Koš/Prievidza 26. septembra (TASR) Na hornej Nitre zistili v minulom týždni dve ohniská salmonelózy. Najskôr to bolo v Základnej škole (ZŠ) v obci Koš a neskôr v cirkevnej ZŠ v Prievidzi.
Podľa informácie hlavného hygienika, riaditeľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Bojniciach Gabriela Šimka, v prvom prípade zatiaľ ochorelo dovedna 30 žiakov v troch obciach. Všetci konzumovali jedlo pripravované v kuchyni pri ZŠ v Koši. Jedlo z nej totiž distribuujú aj do ďalších ZŠ a materských škôl v okolitých obciach, Sebedražie, Cigeľ a Opatovce nad Nitrou. V Prievidzi ochoreli štyria žiaci z najnižších ročníkov. Do cirkevnej školy stravu takisto dovážajú, pripravili ho v kuchyni pri Združenej strednej škole stavebnej v Prievidzi. So všetkou pravdepodobnosťou nákazu spôsobili vyprážané jedlá. V Koši to bol rezeň v cestíčku a v Prievidzi rybie filé.
Pracovníci RÚVZ okamžite prijali prísne opatrenia na zabránenie šírenia epidémie. Dovedna vyšetrili takmer tristo osôb, ktorí prišli s jedlom do styku. Na základe pozitívnych vyšetrení museli dve kuchárky v Koši a jedna pracovníčka v obci Cigeľ, ktorá stravu vydávala, nastúpiť do domácej karantény. Ani jednu zo spomínaných vývarovní zatiaľ nemuseli zatvoriť. Situáciu však budú naďalej monitorovať, konštatoval Šimko.
Za negatívne považuje, že sa o výskyte salmonelózy, ktorá sa prejavuje hnačkami, zvracaním a zvýšenou teplotou, hygienici dozvedeli iba náhodou. Lekári prvého kontaktu im totiž podozrenie neohlásili. Mohli ju zastaviť ešte v zárodku. Problémom je, že pri zabezpečovaní stravy z jednej kuchyne, prichádza s týmm istým jedlom do kontaktu viacero osôb a prevážajú ju na väčšie vzdialenosti v termonádobách. Ak v nich poklesne teplota pod 65 stupňov Celzia, riziko nákazy je značné. Okrem toho v školách, kde sa salmonelóza vyskytla, je nevyhnutné prísne dodržiavať osobnú hygienu, pretože sa šíri aj osobným kontaktom a znečistenými rukami, zdôraznil hlavný hygienik.