Mnohým prevádzkam hrozí pre finančné straty počas pandémie zatvorenie a tisícky zamestnancov môžu prísť o prácu. Gastronomický priemysel preto urgentne žiada štát o pomoc, ktorá však zatiaľ neprichádza.
Vláda pre kritickú pandemickú situáciu ohlásila dvojtýždňový lockdown, počas ktorého musia zatvoriť všetky reštaurácie, povolený bude len okienkový predaj. V niektorých čiernych okresoch museli podniky zatvoriť už dávnejšie, zákazníkov však obsluhovali načierno.
O tom, akú okamžitú pomoc reštaurácie vyžadujú od vlády, v akej situácii sa nachádzajú po dvoch rokoch pandémie, a o tom, či môžu žiadať kompenzácie, keď nedodržiavajú opatrenia, hovorí prezident Aliancie slovenskej gastronómie (ASG) VILIAM PAVLOVSKÝ.
Viliam Pavlovský
- je prezidentom Aliancie slovenskej gastronómie (ASG),
- pracoval v michelinskej reštaurácii v Londýne,
- niekoľko rokov pomáhal v Banskej Bystrici budovať reštauráciu Bistro Smart Food,
- neskôr si v Banskej Bystrici otvoril reštauráciu Sympl.
Ako sú na tom reštaurácie vo vašej aliancii?
Je to najhoršie obdobie za posledné dva roky. Na východe už šesť týždňov fungujú v čiernej farbe, čo pre tamojších podnikateľov znamená totálny lockdown.