SME
Štvrtok, 26. máj, 2022 | Meniny má Dušan

Úrad na ochranu osobných údajov stále nemá vedenie. Na rade je vláda

Odsúhlasený nominant Juraj Mičura mal brániť vyšetrovaniu nahrávky Dobroslava Trnku.

Rokovanie 70. schôdze vlády SR.Rokovanie 70. schôdze vlády SR. (Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher)

BRATISLAVA. O ďalšom postupe pri výbere nového predsedu Úradu na ochranu osobných údajov SR musí rozhodnúť kabinet.

Vzhľadom na situáciu, ktorá nastala po minulotýždňovom späťvzatí návrhu na voľbu Juraja Mičuru, to uviedla hovorkyňa predsedu vlády SR Ľubica Janíková.

"Keďže sa vláda SR rozhodla nomináciu pána Mičuru stiahnuť, musí teraz rovnako vláda SR rozhodnúť o ďalšom postupe," uviedla Janíková na otázku o pokračovaní hľadania nového šéfa úradu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Traja kandidáti po výberovom konaní

Úrad na ochranu osobných údajov je bez vedenia od apríla 2020, keď Národná rada SR odvolala z funkcie Soňu Pőtheovú.

SkryťVypnúť reklamu

Na konci roka 2021 Úrad vlády SR vyhlasoval výberové konanie. Vo verejnom vypočutí pred hodnotiacou komisiou sa na začiatku februára predstavilo šesť kandidátov, troch najlepšie hodnotených odporučila komisia vláde. Kabinet 9. februára schválil návrh na voľbu najlepšie hodnoteného Juraja Mičuru.

Ešte pred rokovaním v parlamente však kabinet na ostatnom rokovaní schválil späťvzatie návrhu.

Mičura mal brániť vyšetrovaniu nahrávky Trnku

Mičura je podľa médií i viacerých politikov spojený s kauzou nátlaku Úradu na ochranu osobných údajov na mediálne investigatívne centrum v súvislosti s nahrávkou skrytej kamery z pracovne bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. V súvislosti s touto kauzou odvolali Pőtheovú.

Úrad na ochranu osobných údajov vykonáva dozor nad ochranou osobných údajov a podieľa sa na ochrane základných práv a slobôd fyzických osôb pri ich spracúvaní.

SkryťVypnúť reklamu

Predsedu úradu volí a odvoláva Národná rada SR na návrh vlády. Jeho funkčné obdobie je päť rokov. Úrad zriadili 1. septembra 2002.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako umocniť svoju lásku k Chorvátsku? Vlastným apartmánom!
  2. Odliv mozgov pokračuje. Ako dostať mladých domov?
  3. Slovenských tridsiatnikov láka zakladanie fondov
  4. Leto v Rakúsku: Keď vás cisár pozve k stolu
  5. Bratislavský realitný trh oživí GALVANIA rezidencie
  6. Kúpele sú liečivý celok, Thermia jeho kráľovná!
  7. Lenivá kuchárka: Zdravý obed či večeru uvaríte za pár drobných
  8. VELUX zmapoval kvalitu interiérov slovenských domácností
  1. Prvé slovenské diela vo forme NFT sprístupňuje 365.bank
  2. Wüstenrot rástol v životnom poistení o takmer 40 percent
  3. Odliv mozgov pokračuje. Ako dostať mladých domov?
  4. Máte doma SodaStream? Vymeňte si bombičku pohodlne z gauča
  5. Slovenských tridsiatnikov láka zakladanie fondov
  6. Leto v Rakúsku: Keď vás cisár pozve k stolu
  7. Na krásnom, modrom Jadrane
  8. Bratislavský realitný trh oživí GALVANIA rezidencie
  1. Lenivá kuchárka: Zdravý obed či večeru uvaríte za pár drobných 12 948
  2. Leto v Rakúsku: Keď vás cisár pozve k stolu 5 826
  3. Stovky hodín výcviku. Stať sa gondolierom je zaslúžená prestíž 5 297
  4. Odliv mozgov pokračuje. Ako dostať mladých domov? 4 343
  5. Vydavateľstvo Petit Press so štyrmi Novinárskymi cenami 2 425
  6. Ako umocniť svoju lásku k Chorvátsku? Vlastným apartmánom! 1 773
  7. 5 najčastejších chýb pri zateplení šikmej strechy: vyhnite sa im 1 472
  8. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách? 1 309
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Adam Húska.

Sledujte online prenos s nami.


Sportnet 7 h
Zoltána Andruskóa odvádzajú z pojednávacej miestnosti.

Kauza Očistec už čaká na prejednanie na súde.


14m
Ilustračné foto.

Návrhy na zníženie cien palív už vo vládnej koalícii kolujú.


2 h
Vojna na Ukrajine.

Vojna na Ukrajine pokračuje 92. deň.


a 6 ďalší 20 h

Neprehliadnite tiež

Zoltána Andruskóa odvádzajú z pojednávacej miestnosti.

Kauza Očistec už čaká na prejednanie na súde.


14m
Nebohý Dušan Mydliar (+57) s manželkou Annou a dcérami.

Súd priznal Anne Mydliarovej odškodné 60-tisíc eur.


1 h
Poľovnícka chata v obci Čifáre, v ktorej sa stretávali Robert Fico a spol.

Lesy SR považujú nájom za legálny.


2 h

Matovič na mňa neútočí, lebo ho nepodrážam.


a 1 ďalší 3 h
SkryťZatvoriť reklamu