BRATISLAVA. Už je to takmer 55 rokov, čo na Slovensku vznikla francúzska polievka. Číra, ani slepačia, ani hovädzia. Hlavnou zložkou nie je cibuľa ani cesnak, ale pór.
Vymyslela ju po svojej druhej materskej dovolenke Darina Matyášová s kolegyňou, približne po šiestich týždňoch miešania a skúšania.
Dnes sa vrecúškovej verzie pri výrobe už ľudská ruka nedotkne. Takmer všetko to v závode Carpathia v Prievidzi za zamestnancov urobia stroje. Miešajú vrecúškové polievky aj bujóny, plnia ich do obalov aj do škatúľ.
Robot mieša polievku
Obrovské mechanické rameno si samo zoberie a otvorí veľkú, približne 70-litrovú dózu a nasype z nej na váhu dehydrovanú zeleninu. Dózu zavrie a zoberie ďalšiu, s dehydrovaným mäsom. Tiež naváži požadovanú hmotnosť.
Potom zoberie dózu a naváži cestoviny v tvare mušličiek. Všetky ingrediencie sa zosypú o poschodie nižšie. Tam sa mieša zmes na francúzsku polievku a pomocou ďalšieho stroja sa plní do vreciek.