BRATISLAVA. Už niekoľko mesiacov platia na Slovensku vyššie dane, ktoré sa prejavujú na raste cien. V apríli sa k nim pridala aj daň z finančných transakcií, čím sa tlak ešte zvýšil.
Jednou z najviac zasiahnutých oblastí je gastro, hoci preň pri koaličných rokovaniach o konsolidácii verejných financií predseda SNS Andrej Danko presadil nižšiu – päťpercentnú daň z pridanej hodnoty.
V niektorých okresoch sa ceny tento rok za priemerný obed už priblížili k desiatim eurám. Prvenstvo má Košický kraj, kde v priemere obed počas prvého polroka stál 9,57 eura. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je to takmer o 60 centov viac.
Čo sa v texte ešte dočítate:
- koľko ľudia v priemere platia za obedy v jednotlivých krajoch,
- prečo je strava v Bratislave lacnejšia,
- dôvody, prečo reštaurácie zdražujú svoje obedové menu,
- prečo je pre reštaurácie transakčná daň problémom.
Ktorý kraj je najlacnejší?
Spoločnosť Edenred z údajov zo sstravovacích kariet vo svojom indexe vyhodnocuje, koľko ľudia mesačne minú za obed. Nezapočítava len cenu obedového menu, ale celkovú útratu pri stole. Ak si niekto k obedu prikúpi vodu alebo kávu, zobrazí sa to v dátach.
Ak človek v Košickom kraji platí za obed dvadsať pracovných dní do mesiaca, v porovnaní s vlaňajškom by tento rok minul za obedy o jedenásť eur viac. Vlani by si za rovnaké peniaze kúpil ešte jeden obed navyše a zostalo by mu ešte na kávu.