Seredským pekárom by zamestnávateľ mohol pokojne dopísať aj vedľajšiu pracovnú náplň. Špecialisti na spomienky.
Len málo slovenských produktov nás dokáže v sekunde preniesť o pár a pokojne aj viac rokov do minulosti a pripomenúť chvíle, z ktorých naskakujú príjemné zimomriavky. V pekárenských linkách Sedity vznikajú každú zmenu tisíce ton takýchto chrumkavých radostí.
Čím to je, že stačí jedno zahryznutie a razom sa v myšlienkach ocitneme na prázdninách u starých rodičov alebo na školskom dvore?
Roky chutia rovnako
Spôsob, akým určité vône či chute dokážu vyvolať tak intenzívnu nostalgiu, neostal bez povšimnutia vedcov. Rôznymi štúdiami zistili, že čuchový systém, ako jeden z evolučne najstarších zmyslov, má priamu cestu do mozgovej pamäti a emocionálnych centier. Vôňa je úzko prepojená aj s vnímaním chuti. Spomienky vyvolané chuťou sa často týkajú detstva, pretože skúsenosti z raného veku výrazne formujú chuťové preferencie.
Tento jav sa označuje ako „proustovský fenomén“ podľa románu Hľadanie strateného času francúzskeho spisovateľa Marcela Prousta. Opisuje v ňom situáciu, keď chuť malého francúzskeho koláčika madeleine namočeného v čaji vyvoláva záplavu spomienok z jeho detstva.
„Kávenky a Kakaové rezy vyrábame cez šesťdesiat rokov, Vesnu o pár rokov menej a mnohým robia spoločnosť väčšinu života. Odmalička v nich rezonuje rovnaká chuť a tento zvyk potom posúvajú ďalej na svoje deti či vnúčatá,“ hovorí Tomáš Králik, marketingový manažér spoločnosti Sedita.
Oblátky od Sedity boli svedkami mnohých rodinných stretnutí či osláv a v turistických batohoch odkráčali nespočítateľné množstvo kilometrov. V školských taškách deťom spríjemňujú veľkú prestávku a dospelým zasa pauzu na kávu počas rušného dňa.
Zahrávanie sa s tak silno zakorenenou tradíciou považujú za zbytočne riskantné. Napokon, aj nové príchute pred uvedením do predaja podrobujú rozsiahlemu internému i externému prieskumu.

Budovali moderný pečivárenský priemysel
Do pečivární prichádzame v čase, keď pásom výrobnej linky sviští jedna čerstvá Kávenka za druhou. Narezané oblátky sú razom zabalené a uložené v krabici putujú pásom do skladu. O niekoľko hodín neskôr ich nahradia chrumkavé Kakaové rezy i Vesna.
„Toto bola naša prvá automatická linka. Keď sme ju v decembri 1992 inštalovali, bola to nevídaná inovácia. Každú chvíľu sme vítali návštevy, ktoré sa prišli pozrieť, ako funguje,“ vysvetľuje Martina Šimulčíková, vedúca výroby spoločnosti Sedita. Hoci už nie je najmodernejšia, linka má pre nich symbolický význam. A tak sa rozhodli repasovať ju a používať aj naďalej.
Seredské pečivárne mali inovácie odjakživa v krvi. Keď v 50. rokoch minulého storočia podnik vznikal, pekárenskému remeslu sa na Slovensku venovalo viacero menších výrobní. Uvedomili si však, že spolu môžu vyrábať kvalitnejšie, vo väčšom množstve a pomôže to aj rozvoju celého odvetvia.
Spoločný podnik takmer ihneď priniesol ovocie a cukrovinky si obľúbila celá republika. Výrobné kapacity už o pár rokov dosiahli vrchol. Pečivárne sa preto pustili do výstavby nového závodu, ktorý po dokončení vyrábal 18-tisíc ton produktov ročne.
„Keď si uvedomíme, že mnohé činnosti sa vtedy robili ručne, toto číslo je ešte ohromujúcejšie. Spomínam si, ako sa kedysi vrstvili oblátky s náplňou. Zamestnanci ich chytali do rúk a rýchlym naučeným pohybom rytmicky ukladali na seba. Toto robili celú zmenu,“ opisuje s obdivom vedúca výroby.
Dnes to v závode vyzerá inak. Takmer všetky úkony majú pod palcom moderné technológie. Zamestnanci obsluhujú spolu dvanásť výrobných liniek, pričom na jednej dokážu za hodinu vyrobiť tonu Káveniek.

Kávenky sú upečené a zabalené za 50 minút
Oblátky pečú v Seredi každý deň v troch zmenách. Dominancia tohto segmentu je roky neprekonateľná a tvoria deväť z desiatich vyrobených produktov.
„Technológie prešli rozsiahlou modernizáciou, ale držíme sa tradičných receptúr. Nemáme dôvod meniť niečo, čo funguje dlhšie, ako sú mnohí z nás na svete,“ vysvetľuje vedúca výroby. Naráža na diskusie, v ktorých niektorí zaryto tvrdia, že chuť je iná než kedysi.
„Nepoužívame umelé prísady ani stabilizátory chuti, neznižujeme gramáže. Oblátky musia byť krehké a chrumkavé a receptúru sme preto dlho ladili. Používame napríklad na mieru pripravenú múku,“ dodáva Šimulčíková.
Všetky oblátky sa pečú podľa rovnakej receptúry. Tradičná trojica Kávenky, Kakaové rezy a Vesna sa však odlišuje „károm“, ako v pečivárňach nazývajú mriežkovaný vzor na povrchu. Je to spôsobené pečením na skôr zakúpenej linke. Pri pohľade na oblátkové pláty, z ktorých o pár minút vzniknú chrumkavé Kávenky, vedúca výroby prezrádza tajomstvo ich intenzívnej chuti.
„Používame kávové zrná, ktoré dovážame z Brazílie, a na vlastnej pražičke si ich pražíme,“ hovorí Martina Šimulčíková. Množstvom by pokojne predbehli nejednu kaviareň. Ročne spracujú okolo tridsať ton kávy, čo by stačilo na štyri milióny šálok espressa.

Receptúra náplní je prísne strážená a miešanie má na starosti iba hŕstka zamestnancov. Za jednu zmenu v Seredi vyrobia osem ton Káveniek a spotrebujú tridsať takýchto 250 kilogramových dávok náplne. Výrobu plánujú tak, aby mali zásoby na sedem až desať dní. Zatiaľ, čo sa sklady vyprázdňujú, vystrieda sa na linke niekoľko zmien výroby Kakaových rezov, Vesny a Káveniek s príchuťami.

Večná dilema
Hoci krehké oblátky už šesť dekád spájajú celé generácie, o správnom spôsobe jedenia oblátok sa vždy živo diskutovalo. A tak vzniklo množstvo rituálov. Kávenky, Kakaové rezy a Vesnu si doprajeme ako dezert ku káve, namáčame ich do čaju či mlieka, s polovicou sa delíme s kamarátmi, kolegami alebo blízkymi, niekto si oblátky dokonca oddelí a zje najprv náplň.
„Neviem si predstaviť, že by som si Kávenky nenamočil do kakaa. Niekto môže krútiť hlavou, ako ich takto môžem jesť, no pre mňa je to spomienka na detstvo. Najlepší spôsob je preto ten, ktorý sa vám spája s niečím príjemným,“ uzatvára Tomáš Králik, marketingový manažér spoločnosti Sedita.
Tento článok vám prináša Sedita.
Pravidlá spolupráce medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť v tomto odkaze.

Beata
Balogová
