimkou kapusty, ktorú dodnes nakladáme, nemožno hovoriť ani o veľkej tradícii niektorého druhu zeleniny, ktorý v našom jedálnom lístku pretrval a je veľmi populárny.
Zemiaky, ktoré sú obľúbeným základom mnohých našich jedál, sa u nás udomácnili len pomerne nedávno s nesmelými začiatkami pestovania v polovici 18. storočia.

Boli však zeleniny, ktoré spestrovali jedálny lístok našich predkov, no dnes o nich takmer nepočuť.
Sušené plátky kvaky
Patrila medzi ne napríklad kvaka, repa, ktorá má podobnú chuť ako kaleráb. Kým v Nemecku alebo Rakúsku na ňu dodnes bežne narazíte v regáloch obchodov, u nás musíte intenzívnejšie pátrať.