SME
Sobota, 8. máj, 2021 | Meniny má IngridaKrížovkyKrížovky

Vláda prerokuje návrhy zákonov o ochrane osobných údajov a analýze DNA

Bratislava 20. februára (TASR) - Návrhom zákona o ochrane osobných údajov, ktorý upravuje ochranu osobných údajov fyzických osôb pri ich spracúvaní, ...

Bratislava 20. februára (TASR) - Návrhom zákona o ochrane osobných údajov, ktorý upravuje ochranu osobných údajov fyzických osôb pri ich spracúvaní, bezpečnosť osobných údajov a ochranu práv dotknutých osôb, sa bude zaoberať vláda SR na dnešnej schôdzi. Základným účelom zákona je dosiahnuť úplný súlad s eurolegislatívou, zapracovať pripomienky expertov Európskej únie (EÚ), ktorí na Slovensku monitorovali situáciu v spomínanej oblasti a odstrániť nedostatky predchádzajúcich úprav.

Dozor nad ochranou osobných údajov bude podľa návrhu vykonávať nezávislý Úrad na ochranu osobných údajov s celoslovenskou pôsobnosťou, ktorého predsedu bude na návrh vlády voliť a odvolávať Národná rada SR. Úrad bude mať za úlohu priebežne sledovať stav ochrany osobných údajov, registráciu informačných systémov a ich evidenciu, či kontrolovať spracúvanie osobných údajov v informačných systémoch. Za porušenie zákona bude môcť uložiť pokutu až do výšky 10 miliónov korún.

Skryť Vypnúť reklamu

Z návrhu vyplýva zákaz spracúvať osobné údaje, ktoré odhaľujú rasový alebo etnický pôvod, politické názory, náboženskú vieru alebo svetonázor, členstvo v politických stranách alebo politických hnutiach, členstvo v odborových organizáciách a údaje týkajúce sa zdravia alebo pohlavného života.

Kabinet Mikuláša Dzurindu prerokuje aj návrh zákona z dielne rezortu vnútra o použití analýzy deoxyribonukleovej kyseliny na identifikáciu osôb. Hoci sa na Slovensku používa analýza DNA na účely trestného konania od roku 1990, stále neexistuje národná databáza profilov DNA. Tento stav by mal zmeniť spomínaný návrh zákona.

Analýza DNA patrí k najmodernejším a najúčinnejším metódam identifikácie osôb v kriminalistickej praxi a jej použitie umožňuje individuálnu identifikáciu osoby, t.j. jednoznačné určenie pôvodcu spornej biologickej stopy. Na druhej strane môže analýza DNA viesť aj k jednoznačnému vylúčeniu podozrivej osoby ako pôvodcu spornej stopy.

Skryť Vypnúť reklamu

Odbery budú vykonávať policajti, vrátane príslušníkov Železničnej polície, a používať by sa mal najmä sterilný ster bukálnej sliznice, teda vnútornej strany líc. Ďalším spôsobom odberu vzorky, ktorý bude môcť policajt vykonať, je napríklad vytrhnutie 10 vlasov s korienkami. Zákon umožňuje, aby si osoba vykonala odber aj sama za prítomnosti policajtov. Odber budú musieť strpieť osoby vo výkone trestu, v iných prípadoch bude potrebný súhlas dotknutej osoby. Vzorku, odberom ktorej je narušená telesná integrita jedinca, teda krv alebo moč, bude môcť odobrať iba lekár alebo zdravotná sestra.

Zriaďovateľom, prevádzkovateľom a správcom národnej databázy DNA bude Ministerstvo vnútra SR, pričom analýzu môžu vykonávať oprávnené univerzitné aj súkromné laboratóriá. Údaje v DNA databáze o osobách, ktorým sa nedokázal trestný čin, sa zlikvidujú okamžite. Naopak, údaje o odsúdenej osobe sa budú uchovávať 100 rokov od jej narodenia.

Skryť Vypnúť reklamu

Členovia vlády posúdia i návrhy noviel zákonov o štátnej a verejnej službe, návrh zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, návrh zákona o archívoch a registratúrach, ako aj návrh zákona o cestovných náhradách.

*alf rč

NNNN

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa dostať do formy? Padel je ako tenis, no ďaleko zábavnejší
  2. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy
  3. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku
  4. SME.sk prináša nové Prémiové predplatné
  5. Najkrajší darček? Nielen maminy poteší večer plný dobrej hudby
  6. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe
  7. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  8. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú?
  9. O pro-agingu so Soňou Müllerovou, Deň matiek a ekošpeciál
  10. SME Elektromobilita: Ako nabíjať? Aký majú dojazd?
  1. Blíži sa Deň matiek. Pripravme im raňajky ako pre kráľovnú
  2. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku
  3. Jarná očista organizmu – ako sa do nej pustiť naplno?
  4. Ako sa dostať do formy? Padel je ako tenis, no ďaleko zábavnejší
  5. Kancelársky trh ožíva, potvrdzuje to aj najväčší developer
  6. Najkrajší darček? Nielen maminy poteší večer plný dobrej hudby
  7. SME.sk prináša nové Prémiové predplatné
  8. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  9. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú?
  10. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe
  1. Zaočkovaní dostávajú pivo zdarma alebo 350 eur 56 698
  2. Ste finančný guru? Otestujte sa a investujte s mobilom 19 088
  3. Deti sa počas pandémie vrátili dozadu, hovorí pedagogička 15 496
  4. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú? 13 899
  5. Máte 30 a začínate investovať? Týchto 6 vecí potrebujete vedieť 8 711
  6. Čo ľuďom chýba počas práce z domu najviac? Káva to nie je 7 839
  7. Zaujímavé príležitosti po kríze. Analytici radia, kam investovať 7 631
  8. Investuje od dvanástich. Najväčší rast dosiahol o 1 600 percent 7 398
  9. SME Elektromobilita: Ako nabíjať? Aký majú dojazd? 7 298
  10. Minerálky pod lupou. Kedy nám škodia a kedy prospievajú? 7 026
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Pamätník osloboditeľom v Jelšave.

Nemusíme pripomínať, že nočný vlk a zajac je pôvodom kriminálny gang.

5. máj
Nezažili SME, ale nezabudli sme.

Dnes si pripomíname, prečo je dôležité, aby sa z našej pamäti nestratili príbehy z čias vojny.

6 h
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

S nápadom na odvolávanie Kolíkovej prišiel Fico.

10 h

Projekt Vystrihaj sa Slovensko funguje piaty rok.

24 h