SME

Rezort školstva rozbieha projekt zdravšieho stravovania v školských jedálňach

Cieľom revízie školského stravovania je zabezpečenie energeticky a nutrične vyváženého jedla.

Rodičia detí v poslednom ročníku škôlky a školy už nebudú mať od septembra nárok na daňový bonus a zároveň dotáciu na stravu.Rodičia detí v poslednom ročníku škôlky a školy už nebudú mať od septembra nárok na daňový bonus a zároveň dotáciu na stravu. (Zdroj: TASR/František Iván)

BRATISLAVA. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR sa zameralo na školské stravovanie.

Počas pondelkovej tlačovej konferencie rezortný šéf Branislav Gröhling (SaS) poznamenal, že je potrebné pozerať sa na potreby dieťaťa, teda aj na zdravý životný štýl a zdravú stravu žiakov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vyvážené jedlá a nápoje bez pridaných cukrov

Cieľom revízie školského stravovania je zabezpečiť deťom energeticky a nutrične vyvážené jedlá a nápoje predovšetkým bez pridaných cukrov a sladidiel, či obmedziť prípravu jedál s obsahom mäkkých mäsových výrobkov. V tejto súvislosti rezort školstva pripravil tri kroky.

SkryťVypnúť reklamu

"Základom dobrého zdravia je prevencia a zdravý životný štýl našich detí, s tým súvisí hlavne pohyb. Súčasťou toho je ale aj vyvážený príjem a výdaj energie a stravovania," povedal minister školstva. Ako poznamenal, v tejto súvislosti rezort školstva pripravil tri kroky.

Vyšší podiel čerstvej zeleniny

Prvým z nich je revízia materiálno-spotrebných noriem, teda receptúr a zásad, ktoré začali platiť od septembra.

Poslankyňa Národnej rady SR Jarmila Halgašová (SaS) priblížila, že zo zastaraných receptúr boli vyradené nápoje s vysokým obsahom cukrov a so sladidlami, receptúry s obsahom vnútorností, s obsahom údeného mäsa, s nevhodnou kombináciou surovín, s obsahom polotovarov a hotové mrazené jedlá.

"Pridané boli zdravšie polievky, nátierky, pribudli tiež jedlá z diviny a zvýšil sa podiel čerstvej zeleniny. Po tejto revízii je možné zvýšiť podiel zeleniny až o 40 percent," povedala Halgašová.

SkryťVypnúť reklamu

Modernizácia jedální a vyškolenie personálu

Cieľom podľa jej slov je používať aj celozrnné výrobky a pečivo z celozrnnej múky, či zvýšiť množstvo kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia a ak sa dá, najmä od regionálnych výrobcov, pestovateľov. V tejto súvislosti majú ambíciu ísť cestou zeleného verejného obstarávania.

Druhým krokom je modernizácia školských kuchýň. "V predchádzajúcom období sme vyčlenili 2 750 000 eur na obnovu školských jedální. Pomohli sme tak 570 jedálňam,“ konkretizoval minister školstva.

Tretím krokom, ktorému sa chce rezort školstva v budúcnosti venovať, je vzdelávanie školského personálu.

Halgašová uviedla, že v lete 2020 pripravila pilotný projekt Školská jedáleň zameraný na vzdelávanie kuchárov.

"Hlavným cieľom je zvýšiť záujem detí o stravovanie v školských jedálňach. Podľa prieskumu sa takmer polovica detí v školskej jedálni nestravuje. Je preto potrebné zvýšiť atraktivitu jedál a zaviesť moderné trendy prípravy jedál podávaných v našich jedálňach," povedala.

SkryťVypnúť reklamu

Spolu s ministerstvom školstva sa podľa jej slov snažia zastrešiť praktickú časť priamo v teréne. Cez školské prázdniny počas minulého roka sa projekt realizoval v základných a stredných školách v piatich krajoch Slovenska.

"Od prvého októbrového týždňa bude tento projekt pokračovať za plnej prevádzky školských jedální. Spolu s odborníkmi sa budeme vracať aj na školy a medzi kuchárov, ktorí už školenie absolvovali," povedala Halgašová.

Cieľom Halgašovej je zostaviť v budúcnosti aj video archív receptúr zo školských kuchýň vrátane hodnotenia pripravených jedál.

Rokovania o zvýšení príspevku na obed

Ministerstvo školstva v súvislosti s týmito zmenami osloví ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina), aby sa začali rozprávať o zvýšení príspevku v rámci obedov.

SkryťVypnúť reklamu

"Pretože ak chceme zdravšie variť, tak potrebujeme aj zafinancovať obedy," povedal šéf rezortu školstva.

Ako podotkol, keď bude vypracovaný projekt zvýšenia dotácie a aj dosahov na štátny rozpočet, tak ho budú prezentovať a diskutovať o ňom aj s kolegami v koalícii.

Stravovanie

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  2. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  5. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  6. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  7. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  1. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi
  1. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 7 923
  2. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 6 240
  3. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 5 848
  4. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 4 806
  5. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 4 753
  6. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci 4 476
  7. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 3 531
  8. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň? 3 466
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu