Bratislava 1. júla (TASR) - Vyše 70 percent populácie Slovenska umiera na srdcovocievne a onkologické ochorenia. Z toho za takmer 60 percent úmrtí zodpovedajú výživové faktory, uviedol dnes na tlačovej konferencii Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR hlavný hygienik SR Ivan Rovný.
Slovenské obyvateľstvo stále konzumuje o 20 percent viac mäsa ako odporúčajú potravinové medzinárodné normy a, naopak, v konzumácii ovocia a zeleniny zaostáva 40 percent. Preto cieľom Programu ozdravenia výživy obyvateľov Slovenskej republiky je zmeniť stravovacie návyky u populácie, a tým znížiť riziko ochorenia na srdcovocievne a onkologické ochorenia.
Ako uviedla vedúca sekcie hygieny životných a pracovných podmienok ÚVZ SR Katarína Chudíková, najčastejším prejavom nesprávnej výživy v súčasnosti je obezita, ktorú Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označuje za epidémiu 20. storočia. Podľa výsledkov epidemiologických štúdií 10 percent detí trpí nadváhou a obezitou, 50 percent mužov nadváhou a 10 percent obezitou a 33 percent žien nadváhou a 20 percent obezitou.
"Liečba dokáže znížiť 30 až 50 percent rizík na ochorenia srdcovocievnych a onkologických ochorení, správna výživa to dokáže tiež," informoval Ján Lietava z II. internej kliniky Lekárskej Fakulty v Bratislave. Ľudia, ktorí sa správne stravujú, športujú, dodržiavajú pitný režim, nefajčia, sú menej náchylní na srdcovocievne a ontologické ochorenia.
ÚVZ vyberá spomedzi slovenských potravín výrobky, ktoré spĺňajú požiadavky a kritériá správnej výživy a označuje ich logom Výživa pre zdravie. Momentálne existuje 51 výrobkov označených týmto logom. Projekt Zdravá výživa, ktorého gestorom je Ministerstvo zdravotníctva SR, sa aj týmto snaží zlepšiť stravovacie návyky populácie.