SME
Nedeľa, 1. október, 2023 | Meniny má Arnold

Fenomén polievok u nás mizne. Ktorú a prečo by ste si mali dať na večeru?

Polievka je jedným z najstarších jedál vôbec.

V nedeľu polievka na stole zvyčajne nechýba.V nedeľu polievka na stole zvyčajne nechýba. (Zdroj: ADOBE STOCK)

Polievky boli kedysi neodmysliteľnou súčasťou každého dňa, naši starí rodičia ich jedávali dokonca aj na raňajky. Stále sú významnou zložkou sviatočného menu, ale z bežného denného jedálneho lístka sa pomaly vytrácajú. A je to škoda, tvrdia odborníci.

Nemajú čas, cítili by sa po nej príliš sýti a už by im v žalúdku "nezostalo miesto" pre hlavné jedlo alebo im niekedy jednoducho nechutí. Približne každý tretí si nedá polievku k hlavnému jedlu z rôznych dôvodov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podporuje trávenie

"Polievka pripravuje žalúdok na trávenie, podporuje vylučovanie tráviacich štiav a zvyšuje chuť do jedla, pomáha pri trávení. Zároveň polievkou prijímame minerálne látky, vitamíny a, samozrejme, tekutiny. Je dôležité jesť polievky a nevynechávať ich z jedálneho lístka," hovorí Ľubomíra Fraňová, nutričná terapeutka z nemocnice Agel vo Zvolene.

SkryťVypnúť reklamu

"Myslím si, že ľudia jedia menej polievok, čo nie je dobre. Veľa ľudí dnes polievku nejedáva preto, lebo sa ponáhľajú a nič nestíhajú, nemajú čas ju navariť a ani zjesť," dodáva.

Súvisiaci článok Recepty Terézie Vansovej: Polievky a závarky Čítajte 

Pod polievkou si najčastejšie predstavíme tekutý pokrm, ktorý sa podáva pred hlavným jedlom a môže byť pripravený z mäsa, zeleniny, strukovín. Predovšetkým zeleninové polievky je však podľa Fraňovej vhodné zaradiť aj na večeru, keďže sú ľahko stráviteľné a bohaté na vitamíny i minerálne látky.

V zime na zahriatie

Najmä v krajinách, kde jedávajú len ľahší obed, napríklad v podobe sendviča, a hlavným jedlom je obvykle večera, polievka mizne ešte viac. Na Slovensku má polievka v obedovom menu vo väčšine prípadov zatiaľ svoje pevné miesto, no približne tretine ľudí už k obedu veľmi nechýba.

SkryťVypnúť reklamu

"Polievku si u nás vezmú tak dve tretiny ľudí. Závisí to aj od ročného obdobia. V lete sa jedáva menej polievok a v zime viac, na zahriatie. Niekedy si však ako obed dajú ľudia len polievku napríklad s pagáčom," hovorí Iva Sedláček z bratislavskej reštaurácie Kaša bar, ktorá sa zameriava na prípravu jednoduchých a zdravých obedových menu so zeleninovými šalátmi.

Medzi najobľúbenejšie polievky v Kaša bare patria paradajková, fazuľová, boršč a polievka z červenej šošovice.

Catering už bez polievok

S ponukou čisto polievkového menu pred desiatimi rokmi začínalo bratislavské bistro Soupa. Ako podotkla jeho majiteľka Martina Felix Maženská, veľmi rýchlo zistili, že len s polievkami by neprežili a po pár týždňoch zaradili do obedového menu aj druhé hlavné jedlo. Dnes každý deň ponúkajú štyri polievky: taliansku paradajkovú, ostrokyslú, polievku dňa a „hustú“ desiatovú polievku týždňa.

SkryťVypnúť reklamu

Keďže sa bistro na polievky zameriava a navštevujú ho najmä ľudia, ktorí polievky preferujú, trend ustupujúcich polievok tu neregistrujú. Veľa ľudí si dokonca dáva "veľkú" polievku ako náhradu hlavného jedla, najmä v letných mesiacoch.

"Máme však široké portfólio cateringových služieb a môžem na rovinu povedať, že tam polievky už pomaly aj prestávam ponúkať. A ak, tak ich dávame možno maximálne pre polovicu účastníkov. Keď ide o večerný catering, tak to už vôbec. Polievky pomaly miznú dokonca aj zo svadieb. Niekedy bola tradícia, že o polnoci sa dávala kapustnica alebo guláš, teraz už veľmi málo. Zahraničným klientom polievky ani neskúšam ponúkať, na západe sa polievky konzumujú ešte menej ako u nás,“ hovorí Felix Maženská.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  2. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  3. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  4. Slováci hlásili v lete až o 35 % viac škôd než minulý rok
  5. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku!
  6. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa?
  7. Všetkým lepí pred voľbami
  8. Tenisová zábava pre celú rodinu na Peugeot Tennis Day
  1. Zubár rovná sa neznesiteľné utrpenie? Nemusí to tak byť
  2. Svetový deň srdca v Nemocnici AGEL Košice-Šaca
  3. List moruše bielej pomáha znižovať hladinu cukru v krvi
  4. Zlato z malého futbalu aj plážového volejbalu
  5. Vďaka Blue Berry™ si užívam život naplno!
  6. V sobotu môžete urobiť dobrú voľbu! Union víta nových poistencov
  7. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  8. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  1. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku! 22 900
  2. Všetkým lepí pred voľbami 13 367
  3. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí 8 744
  4. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy? 6 983
  5. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka 5 020
  6. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa? 4 883
  7. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát 4 868
  8. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne 4 542
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Sportnet

Martin Šulek a Milan Dimun počas zápasu 9. kola Niké ligy medzi FC DAC 1904 Dunajská Streda a FC Spartak Trnava.

Domáci klub nestrelil ani gól.


TASR 4 h
Rastislav Gašpar.

Hokejisti Banskej Bystrice zdolali v 6. kole Tipos extraligy na domácom ľade Liptovský Mikuláš 3:1.


TASR 2 h
Peter Sagan vo svojej kariére v cestnej cyklistike zaznamenal 121 víťazstiev (prehľad).

Peter Sagan strávil vo WorldTour 14 rokov. Pozrite si prehľad jeho víťazstiev.


Sportnet 6 h
SkryťZatvoriť reklamu