Veľká noc je najvýznamnejší kresťanský sviatok a spájajú sa s ním mnohé zvyklosti. Týkajú sa duchovných, ale aj gastronomických záležitostí.
Každý rodina má jedlo, ktoré nemôže chýbať na sviatočnom stole. Rozdiely sa dajú nájsť v každom regióne Slovenska.
"Koncom 19. a začiatkom 20. storočia sa na slovenskom vidieku počas veľkonočných sviatkov jedávala zväčša jahňacina," uvádza etnologička a historička Zora Mintalová Zubercová v knihe Tradície na Slovensku z vydavateľstva Slovart.
Kto nemal peniaze, mohol mať kozliatko, buď z vlastného chovu, alebo od suseda, často aj na výmenu. V chudobnejších obciach sa totiž chovali kozy, ktoré sú nenáročné na potravu. Jedávala sa aj baranina, predovšetkým z mäsa nasoleného do súdkov, prípadne z ovce.
V článku sa dočítate:
- Aké sú typické veľkonočné jedlá na Slovensku?
- Čo symbolizuje šunka alebo veľkonočný vrkoč?
- Ako sa na sviatky postili katolícke a ako evanjelické rodiny?
- Čo zvyknú na veľkonočné sviatky chystať šéfkuchári, ekonómka a strelkyňa?
Plnka, údené a šalát
K typickým veľkonočným jedlám patrila aj plnka, fašírka z bravčového mäsa, vajec, rožkov alebo žemlí ochutených soľou, koreninami a bylinkami, vcelku upečená na plechu.