SME
Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Vláda prerokuje návrhy zákonov o ochrane osobných údajov a analýze DNA

Bratislava 20. februára (TASR) - Návrhom zákona o ochrane osobných údajov, ktorý upravuje ochranu osobných údajov fyzických osôb pri ich spracúvaní, ...

Bratislava 20. februára (TASR) - Návrhom zákona o ochrane osobných údajov, ktorý upravuje ochranu osobných údajov fyzických osôb pri ich spracúvaní, bezpečnosť osobných údajov a ochranu práv dotknutých osôb, sa bude zaoberať vláda SR na dnešnej schôdzi. Základným účelom zákona je dosiahnuť úplný súlad s eurolegislatívou, zapracovať pripomienky expertov Európskej únie (EÚ), ktorí na Slovensku monitorovali situáciu v spomínanej oblasti a odstrániť nedostatky predchádzajúcich úprav.

Dozor nad ochranou osobných údajov bude podľa návrhu vykonávať nezávislý Úrad na ochranu osobných údajov s celoslovenskou pôsobnosťou, ktorého predsedu bude na návrh vlády voliť a odvolávať Národná rada SR. Úrad bude mať za úlohu priebežne sledovať stav ochrany osobných údajov, registráciu informačných systémov a ich evidenciu, či kontrolovať spracúvanie osobných údajov v informačných systémoch. Za porušenie zákona bude môcť uložiť pokutu až do výšky 10 miliónov korún.

Skryť Vypnúť reklamu

Z návrhu vyplýva zákaz spracúvať osobné údaje, ktoré odhaľujú rasový alebo etnický pôvod, politické názory, náboženskú vieru alebo svetonázor, členstvo v politických stranách alebo politických hnutiach, členstvo v odborových organizáciách a údaje týkajúce sa zdravia alebo pohlavného života.

Kabinet Mikuláša Dzurindu prerokuje aj návrh zákona z dielne rezortu vnútra o použití analýzy deoxyribonukleovej kyseliny na identifikáciu osôb. Hoci sa na Slovensku používa analýza DNA na účely trestného konania od roku 1990, stále neexistuje národná databáza profilov DNA. Tento stav by mal zmeniť spomínaný návrh zákona.

Analýza DNA patrí k najmodernejším a najúčinnejším metódam identifikácie osôb v kriminalistickej praxi a jej použitie umožňuje individuálnu identifikáciu osoby, t.j. jednoznačné určenie pôvodcu spornej biologickej stopy. Na druhej strane môže analýza DNA viesť aj k jednoznačnému vylúčeniu podozrivej osoby ako pôvodcu spornej stopy.

Skryť Vypnúť reklamu

Odbery budú vykonávať policajti, vrátane príslušníkov Železničnej polície, a používať by sa mal najmä sterilný ster bukálnej sliznice, teda vnútornej strany líc. Ďalším spôsobom odberu vzorky, ktorý bude môcť policajt vykonať, je napríklad vytrhnutie 10 vlasov s korienkami. Zákon umožňuje, aby si osoba vykonala odber aj sama za prítomnosti policajtov. Odber budú musieť strpieť osoby vo výkone trestu, v iných prípadoch bude potrebný súhlas dotknutej osoby. Vzorku, odberom ktorej je narušená telesná integrita jedinca, teda krv alebo moč, bude môcť odobrať iba lekár alebo zdravotná sestra.

Zriaďovateľom, prevádzkovateľom a správcom národnej databázy DNA bude Ministerstvo vnútra SR, pričom analýzu môžu vykonávať oprávnené univerzitné aj súkromné laboratóriá. Údaje v DNA databáze o osobách, ktorým sa nedokázal trestný čin, sa zlikvidujú okamžite. Naopak, údaje o odsúdenej osobe sa budú uchovávať 100 rokov od jej narodenia.

Skryť Vypnúť reklamu

Členovia vlády posúdia i návrhy noviel zákonov o štátnej a verejnej službe, návrh zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, návrh zákona o archívoch a registratúrach, ako aj návrh zákona o cestovných náhradách.

*alf rč

NNNN

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  1. Aplikácia, kde z pohodlia domova zlikvidujete škodovú udalosť?
  2. Škola môže vyzerať aj inak!
  3. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  4. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  5. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  6. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  7. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  8. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  9. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  10. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 33 494
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 24 448
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 22 054
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 049
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 831
  6. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 11 585
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 362
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 489
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 471
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 421
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Igor Matovič.
Stĺpček Petra Schutza

Vyklčovanie korupčných vzťahov a sietí v súdnictve stojí za vládu OĽaNO a spol.

Po Víchrici očakávajme Tajfún, prípadne Hurikán.

Peter Schutz.
Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) s testom na Covid-19 počas tlačovej konferencie.

Neprehliadnite tiež

Dobré ráno

Dobré ráno: Boj o moc, ambície a pomsta. Kauza STU

Čo sa to dialo na Slovenskej technickej univerzite.

Podcast Dobré Ráno.

Primárka košickej neonatológie: Kvôli šéfovi komory Kollárovi sa hanbím, že som lekár

Chovanová pomôže testovať: Sedieť doma a mudrovať vie každý.

Ilustračné foto.

Čaputová zdôraznila dôležitosť komunikácie v rámci pandémie

Slovensko má podľa prezidentky čo robiť, aby zvládlo priebeh pandémie.

Prezidentka Zuzana Čaputová.

Cintoríny budú počas víkendu otvorené

Výnimka zo zákazu vychádzania na návštevu cintorína nie je.

Ilustračné foto.