BRATISLAVA 20. júla (SITA) - Mäso sa pre Slovákov stáva stále viac obľúbenou potravinou, vyplýva z prieskumu spoločnosti GfK Slovakia. Obľúbenosť všetkých druhov mäsa sa oproti poslednému sledovanému obdobiu v roku 2003 zvýšila. Najobľúbenejšie zostáva hydinové a bravčové mäso, po nich nasledujú ryby a hovädzie mäso. Menej obľúbené je jahňacie mäso, teľacie mäso a zverina.
Prieskum Stravovacie zvyklosti Slovákov 2005 sa uskutočnil na prelome apríla a mája tohto roku na vzorke 1 000 respondentov. Celkovo obľubujú mäso vo väčšej miere muži ako ženy. Medzi pohlaviami sa však objavujú odlišnosti v obľube jednotlivých druhov mäsa. Ženy majú hydinu a ryby radšej ako muži. Obľuba všetkých druhov mäsa v porovnaní s rokom 2003 stúpla, avšak frekvencia konzumácie klesla pri všetkých druhoch. Hydinu konzumuje viac ako 80%, bravčové mäso viac ako 70% populácie minimálne raz do týždňa.
Jahňacie mäso a zverina sú najzriedkavejšie konzumovanými a zároveň najviac odmietanými druhmi mäsa. Viac ako 40% populácie tieto druhy mäsa nekonzumuje nikdy.
Na prvom mieste vo frekvencii konzumácie je u mužov bravčové mäso, nasleduje hydina, hovädzie mäso a ryby. Ženy majú rebríček rozdielny, najčastejšie konzumujú hydinu, bravčové mäso, ryby a na štvrtom mieste je to hovädzie mäso.