SME

Ekofarmár Pém: Ľudia by si mali uvedomiť, že pole sa nedá nafúknuť

Priamo z poľa o klíme a farmárčení.

(Zdroj: HejTy)
Načítavam... Ekofarmár Pém: Moji kolegovia sa dívajú na mňa trochu ako na exota
Počúvajte v appke SME alebo cez Toldo, Apple, Spotify a RSS.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Jednoduchým sedliackym rozumom povedané, ak nehýbeme pôdou, tak neuvoľňujeme CO2, a prírode už týmto spôsobom robíme dobre,“ hovorí o svojich bezorebných postupoch farmár Bálint Pém.

„Tieto pestovateľné postupy v severnej Amerike i v južnej Amerike už majú celkom rozvinuté. Oni nepestujú intenzívnym spôsobom. V Európe, pretože je tu veľmi vysoká koncentrácia civilizácie a veľmi vysoká cena pôdy, sme nútení postupovať opačne. To, čo si ľudia želajú - viac ekológie, si protirečí. Ľudia by si mali uvedomiť, že pole sa nedá nafúknuť,“ dodáva.

SkryťVypnúť reklamu

19. diel Klímapodcastu denníka SME je o farmárčení a klíme. Vybrali sme sa do farebných polí kukurice, maku či lucerky, kde sme strávili jeden veľmi horúci letný deň, keď sa teploty šplhali k 40-tke. Hosťom tejto epizódy je agromanažér a pestovateľ maku z najjužnejšej časti Slovenska, z obce Patince.

Pán Pém nemá pluh a teda vôbec neorie. Snaží sa hospodáriť na zdravých základoch a pôdu rekultivuje a obhospodaruje ju šetrne. Niektorí konvenčne hospodáriaci farmári z okolia si pri ňom ťukajú na čelo, jeho kolega z kombajnu nám však povedal, že toto je podľa neho budúcnosť.

Z podcastu sa dozviete, ako rozdielne znáša extrémne horúčavy klasicky a ekologicky pestovaná kukurica. Koľko CO2 zachytáva les a koľko hektár dobre založeného poľnohospodárskeho porastu.

SkryťVypnúť reklamu

Rozprávame sa o burine aj poľnohospodárskej politike, o iných farmároch, o počasí a jeho výkyvoch aj o tom, prečo sa niekto rozhodne dať na neľahkú cestu experimentov s pôdou a trpezlivo už niekoľko rokov skúša, ako sa priblížiť prírode a zároveň dopestovať dosť zdravých potravín.

Podcasty denníka SME

Všetky podcasty denníka SME si môžete vypočuť na jednom mieste na podcasty.sme.sk.

Pravidelné podcasty:

Minisérie:

Sportnet.sk podcasty: 

Partnerské podcasty:

Archív:

Ak máte záujem o reklamný spot v podcastoch alebo inú spoluprácu, napíšte na podcasty.inzercia@sme.sk, pošleme vám cenovú ponuku.

Klímapodcast | Podcast o klimatickej zmene

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 971
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 592
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 785
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 606
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 284
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 998
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 520
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 106
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu