SME

Okrúhly, bez plnky, len s posýpkou. Aké koláče sa piekli na Veľkú noc?

Každý región má svoju špecialitu.

Košík s veľkonočným jedlom sa necháva posvätiť v kostole doteraz.Košík s veľkonočným jedlom sa necháva posvätiť v kostole doteraz. (Zdroj: TASR)

Veľká noc je najvýznamnejší kresťanský sviatok a spájajú sa s ním mnohé zvyklosti. Týkajú sa duchovných, ale aj gastronomických záležitostí.

Každý rodina má jedlo, ktoré nemôže chýbať na sviatočnom stole. Rozdiely sa dajú nájsť v každom regióne Slovenska.

"Koncom 19. a začiatkom 20. storočia sa na slovenskom vidieku počas veľkonočných sviatkov jedávala zväčša jahňacina," uvádza etnologička a historička Zora Mintalová Zubercová v knihe Tradície na Slovensku z vydavateľstva Slovart.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kto nemal peniaze, mohol mať kozliatko, buď z vlastného chovu, alebo od suseda, často aj na výmenu. V chudobnejších obciach sa totiž chovali kozy, ktoré sú nenáročné na potravu. Jedávala sa aj baranina, predovšetkým z mäsa nasoleného do súdkov, prípadne z ovce.

Plnka, údené a šalát

K typickým veľkonočným jedlám patrila aj plnka, fašírka z bravčového mäsa, vajec, rožkov alebo žemlí ochutených soľou, koreninami a bylinkami, vcelku upečená na plechu.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CAR64 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 587
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 307
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 121
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 338
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 909
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 863
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 392
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu