Májovú bryndzu na hornom Turci začali tento rok vyrábať neskôr ako v predchádzajúcich rokoch. Posun spôsobilo aprílové počasie. S výrobou bryndze, ktorá sa považuje za najlepšiu, začali v stredu i na farme v Turčeku .
"Počasie nás zdržalo oproti štandardu približne mesiac. Bolo studené obdobie v apríli, prvý aprílový týždeň tu bol ešte sneh. Ovce sú tak na paši približne týždeň. Májovú bryndzu, ktorú majú ľudia najradšej, začíname vyrábať práve v stredu," povedal Ján Kollár, manažér prevádzky.
Všetko podľa neho závisí od začiatku teplého obdobia, je potrebné, aby paša nabehla, ale aj ovce potrebujú cítiť pohodu, lebo sa samy pýtajú von. Proces výroby nielen májovej bryndze trvá v Turčeku približne osem dní od vytiahnutia hrudky po balenie.






