BRATISLAVA. Pivo varili šesťkrát do mesiaca, v najlepších časoch spolu aj tritisíc litrov. Počas pandémie sa pivo v košickom pivovare Golem pripravuje už len raz mesačne, zhruba 500 litrov.
"Ľudia chodia menej a nestihne sa ho toľko vypiť. Prídu si pivo načapovať a zoberú si ho v plastových fľašiach," hovorí majiteľka pivárne Beáta Murková. Niektorí si napriek zákazom sadali na lavičky na blízkom námestí. Terasy krčiem a reštaurácií sú od polovice decembra zatvorené.
Za posledný rok museli v pivovare z ôsmich pracovníkov a brigádnikov prepustiť šiestich. Z majiteľky a prevádzkarky Murkovej sa stala aj čašníčka, kuchárka a upratovačka v jednom. Nechať si mohla ešte jedného zamestnanca - pivovarníka.
"Spomínam si na jeseň, keď ešte ľudia mohli sedieť vnútri a boli medzi stolmi dvojmetrové rozostupy. Namiesto sto ľudí prišlo iba dvadsať a považovali sme to za diskriminačné. Čo by sme za to teraz dali," hovorí Murková.