V predvianočnom období si už v Poľsku pri supermarkete živého kapra nekúpite, na Slovensku to ostáva neoddeliteľnou súčasťou sviatkov. O zmenu sa snaží organizácia Humánny pokrok, ktorá spustila petíciu za úpravu pravidiel predaja kaprov.
Jej predseda MARTIN SMREK v rozhovore opisuje, čo kapry zažívajú pred tým, ako sa dostanú na vianočný stôl. Najnovšie výskumy o živote rýb podľa neho totiž dokazujú, že cítia bolesť, pamätajú si spomienky a aj preto je nehumánne ich po kúpe zo stiesnenej nádoby doma najprv šokovať, prípadne udusiť v chlórovej vode vo vani a potom zaživa utĺcť. ,,Keď kupujete kuracie mäso, nekúpite si živú sliepku na parkovisku, v igelitovom vrecku neodnesiete a nevykrútite jej doma krk v obývačke,“ hovorí.
Je kapor tradičné slovenské vianočné jedlo?
Áno, ale nevzťahuje sa to na celú republiku. Jedenie kaprov je významnou tradíciou aj v Poľsku, Česku a na Slovensku. Neplatí to teda pre všetky kresťanské krajiny. V Británii a v Spojených štátoch majú moriaka, v iných krajinách úplne iné jedlá.
Dáta z prieskumu Focusu ukazujú, že aj v tomto platia veľké regionálne rozdiely. V Prešovskom a Košickom kraji je 55 percent ľudí, ktorí si kapra vôbec nekupujú, a pätina si ho kupuje v chladenej alebo mrazenej forme, resp. nevyužívajú predaj živých kaprov. Na západe sú čísla skôr opačné. V Bratislavskom kraji si vôbec nekupuje kapra len tretina ľudí.
Bolo to vždy tak?