SME

Slovenskí vedci získali patent na výrobu fermentovaného kozieho mlieka

Prospešné baktérie pozitívne ovplyvňujú zdravie konzumentov.

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA. Vedci z Centra biovied Slovenskej akadémie vied (SAV) identifikovali a charakterizovali prospešné baktérie v kozom mlieku, ktoré pozitívne ovplyvňujú zdravie konzumentov.

Objav týchto post-bioticky aktívnych baktérií, ktoré majú antimikrobiálne účinky, viedol k udeleniu patentu Úradom priemyselného vlastníctva SR.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„V spolupráci s Výskumným ústavom mliekarenským v Žiline sme vyselektovali bakteriálne kmene, ktoré sú citlivé k antibiotikám, neobsahujú gény faktorov virulencie a sú bez produkcie nežiaducich enzýmov," uviedla Andrea Lauková, vedúca vedecká pracovníčka z Centra biovied SAV, Ústav fyziológie hospodárskych zvierat v Košiciach

SkryťVypnúť reklamu

"Naopak, produkujú užitočný enzým ß-galaktozidáza, ktorý je dôležitý pri príprave produktov pre jednotlivcov trpiacich laktózovou intoleranciou. Kmene produkujú antimikrobiálne pôsobiace substancie-bakteriocíny, patriace do skupiny postbiotík. Substancie zostávajú stabilné aj počas dlhodobého skladovania pri teplote -20 ?C,“, dodala.

Tieto kmene produkujú substancie známe ako bakteriocíny, patriace do skupiny postbiotík, ktoré zostávajú stabilné aj pri dlhodobom skladovaní. Kozie mlieko je považované za funkčnú a nutrične hodnotnú tekutinu, bohatú na minerály ako draslík, fosfor či zinok, a tiež vitamíny A, B1, B2, B12, C, D, E, K a kyselinu listovú.

„Obsahuje vysoké percento amínokyselín ako treonín, izoleucín, lyzín či valín,“ doplnila vedkyňa. Baktérie charakterizované na pracovisku z Centra biovied SAV sa úspešne aplikujú v jogurtoch vyrobených z kozieho mlieka, pričom zostávajú aktívne a prospešné pre zdravie.

SkryťVypnúť reklamu

Úplný názov patentu zaregistrovaný na Úrade priemyselného vlastníctva SR, ktorý udelil znie:„Kmeň kyslomliečnych baktérií Lactococcus lactis subsp. lactis MK1/3, spôsob výroby fermentovaného kozieho mlieka a výrobok vyrobený týmto spôsobom“.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone
  2. Plátené tašky a opakované použitie
  3. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor
  5. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  6. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy
  7. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna
  8. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí
  1. Plátené tašky a opakované použitie
  2. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  3. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone
  4. Nespoliehajú sa na štát, ale na vlastné sily
  5. Digitálna bezpečnosť opäť v centre pozornosti
  6. Takto chutí zlato
  7. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  8. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor
  1. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 7 782
  2. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 7 227
  3. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 3 864
  4. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna 3 775
  5. Iónske alebo Dodekanské ostrovy? Grécke leto má stovky tvárí 3 699
  6. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 3 652
  7. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd 2 460
  8. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 2 439
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu