SME

Slovenskí vedci získali patent na výrobu fermentovaného kozieho mlieka

Prospešné baktérie pozitívne ovplyvňujú zdravie konzumentov.

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA. Vedci z Centra biovied Slovenskej akadémie vied (SAV) identifikovali a charakterizovali prospešné baktérie v kozom mlieku, ktoré pozitívne ovplyvňujú zdravie konzumentov.

Objav týchto post-bioticky aktívnych baktérií, ktoré majú antimikrobiálne účinky, viedol k udeleniu patentu Úradom priemyselného vlastníctva SR.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„V spolupráci s Výskumným ústavom mliekarenským v Žiline sme vyselektovali bakteriálne kmene, ktoré sú citlivé k antibiotikám, neobsahujú gény faktorov virulencie a sú bez produkcie nežiaducich enzýmov," uviedla Andrea Lauková, vedúca vedecká pracovníčka z Centra biovied SAV, Ústav fyziológie hospodárskych zvierat v Košiciach

SkryťVypnúť reklamu

"Naopak, produkujú užitočný enzým ß-galaktozidáza, ktorý je dôležitý pri príprave produktov pre jednotlivcov trpiacich laktózovou intoleranciou. Kmene produkujú antimikrobiálne pôsobiace substancie-bakteriocíny, patriace do skupiny postbiotík. Substancie zostávajú stabilné aj počas dlhodobého skladovania pri teplote -20 ?C,“, dodala.

Tieto kmene produkujú substancie známe ako bakteriocíny, patriace do skupiny postbiotík, ktoré zostávajú stabilné aj pri dlhodobom skladovaní. Kozie mlieko je považované za funkčnú a nutrične hodnotnú tekutinu, bohatú na minerály ako draslík, fosfor či zinok, a tiež vitamíny A, B1, B2, B12, C, D, E, K a kyselinu listovú.

„Obsahuje vysoké percento amínokyselín ako treonín, izoleucín, lyzín či valín,“ doplnila vedkyňa. Baktérie charakterizované na pracovisku z Centra biovied SAV sa úspešne aplikujú v jogurtoch vyrobených z kozieho mlieka, pričom zostávajú aktívne a prospešné pre zdravie.

SkryťVypnúť reklamu

Úplný názov patentu zaregistrovaný na Úrade priemyselného vlastníctva SR, ktorý udelil znie:„Kmeň kyslomliečnych baktérií Lactococcus lactis subsp. lactis MK1/3, spôsob výroby fermentovaného kozieho mlieka a výrobok vyrobený týmto spôsobom“.

Slovenskí vedci a vedkyne

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich
  2. Digitálne sebavedomie pre novú generáciu: kto sú digiPEERS?
  3. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  4. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  5. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  6. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  7. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  8. Keď sa z brigády stane kariéra
  1. Digitálne sebavedomie pre novú generáciu: kto sú digiPEERS?
  2. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich
  3. Najprv rozhadzovali, teraz drancujú. Koľko vám vzali?
  4. Fejtón o móde od Emmy Tekelyovej a TOP trendy na jeseň a zimu
  5. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  6. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  7. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú.
  8. Po oslavách storočnice sa košický maratón pozerá do budúcnosti
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 13 115
  2. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 11 795
  3. Keď sa z brigády stane kariéra 6 094
  4. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 4 035
  5. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 3 538
  6. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky 2 785
  7. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok 2 232
  8. Po oslavách storočnice sa košický maratón pozerá do budúcnosti 1 423
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu