Od septembra minulého roka platí nová legislatíva pre školské stravovanie, podľa ktorej môžu školy variť pestro, zdravo, sezónne a lokálne. Pribudlo jedno zeleninové jedlo týždenne namiesto mäsového, ale aj nové receptúry. Povolené je ochucovanie bylinkami namiesto korenia. Tí, ktorí chceli variť zdravo, sa tešili, že majú rozviazané ruky.
Hoci pribudli aj recepty z drahších surovín ako sú bataty či divina, niektoré štátne školy či škôlky na ne vedeli nájsť peniaze napríklad aj tým, že nekupovali hotové tovary a polotovary.
Menej kvality
Dnes však musia šetriť. Medziročné porovnanie ukazuje, že potraviny sú drahšie takmer o sedemnásť percent. Mäso stojí o 16,5 percenta viac ako pred rokom, chlieb a obilniny o 18,8 percenta a mlieko, syr a vajcia o 17,4 percenta. Oleje a tuky sú drahšie o viac ako 40 percent.
"Školské jedálne nemajú dostatok prostriedkov na nákup kvalitnejších potravín a musia používať najlacnejšie potraviny, aby pre stravníkov dokázali navariť," hovorí Eva Blaho zo združenia Skutočne zdravá škola, ktoré sa na tvorbe novej legislatívy pre školské stravovanie podieľalo.