SME

Expert na ovocinárstvo: Už sa nedá spoľahnúť na príručky, kedy treba čo postrekovať

Mať v záhrade skleník či fóliovník už nemá žiadny význam.

Ján Mezey je odborníkom na ovocinárstvo, pripravuje už siedmu knihu.Ján Mezey je odborníkom na ovocinárstvo, pripravuje už siedmu knihu. (Zdroj: archív J.M.)

​Tvrdí, že úroda ovocia bude na Slovensku dobrá. Akurát o mesiac skôr. To doteraz nebolo, expert to označuje za anomáliu.

„So zberom jabĺk Golden delicious sme začali v polovici augusta. Niekedy sa táto odroda zbierala v polovici až koncom septembra,“ hovorí JÁN MEZEY z Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Z tohto pohľadu je nepredvídateľné, čo čaká záhradky budúci rok. Musíme len čakať, čo sa stane a potom na to reagovať,“ krčí plecami expert.

Ak sa teraz ochladí a koncom septembra opäť oteplí, môže to stromy pomýliť tak, že začnú druhýkrát kvitnúť. Nie je to dobré ani prirodzené pre rastliny, ktoré na takéto výkyvy vôbec nie sú pripravené.

SkryťVypnúť reklamu

​Takmer pred desiatimi rokmi ste vydali knihu Ovocie z vlastnej záhrady. Píšete v nej, že problémy v záhrade spôsobujú aj klimatické zmeny, a to najmä za uplynulých päť rokov. Ako sa odvtedy zmenili podmienky v slovenskej záhrade?

Neboli až také extrémy počasia, aké sú teraz. No už vtedy sme boli svedkami, že jar a jeseň neboli také, ako sme poznali z minulosti.

Momentálne je trendom, že po horúcom lete, príde relatívne rýchlo zima a po zime, častokrát bez jari, skočíme rovno do leta.

Vtedy sme nemali napríklad ani také intenzívne prívalové dažde.

Pre záhradu to znamená, že za krátky čas napadne príliš veľa vody, ktorá nestihne stiecť ku koreňom. Odtečie niekam preč. V kombinácii s rozvojom developerstva, zastavovaním voľných plôch a súčasne s odlesňovaním území, nastávajú lokálne povodne.

SkryťVypnúť reklamu

Frekvenčne častejšie dnes prichádzajú aj neskoré jarné mrazy. Kedysi sa vyskytli každý tretí-štvrtý rok. V súčasnosti v dôsledku radiačných, ale čoraz častejšie advekčných mrazov, v čase kvitnutia mrzne každý rok.

Predtým zmrzli marhule. Momentálne mrznú aj iné druhy, napríklad čerešne. Tento fakt je umocnený aj skorším štartom vegetácie.

Mení sa aj početnosť generácií škodcov, pri ktorých sme boli zvyknutí, že sa vyskytli len jedna-dve. Napríklad obaľovač jablčný mal v minulosti dve generácie, teraz už častejšie hovoríme o troch.

Čo to znamená?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CAZT2 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Záhrada

Súvisiace témy: Rastliny, Klíma
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  5. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  3. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  7. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  8. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 12 115
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 441
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 933
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 3 699
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 442
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 366
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 044
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 041
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu