SME

Fenomén polievok u nás mizne. Ktorú a prečo by ste si mali dať na večeru?

Polievka je jedným z najstarších jedál vôbec.

V nedeľu polievka na stole zvyčajne nechýba.V nedeľu polievka na stole zvyčajne nechýba. (Zdroj: ADOBE STOCK)

Polievky boli kedysi neodmysliteľnou súčasťou každého dňa, naši starí rodičia ich jedávali dokonca aj na raňajky. Stále sú významnou zložkou sviatočného menu, ale z bežného denného jedálneho lístka sa pomaly vytrácajú. A je to škoda, tvrdia odborníci.

Nemajú čas, cítili by sa po nej príliš sýti a už by im v žalúdku "nezostalo miesto" pre hlavné jedlo alebo im niekedy jednoducho nechutí. Približne každý tretí si nedá polievku k hlavnému jedlu z rôznych dôvodov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podporuje trávenie

"Polievka pripravuje žalúdok na trávenie, podporuje vylučovanie tráviacich štiav a zvyšuje chuť do jedla, pomáha pri trávení. Zároveň polievkou prijímame minerálne látky, vitamíny a, samozrejme, tekutiny. Je dôležité jesť polievky a nevynechávať ich z jedálneho lístka," hovorí Ľubomíra Fraňová, nutričná terapeutka z nemocnice Agel vo Zvolene.

SkryťVypnúť reklamu

"Myslím si, že ľudia jedia menej polievok, čo nie je dobre. Veľa ľudí dnes polievku nejedáva preto, lebo sa ponáhľajú a nič nestíhajú, nemajú čas ju navariť a ani zjesť," dodáva.

Súvisiaci článok Recepty Terézie Vansovej: Polievky a závarky Čítajte 

Pod polievkou si najčastejšie predstavíme tekutý pokrm, ktorý sa podáva pred hlavným jedlom a môže byť pripravený z mäsa, zeleniny, strukovín. Predovšetkým zeleninové polievky je však podľa Fraňovej vhodné zaradiť aj na večeru, keďže sú ľahko stráviteľné a bohaté na vitamíny i minerálne látky.

V zime na zahriatie

Najmä v krajinách, kde jedávajú len ľahší obed, napríklad v podobe sendviča, a hlavným jedlom je obvykle večera, polievka mizne ešte viac. Na Slovensku má polievka v obedovom menu vo väčšine prípadov zatiaľ svoje pevné miesto, no približne tretine ľudí už k obedu veľmi nechýba.

SkryťVypnúť reklamu

"Polievku si u nás vezmú tak dve tretiny ľudí. Závisí to aj od ročného obdobia. V lete sa jedáva menej polievok a v zime viac, na zahriatie. Niekedy si však ako obed dajú ľudia len polievku napríklad s pagáčom," hovorí Iva Sedláček z bratislavskej reštaurácie Kaša bar, ktorá sa zameriava na prípravu jednoduchých a zdravých obedových menu so zeleninovými šalátmi.

Medzi najobľúbenejšie polievky v Kaša bare patria paradajková, fazuľová, boršč a polievka z červenej šošovice.

Catering už bez polievok

S ponukou čisto polievkového menu pred desiatimi rokmi začínalo bratislavské bistro Soupa. Ako podotkla jeho majiteľka Martina Felix Maženská, veľmi rýchlo zistili, že len s polievkami by neprežili a po pár týždňoch zaradili do obedového menu aj druhé hlavné jedlo. Dnes každý deň ponúkajú štyri polievky: taliansku paradajkovú, ostrokyslú, polievku dňa a „hustú“ desiatovú polievku týždňa.

SkryťVypnúť reklamu

Keďže sa bistro na polievky zameriava a navštevujú ho najmä ľudia, ktorí polievky preferujú, trend ustupujúcich polievok tu neregistrujú. Veľa ľudí si dokonca dáva "veľkú" polievku ako náhradu hlavného jedla, najmä v letných mesiacoch.

"Máme však široké portfólio cateringových služieb a môžem na rovinu povedať, že tam polievky už pomaly aj prestávam ponúkať. A ak, tak ich dávame možno maximálne pre polovicu účastníkov. Keď ide o večerný catering, tak to už vôbec. Polievky pomaly miznú dokonca aj zo svadieb. Niekedy bola tradícia, že o polnoci sa dávala kapustnica alebo guláš, teraz už veľmi málo. Zahraničným klientom polievky ani neskúšam ponúkať, na západe sa polievky konzumujú ešte menej ako u nás,“ hovorí Felix Maženská.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C9RQ6 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Potraviny

Regál s vifonkami.

Vyzvali politikov, aby vydala odporúčania s cieľom znížiť ich spotrebu.


TASR 4
Ľudia čakajú na jedlo v útulku pre rodiny vysídlené násilím gangov v štvrti Kenscoff v Port-au-Prince na Haiti.

Násilnosti tiež v čoraz väčšej miere znemožňujú prístup k zdravotnej starostlivosti.


TASR
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 588
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 311
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 121
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 340
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 911
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 870
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 388
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu