Polievky boli kedysi neodmysliteľnou súčasťou každého dňa, naši starí rodičia ich jedávali dokonca aj na raňajky. Stále sú významnou zložkou sviatočného menu, ale z bežného denného jedálneho lístka sa pomaly vytrácajú. A je to škoda, tvrdia odborníci.
Nemajú čas, cítili by sa po nej príliš sýti a už by im v žalúdku "nezostalo miesto" pre hlavné jedlo alebo im niekedy jednoducho nechutí. Približne každý tretí si nedá polievku k hlavnému jedlu z rôznych dôvodov.
Podporuje trávenie
"Polievka pripravuje žalúdok na trávenie, podporuje vylučovanie tráviacich štiav a zvyšuje chuť do jedla, pomáha pri trávení. Zároveň polievkou prijímame minerálne látky, vitamíny a, samozrejme, tekutiny. Je dôležité jesť polievky a nevynechávať ich z jedálneho lístka," hovorí Ľubomíra Fraňová, nutričná terapeutka z nemocnice Agel vo Zvolene.
"Myslím si, že ľudia jedia menej polievok, čo nie je dobre. Veľa ľudí dnes polievku nejedáva preto, lebo sa ponáhľajú a nič nestíhajú, nemajú čas ju navariť a ani zjesť," dodáva.

Pod polievkou si najčastejšie predstavíme tekutý pokrm, ktorý sa podáva pred hlavným jedlom a môže byť pripravený z mäsa, zeleniny, strukovín. Predovšetkým zeleninové polievky je však podľa Fraňovej vhodné zaradiť aj na večeru, keďže sú ľahko stráviteľné a bohaté na vitamíny i minerálne látky.
V článku sa dočítate:
- Koľko ľudí vynechá polievku na obed?
- Ktoré sú najobľúbenejšie?
- Zjedia deti polievku na obed v školskej jedálni?
- Oplatí sa jesť polievku, ak chudnete?
V zime na zahriatie
Najmä v krajinách, kde jedávajú len ľahší obed, napríklad v podobe sendviča, a hlavným jedlom je obvykle večera, polievka mizne ešte viac. Na Slovensku má polievka v obedovom menu vo väčšine prípadov zatiaľ svoje pevné miesto, no približne tretine ľudí už k obedu veľmi nechýba.
"Polievku si u nás vezmú tak dve tretiny ľudí. Závisí to aj od ročného obdobia. V lete sa jedáva menej polievok a v zime viac, na zahriatie. Niekedy si však ako obed dajú ľudia len polievku napríklad s pagáčom," hovorí Iva Sedláček z bratislavskej reštaurácie Kaša bar, ktorá sa zameriava na prípravu jednoduchých a zdravých obedových menu so zeleninovými šalátmi.
Medzi najobľúbenejšie polievky v Kaša bare patria paradajková, fazuľová, boršč a polievka z červenej šošovice.
Catering už bez polievok
S ponukou čisto polievkového menu pred desiatimi rokmi začínalo bratislavské bistro Soupa. Ako podotkla jeho majiteľka Martina Felix Maženská, veľmi rýchlo zistili, že len s polievkami by neprežili a po pár týždňoch zaradili do obedového menu aj druhé hlavné jedlo. Dnes každý deň ponúkajú štyri polievky: taliansku paradajkovú, ostrokyslú, polievku dňa a „hustú“ desiatovú polievku týždňa.
Keďže sa bistro na polievky zameriava a navštevujú ho najmä ľudia, ktorí polievky preferujú, trend ustupujúcich polievok tu neregistrujú. Veľa ľudí si dokonca dáva "veľkú" polievku ako náhradu hlavného jedla, najmä v letných mesiacoch.
"Máme však široké portfólio cateringových služieb a môžem na rovinu povedať, že tam polievky už pomaly aj prestávam ponúkať. A ak, tak ich dávame možno maximálne pre polovicu účastníkov. Keď ide o večerný catering, tak to už vôbec. Polievky pomaly miznú dokonca aj zo svadieb. Niekedy bola tradícia, že o polnoci sa dávala kapustnica alebo guláš, teraz už veľmi málo. Zahraničným klientom polievky ani neskúšam ponúkať, na západe sa polievky konzumujú ešte menej ako u nás,“ hovorí Felix Maženská.