Vláda prerokuje návrhy zákonov o ochrane osobných údajov a analýze DNA

Bratislava 20. februára (TASR) - Návrhom zákona o ochrane osobných údajov, ktorý upravuje ochranu osobných údajov fyzických osôb pri ich spracúvaní, ...

Bratislava 20. februára (TASR) - Návrhom zákona o ochrane osobných údajov, ktorý upravuje ochranu osobných údajov fyzických osôb pri ich spracúvaní, bezpečnosť osobných údajov a ochranu práv dotknutých osôb, sa bude zaoberať vláda SR na dnešnej schôdzi. Základným účelom zákona je dosiahnuť úplný súlad s eurolegislatívou, zapracovať pripomienky expertov Európskej únie (EÚ), ktorí na Slovensku monitorovali situáciu v spomínanej oblasti a odstrániť nedostatky predchádzajúcich úprav.

Dozor nad ochranou osobných údajov bude podľa návrhu vykonávať nezávislý Úrad na ochranu osobných údajov s celoslovenskou pôsobnosťou, ktorého predsedu bude na návrh vlády voliť a odvolávať Národná rada SR. Úrad bude mať za úlohu priebežne sledovať stav ochrany osobných údajov, registráciu informačných systémov a ich evidenciu, či kontrolovať spracúvanie osobných údajov v informačných systémoch. Za porušenie zákona bude môcť uložiť pokutu až do výšky 10 miliónov korún.

Z návrhu vyplýva zákaz spracúvať osobné údaje, ktoré odhaľujú rasový alebo etnický pôvod, politické názory, náboženskú vieru alebo svetonázor, členstvo v politických stranách alebo politických hnutiach, členstvo v odborových organizáciách a údaje týkajúce sa zdravia alebo pohlavného života.

Kabinet Mikuláša Dzurindu prerokuje aj návrh zákona z dielne rezortu vnútra o použití analýzy deoxyribonukleovej kyseliny na identifikáciu osôb. Hoci sa na Slovensku používa analýza DNA na účely trestného konania od roku 1990, stále neexistuje národná databáza profilov DNA. Tento stav by mal zmeniť spomínaný návrh zákona.

Analýza DNA patrí k najmodernejším a najúčinnejším metódam identifikácie osôb v kriminalistickej praxi a jej použitie umožňuje individuálnu identifikáciu osoby, t.j. jednoznačné určenie pôvodcu spornej biologickej stopy. Na druhej strane môže analýza DNA viesť aj k jednoznačnému vylúčeniu podozrivej osoby ako pôvodcu spornej stopy.

Odbery budú vykonávať policajti, vrátane príslušníkov Železničnej polície, a používať by sa mal najmä sterilný ster bukálnej sliznice, teda vnútornej strany líc. Ďalším spôsobom odberu vzorky, ktorý bude môcť policajt vykonať, je napríklad vytrhnutie 10 vlasov s korienkami. Zákon umožňuje, aby si osoba vykonala odber aj sama za prítomnosti policajtov. Odber budú musieť strpieť osoby vo výkone trestu, v iných prípadoch bude potrebný súhlas dotknutej osoby. Vzorku, odberom ktorej je narušená telesná integrita jedinca, teda krv alebo moč, bude môcť odobrať iba lekár alebo zdravotná sestra.

Zriaďovateľom, prevádzkovateľom a správcom národnej databázy DNA bude Ministerstvo vnútra SR, pričom analýzu môžu vykonávať oprávnené univerzitné aj súkromné laboratóriá. Údaje v DNA databáze o osobách, ktorým sa nedokázal trestný čin, sa zlikvidujú okamžite. Naopak, údaje o odsúdenej osobe sa budú uchovávať 100 rokov od jej narodenia.

Členovia vlády posúdia i návrhy noviel zákonov o štátnej a verejnej službe, návrh zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, návrh zákona o archívoch a registratúrach, ako aj návrh zákona o cestovných náhradách.

*alf rč

NNNN

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  2. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  3. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  6. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  7. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  8. Jarné prázdniny pri mori?
  9. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  10. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  2. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  3. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Mesto Medzev v Charte európskych vidieckych obcí
  8. Valentínska nálada v Poluse pokračuje
  9. M.Borguľa vyzýva veľvyslanca USA k urýchlenému odstráneniu plota
  10. Ušetrite s hypotékou viac ako 1 200 eur
  1. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 17 720
  2. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 10 556
  3. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 6 907
  4. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 6 145
  5. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 5 783
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 5 220
  7. Jarné prázdniny pri mori? 3 944
  8. Jeden z najkrajších interiérov má Meridiana v Prievidzi 3 919
  9. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 3 774
  10. Fakulta manažmentu prepája štúdium a prax cez ďalšie strediská 3 416

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

BBC ukázalo ruských chuligánov. Jediným pravidlom je nezabiť

Nie pre každého budú MS len o futbale.

KOMENTÁRE

Sulík sa vyfarbil, ruské noviny ho vytočili

Ruské médiá opisujú údajnú petíciu za vystúpenie Slovenska z EÚ.

PLUS

Trpeli vojaci i rodičia. O šikane na vojenčine vedel aj Husák

Realita Československej ľudovej armády.

Neprehliadnite tiež

Hrnko si vie predstaviť sprísnenie podmienok na odvolávanie premiéra

Poslanec z SNS hovoril o analógii z Weimarskou republikou.

Švédi chytili muža, ktorý na Slovensku kupoval zbrane pre gangy

V rokoch 2009 až 2014 sa zo Slovenska dostalo von až 10-tisíc zbraní, tvrdí Europol.

Mihál má neospravedlnenú absenciu z rokovania, nepredložil vysvetľujúci doklad

Predseda parlamentu uložil neospravedlnenú absenciu poslancom ĽSNS.

Ruské noviny píšu, že SaS je za odchod z Únie. Strana sa ohradila

Noviny sa odvolávajú na petíciu Kotlebovej strany.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop