Rybára IVANA FABIANA sa raz Angličan, majster sveta v love kaprov spýtal, či u nás tento druh rýb jeme. Cudzinec neveril, že to môže byť dobrá ryba. Myslel si, že kapor je smradľavý a nechutný.
Fabian, ktorý na Slovensku patrí k špičke lovu kaprov, sa dohodol s kuchárom a Angličanovi ponúkli rybu tak, ako ju jedávame na Vianoce - ako vyprážanú podkovičku. Povedal, že je to výborné.
"Ak je ryba určená na vianočný trh, zaobchádzajme s ňou slušne a v najväčšej opatrnosti, ale neglorifikujme ju. Je to jedlo, ktoré patrí na slávnostný stôl, a ak ľudia majú možnosť, nech si ju kúpia aj živú," hovorí skúsený lovec, ktorý za rybami neváhal cestovať do Švédska, Slovinska či do Mongolska.
Mrzí ho, ako sa rybári správajú k okoliu vôd. "Rybár nie je iba na to, aby chytal ryby. Mal by sa starať aj o okolie," hovorí Fabian.
Prvoradé by podľa neho malo byť chrániť a potom chytať. Nie je nič horšie ako rieka či jazero bez ryby.
Z rozhovoru sa dozviete:
- Aký názor má na predaj kaprov pred Vianocami v kadiach,
- prečo podľa neho kapor patrí na slávnostný stôl,
- ktorá ryba má najlepšie mäso,
- či dôveruje rybám na rybacích pultoch,
- aké podmienky ponúka Slovensko na lov rýb,
- prečo uprednostnil lovenie kaprov pred dravými rybami,
- prečo chodí loviť do zahraničia,
- čo ho lákalo do Mongolska a čo tam zažil.
Objednáte si v reštaurácii ryby či morské príšery, alebo ryby len lovíte?
Patrím k rybárom, ktorí ryby milujú, aj morské príšery. Ale poznám takých, ktorí ich vôbec nejedia. Odhadujem, že je to tak tridsať percent rybárov.
Prečo potom ryby lovia?
Pre zábavu, pre adrenalín, pre pobyt v prírode. Pre mňa je chytanie rýb adrenalín, únik z bežného života, istá životná filozofia, ale aj súčasť zamestnania.
Každého k tomu vedie niečo iné. Niekto chce vyloviť najväčšiu rybu, iný zasa najviac rýb a niekto len tak si zmysluplne posedieť pri vode.
Ryby ste začali loviť ako malý chlapec, kedy sa u vás stal rybolov profesionálnym hobby?
Približne pred dvadsiatimi rokmi som prepadol lovu kaprov.
Začal som sa špecializovať na spôsobu lovu týchto opatrných rýb a bol som ochotný mu venovať všetok svoj voľný čas. Aj viac.
Prečo ste kapry uprednostnili pred pstruhom, zubáčom prípadne inou rybou?
Najskôr som kapry vôbec nechytal. Fenoménom bol pre mňa najskôr pstruh. Neskôr som začal chytať dravé ryby, ako sú zubáč, šťuka, úhor, to bolo pre mňa tajomné.
Prečítal som si článok o novom, modernom spôsobe lovu kaprov, chcel som to vyskúšať. Týmto spôsobom sa dokázali chytať veľké, opatrné ryby, čo bola pre mňa skutočná výzva.
Nový spôsob k nám prišiel z Anglicka a nástrahy sa pri ňom dávali mimo háčika.
Ak ma niečo zaujme, začnem sa tomu venovať až dovtedy, kým tomu neprídem "na korienok". Zdokonaľoval som sa, začal som chodievať na súťaže, oslovili ma firmy na spoluprácu.

Hovoríte, že nástraha sa začala dávať mimo háčika, teda sa voľne vznášala vo vode?
Dovtedy sa všetky nástrahy napichovali na háčik. Angličania objavili, že kapor viac dôveruje nástrahe, ktorá sa voľne pohybuje.
Pomocou mäkkej šnúrky ju priväzovali k háčiku tak, aby mala v jeho okolí voľný pohyb. Tým, že sa voľne pohybuje, je pre rybu dôveryhodnejšia. Zároveň sa háčik po nasatí nástrahy ľahšie zapichne do úst ryby.
Novinkou bol aj fenomén boilies, teda lovenie na guľôčky zložené z rôznych zmesí s dôrazom na ich nutričné hodnoty. Do guľôčok sa pridávali rôzne arómy a dochucovadlá. Toto ma začalo baviť, pretože nástrahy sa dali tvoriť z rôznych produktov.
Prirovnám to k pečeniu koláča. Tak ako viete urobiť rôzne koláče, viete urobiť aj pre kapry inú guľôčku. A pre mňa bol adrenalín vymyslieť takú príchuť, ktorá bude rybám v danom okamihu chutiť.
Zistili ste, že tento nový spôsob funguje?
Veľmi dôležité pre mňa bolo, že na takéto návnady sa dali chytať veľké kapry. Veľké ryby sú totiž opatrné a omnoho ťažšie sa chytajú ako dravé.
Aj ryba má istú inteligenciu. Preto mnohé narástli do takých veľkých rozmerov, lebo ich nikto nedokázal chytiť.
Maximálne som veril, že nástraha funguje lepšie, ak je mimo háčika. Ale tajomné zostalo zloženie nástrah.
Kapor, ktorý pláva na východe Slovenska, má iné chute, ako niekde na západe krajiny ?