SME

Každý piaty mladý človek trpí potravinovou intoleranciou alebo alergiou

Problémom je nielen životný štýl, ale aj stav prostredia.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: ADOBE STOCK)

BRATISLAVA . Na Slovensku až 20 % mladých ľudí deklaruje problémy s potravinovou intoleranciou alebo alergiou.

Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Kompava, ktorý zároveň ukázal výrazné rozdiely podľa pohlavia a miesta bydliska.

Stravovacie problémy zaznamenáva 15 % Slovákov, pričom polovica ich má lekársky potvrdené. Ďalších 13 % podozrieva, že trpí podobnými problémami. Tri zo štyroch žien (33 %) a jedna z piatich mužov (20 %) pripúšťa, že ich podobné ťažkosti trápia. Lucia Černá, generálna riaditeľka Kompavy, vysvetľuje, že jedným z faktorov môže byť už od detstva znížený kontakt s mikroorganizmami, spôsobený prísnou hygienou a nedostatkom pobytu v prírode.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Imunitný systém potom hľadá iné terče a môže preháňať reakcie na bežné potraviny.

“Dopady má aj súčasný západný spôsob stravovania – vzrastajúci príjem orechov, arašidov, morských plodov a exotických potravín môže u ľudí s nelatentným imunitným systémom vyvolať precitlivelosť.

Za rizikové považuje Černá aj vplyv životného prostredia, v ktorom sú zvýšené hladiny pesticídov, antibiotík a obmedzená mikrobiálna rozmanitosť potravín.

Potravinové alergie a intolerancie sú najčastejšie medzi mladými ľuďmi. Vo veku od 18 do 29 rokov uvádza 22 % respondentov stravovacie problémy podložené lekárskym vyšetrením, pričom tento podiel klesá s vekom. Výrazné rozdiely sú medzi obyvateľmi miest (21,9 %) a dedín (11,8 %).

Lucia Černá hovorí, že mladých k týmto ťažkostiam vedú aj nesprávne stravovacie návyky, častá konzumácia rýchleho občerstvenia, polotovarov a energetických nápojov.

SkryťVypnúť reklamu

„Tým sa narušuje črevná mikroflóra, rastie riziko intolerancií,“ upozorňuje. Do organizmu sa tiež dostávajú neznáme proteíny z exotických jedál. Trendy v stravovaní a diéty, ktoré mladí ľudia často skúšajú, pritom môžu viesť k nutričným neduhom. Starší ľudia podľa nej väčšinou takéto experimentovanie odolávajú, prípadné symptómy si zas môžu mýliť s inými problémami tráviaceho traktu.Životné prostredie vo veľkomestách prispieva k častejším prejavom citlivosti. Menej mikroorganizmov v ovzduší, pôde či vode znižuje obranyschopnosť. Stres a hlučné prostredie navyše zvyšujú hladinu kortizolu, čím sa oslabuje črevná bariéra a imunitná rovnováha, čím rastie riziko intolerancií.Ako podporiť trávenie zdravo? Strava bohatá na rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu je základom.

SkryťVypnúť reklamu

„Vláknina podporuje pravidelnú stolicu, spomaľuje vstrebávanie cukrov a slúži ako potrava pre prospešné črevné baktérie,“ vysvetľuje Černá. Prospievajú aj fermentované jedlá – kyslá kapusta, kombucha, kvasené uhorky či jogurty s kultúrami, ktoré chránia tráviacu sliznicu.Pitný režim je rovnako dôležitý. Odporúča piť vodu, bylinkové čaje či minerálky s elektrolytmi a vyhýbať sa sladeným nápojom, najmä u detí. Strava by mala byť jednoduchá a pestrá bez prebytku spracovaných a mastných jedál, cukrov a aditív. Černá uzatvára: „Čím dlhšie sa konzumuje jedna potravina, tým vyššia je pravdepodobnosť, že začne organizmu prekážať.“

Imunita

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  2. Kto pomôže tým, čo pomáhajú?
  3. Na ako dlho majú mladí Slováci nasporené peniaze?
  4. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  5. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  6. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  7. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta
  8. Digitálne sebavedomie pre novú generáciu: kto sú digiPEERS?
  1. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  2. Na ako dlho majú mladí Slováci nasporené peniaze?
  3. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  4. Ako zistíte, že máte v tele zápal
  5. Kto pomôže tým, čo pomáhajú?
  6. Gazdovať sa dá aj na jalovej pôde
  7. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  8. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 14 494
  2. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 5 903
  3. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 5 842
  4. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 4 487
  5. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 4 433
  6. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 3 987
  7. Keď sa z brigády stane kariéra 2 765
  8. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 2 672
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu