SME

Fenomén polievok u nás mizne. Ktorú a prečo by ste si mali dať na večeru?

Polievka je jedným z najstarších jedál vôbec.

V nedeľu polievka na stole zvyčajne nechýba.V nedeľu polievka na stole zvyčajne nechýba. (Zdroj: ADOBE STOCK)

Polievky boli kedysi neodmysliteľnou súčasťou každého dňa, naši starí rodičia ich jedávali dokonca aj na raňajky. Stále sú významnou zložkou sviatočného menu, ale z bežného denného jedálneho lístka sa pomaly vytrácajú. A je to škoda, tvrdia odborníci.

Nemajú čas, cítili by sa po nej príliš sýti a už by im v žalúdku "nezostalo miesto" pre hlavné jedlo alebo im niekedy jednoducho nechutí. Približne každý tretí si nedá polievku k hlavnému jedlu z rôznych dôvodov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podporuje trávenie

"Polievka pripravuje žalúdok na trávenie, podporuje vylučovanie tráviacich štiav a zvyšuje chuť do jedla, pomáha pri trávení. Zároveň polievkou prijímame minerálne látky, vitamíny a, samozrejme, tekutiny. Je dôležité jesť polievky a nevynechávať ich z jedálneho lístka," hovorí Ľubomíra Fraňová, nutričná terapeutka z nemocnice Agel vo Zvolene.

SkryťVypnúť reklamu

"Myslím si, že ľudia jedia menej polievok, čo nie je dobre. Veľa ľudí dnes polievku nejedáva preto, lebo sa ponáhľajú a nič nestíhajú, nemajú čas ju navariť a ani zjesť," dodáva.

Súvisiaci článok Recepty Terézie Vansovej: Polievky a závarky Čítajte 

Pod polievkou si najčastejšie predstavíme tekutý pokrm, ktorý sa podáva pred hlavným jedlom a môže byť pripravený z mäsa, zeleniny, strukovín. Predovšetkým zeleninové polievky je však podľa Fraňovej vhodné zaradiť aj na večeru, keďže sú ľahko stráviteľné a bohaté na vitamíny i minerálne látky.

V zime na zahriatie

Najmä v krajinách, kde jedávajú len ľahší obed, napríklad v podobe sendviča, a hlavným jedlom je obvykle večera, polievka mizne ešte viac. Na Slovensku má polievka v obedovom menu vo väčšine prípadov zatiaľ svoje pevné miesto, no približne tretine ľudí už k obedu veľmi nechýba.

SkryťVypnúť reklamu

"Polievku si u nás vezmú tak dve tretiny ľudí. Závisí to aj od ročného obdobia. V lete sa jedáva menej polievok a v zime viac, na zahriatie. Niekedy si však ako obed dajú ľudia len polievku napríklad s pagáčom," hovorí Iva Sedláček z bratislavskej reštaurácie Kaša bar, ktorá sa zameriava na prípravu jednoduchých a zdravých obedových menu so zeleninovými šalátmi.

Medzi najobľúbenejšie polievky v Kaša bare patria paradajková, fazuľová, boršč a polievka z červenej šošovice.

Catering už bez polievok

S ponukou čisto polievkového menu pred desiatimi rokmi začínalo bratislavské bistro Soupa. Ako podotkla jeho majiteľka Martina Felix Maženská, veľmi rýchlo zistili, že len s polievkami by neprežili a po pár týždňoch zaradili do obedového menu aj druhé hlavné jedlo. Dnes každý deň ponúkajú štyri polievky: taliansku paradajkovú, ostrokyslú, polievku dňa a „hustú“ desiatovú polievku týždňa.

SkryťVypnúť reklamu

Keďže sa bistro na polievky zameriava a navštevujú ho najmä ľudia, ktorí polievky preferujú, trend ustupujúcich polievok tu neregistrujú. Veľa ľudí si dokonca dáva "veľkú" polievku ako náhradu hlavného jedla, najmä v letných mesiacoch.

"Máme však široké portfólio cateringových služieb a môžem na rovinu povedať, že tam polievky už pomaly aj prestávam ponúkať. A ak, tak ich dávame možno maximálne pre polovicu účastníkov. Keď ide o večerný catering, tak to už vôbec. Polievky pomaly miznú dokonca aj zo svadieb. Niekedy bola tradícia, že o polnoci sa dávala kapustnica alebo guláš, teraz už veľmi málo. Zahraničným klientom polievky ani neskúšam ponúkať, na západe sa polievky konzumujú ešte menej ako u nás,“ hovorí Felix Maženská.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C9RQ6 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Potraviny

Ilustračná snímka.

Tovar predávali najmenej deviatim ázijským reštauráciám a aj súkromným domácnostiam.


TASR
Niekoľko pekární na juhu a v strede Gazy obnovilo pečenie chleb.

Pekárne boli nefunkčné pre nedostatok základných surovín.


TASR
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  2. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  3. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  4. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  5. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  6. Čo bude toto leto in?
  7. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  8. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  1. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  2. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  3. LESY SR hostili prestížne udeľovanie cien CIC
  4. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  5. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo?
  6. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  7. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur 8 486
  2. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 7 738
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 056
  4. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo? 3 511
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 063
  6. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 3 032
  7. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 2 791
  8. Čo bude toto leto in? 2 742
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Sportnet

Samuel Buček

Pod Zoborom ho čaká siedma sezóna.


TASR
Lamine Yamal

Už v mladom veku patrí k lídrom tímu.


TASR
Christian Scaroni a Lorenzo Furtunato vyhrali 16. etapu Giro d'Italia 2025

Taliansko získalo na Giro d´Italia 2025 prvé víťazstvo.


TASR
Eden Hazard

Bývalý belgický futbalista sa v nedeľu zúčastnil na charitatívnom zápase v Londýne.


SITA
SkryťZatvoriť reklamu