BRATISLAVA 4. októbra (SITA) - Oboznámiť verejnosť s rizikami nezdravej výživy a upozorniť na význam jedenia zeleniny a ovocia je cieľom tohtoročného Európskeho týždňa proti rakovine. Jeho posolstvo bude na Slovensku tradične šíriť Liga proti rakovine. Ako na dnešnej tlačovej besede povedala Eva Kováčová z Ligy proti rakovine, liga pri tejto príležitosti pripravila od 10. do 14. októbra kampaň Otrávení jedlom. Program kampane venovaný týždňu proti rakovine naštartuje spustenie informačnej internetovej stránky http://www.otravenijedlom.sk a vyvrcholí budúci piatok (14. októbra) populárnym Dňom jabĺk. Len v Bratislave tento rok rozdajú študenti škôl s onkologickou výchovou tri tony chemicky neošetrovaných jabĺčok. V hlavnom meste sa Deň jabĺk začne o 15:00 vo veľkých nákupných centrách, na Kamennom a Mierovom námestí a v centre mesta. Zdravú výživu bude Liga proti rakovine propagovať aj v mestách, kde sídlia jej kluby: v Piešťanoch, Skalici, Partizánskom, Liptovskom Mikuláši, Michalovciach, Poprade, Trebišove, Lučenci a v Pezinku. Na význam akcie upozorní rad billboardov, nálepiek a letákov.
Ako upozornila prezidentka LPR Eva Siracká, práve zdravá strava je jednou z dôležitých súčastí zdravého životného štýlu. V situácii, keď z roka na rok pribúdajú obézni ľudia a aj prekrmované deti, je podľa nej najvyšší čas urobiť niečo s našimi stravovacími návykmi. Vedecky je dokázané, že niektoré druhy zeleniny a ovocia výrazne znižujú možnosť vzniku rakoviny. Liga proti rakovine je preto odhodlaná spopularizovať princípy "Päťkrát denne" (Five times a day), podľa ktorých by sme mali prijímať ovocie alebo zeleninu päťkrát denne.
Liga proti rakovine nechce kampaň o zdravej výžive skončiť Dňom jabĺk. Plánuje jej pokračovanie, v ktorom by rada dosiahla zvýšenie záujmu ľudí o jedenie zeleniny a ovocia. Všetko však závisí od toho, či pokračovanie kampane podporí Nadácia SPP, avizovali zástupcovia ligy. Ak nie, liga bude vplývať na verejnosť prostredníctvom letákov. Zaujať chce tiež webstránkou http://www.otravenijedlom.sk.
Európsky týždeň proti rakovine sa koná v rámci programu Európskej asociácie Líg proti rakovine v krajinách Európy tradične druhý týždeň v októbri. Ako upozornila Eva Siracká, týždeň je zároveň súčasťou programu Európskej únie Európa proti rakovine. Cieľom tohtoročného týždňa je propagácia ovocia a zeleniny, ako prevencie proti vzniku rakoviny. Zdravá strava môže podľa vedcov znížiť riziko rakoviny žalúdka, ústnej dutiny a hltana o 80 percent, rakoviny pažeráka a pľúc o 30 percent a rakoviny hrubého čreva a konečníka o 20 percent. Podľa štatistík prispieva nesprávna výživa k vzniku rakoviny v 30 až 40 percentách. Vážnym dôsledkom jedenia ťažkých a tučných jedál je obezita, ktorá zaťažuje srdcovo-cievny systém.