SME

Aktivista: Týranie kaprov je zbytočné, predať sa dajú aj spracované

Chlór vo vani kaprovi leptá oči a žiabre.

Martin Smrek z organizácie Humánny pokrokMartin Smrek z organizácie Humánny pokrok (Zdroj: Archív Martin Smrek)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V predvianočnom období si už v Poľsku pri supermarkete živého kapra nekúpite, na Slovensku to ostáva neoddeliteľnou súčasťou sviatkov. O zmenu sa snaží organizácia Humánny pokrok, ktorá spustila petíciu za úpravu pravidiel predaja kaprov.

Jej predseda MARTIN SMREK v rozhovore opisuje, čo kapry zažívajú pred tým, ako sa dostanú na vianočný stôl. Najnovšie výskumy o živote rýb podľa neho totiž dokazujú, že cítia bolesť, pamätajú si spomienky a aj preto je nehumánne ich po kúpe zo stiesnenej nádoby doma najprv šokovať, prípadne udusiť v chlórovej vode vo vani a potom zaživa utĺcť. ,,Keď kupujete kuracie mäso, nekúpite si živú sliepku na parkovisku, v igelitovom vrecku neodnesiete a nevykrútite jej doma krk v obývačke,“ hovorí.

SkryťVypnúť reklamu

Je kapor tradičné slovenské vianočné jedlo?

Áno, ale nevzťahuje sa to na celú republiku. Jedenie kaprov je významnou tradíciou aj v Poľsku, Česku a na Slovensku. Neplatí to teda pre všetky kresťanské krajiny. V Británii a v Spojených štátoch majú moriaka, v iných krajinách úplne iné jedlá.

Dáta z prieskumu Focusu ukazujú, že aj v tomto platia veľké regionálne rozdiely. V Prešovskom a Košickom kraji je 55 percent ľudí, ktorí si kapra vôbec nekupujú, a pätina si ho kupuje v chladenej alebo mrazenej forme, resp. nevyužívajú predaj živých kaprov. Na západe sú čísla skôr opačné. V Bratislavskom kraji si vôbec nekupuje kapra len tretina ľudí.

Bolo to vždy tak?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C8KKC na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Vianoce 2025

Oslavy Dňa mesta Košice by sa mali zmestiť do 50-tisíc eur.


SITA 2
Súvisiace témy: Rozhovory z denníka SME
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 960
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 583
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 763
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 590
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 282
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 025
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 615
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 096
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu