Vláda prerokuje návrhy zákonov o ochrane osobných údajov a analýze DNA

Bratislava 20. februára (TASR) - Návrhom zákona o ochrane osobných údajov, ktorý upravuje ochranu osobných údajov fyzických osôb pri ich spracúvaní, ...

Bratislava 20. februára (TASR) - Návrhom zákona o ochrane osobných údajov, ktorý upravuje ochranu osobných údajov fyzických osôb pri ich spracúvaní, bezpečnosť osobných údajov a ochranu práv dotknutých osôb, sa bude zaoberať vláda SR na dnešnej schôdzi. Základným účelom zákona je dosiahnuť úplný súlad s eurolegislatívou, zapracovať pripomienky expertov Európskej únie (EÚ), ktorí na Slovensku monitorovali situáciu v spomínanej oblasti a odstrániť nedostatky predchádzajúcich úprav.

Dozor nad ochranou osobných údajov bude podľa návrhu vykonávať nezávislý Úrad na ochranu osobných údajov s celoslovenskou pôsobnosťou, ktorého predsedu bude na návrh vlády voliť a odvolávať Národná rada SR. Úrad bude mať za úlohu priebežne sledovať stav ochrany osobných údajov, registráciu informačných systémov a ich evidenciu, či kontrolovať spracúvanie osobných údajov v informačných systémoch. Za porušenie zákona bude môcť uložiť pokutu až do výšky 10 miliónov korún.

Z návrhu vyplýva zákaz spracúvať osobné údaje, ktoré odhaľujú rasový alebo etnický pôvod, politické názory, náboženskú vieru alebo svetonázor, členstvo v politických stranách alebo politických hnutiach, členstvo v odborových organizáciách a údaje týkajúce sa zdravia alebo pohlavného života.

Kabinet Mikuláša Dzurindu prerokuje aj návrh zákona z dielne rezortu vnútra o použití analýzy deoxyribonukleovej kyseliny na identifikáciu osôb. Hoci sa na Slovensku používa analýza DNA na účely trestného konania od roku 1990, stále neexistuje národná databáza profilov DNA. Tento stav by mal zmeniť spomínaný návrh zákona.

Analýza DNA patrí k najmodernejším a najúčinnejším metódam identifikácie osôb v kriminalistickej praxi a jej použitie umožňuje individuálnu identifikáciu osoby, t.j. jednoznačné určenie pôvodcu spornej biologickej stopy. Na druhej strane môže analýza DNA viesť aj k jednoznačnému vylúčeniu podozrivej osoby ako pôvodcu spornej stopy.

Odbery budú vykonávať policajti, vrátane príslušníkov Železničnej polície, a používať by sa mal najmä sterilný ster bukálnej sliznice, teda vnútornej strany líc. Ďalším spôsobom odberu vzorky, ktorý bude môcť policajt vykonať, je napríklad vytrhnutie 10 vlasov s korienkami. Zákon umožňuje, aby si osoba vykonala odber aj sama za prítomnosti policajtov. Odber budú musieť strpieť osoby vo výkone trestu, v iných prípadoch bude potrebný súhlas dotknutej osoby. Vzorku, odberom ktorej je narušená telesná integrita jedinca, teda krv alebo moč, bude môcť odobrať iba lekár alebo zdravotná sestra.

Zriaďovateľom, prevádzkovateľom a správcom národnej databázy DNA bude Ministerstvo vnútra SR, pričom analýzu môžu vykonávať oprávnené univerzitné aj súkromné laboratóriá. Údaje v DNA databáze o osobách, ktorým sa nedokázal trestný čin, sa zlikvidujú okamžite. Naopak, údaje o odsúdenej osobe sa budú uchovávať 100 rokov od jej narodenia.

Členovia vlády posúdia i návrhy noviel zákonov o štátnej a verejnej službe, návrh zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, návrh zákona o archívoch a registratúrach, ako aj návrh zákona o cestovných náhradách.

*alf rč

NNNN

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  5. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  10. Univerzita vyTVORená nápadmi študentov!
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 20 359
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 5 121
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 3 876
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 3 029
  5. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 379
  6. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 2 152
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 2 147
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 2 044
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 600
  10. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 1 481

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Galkova kauza odpočúvania sa vlečie už šesť rokov, zatiaľ bez výsledku

Obžaloba na bývalého šéfa Vojenského obranného spravodajstva Pavla Brychtu leží na súde od februára 2016.

KOMENTÁRE

Česi mieria do čiernej diery Európy. Všetko pre korunu

Je možné, že šanca ľahkého vstupu do eurozóny zmizne.

EKONOMIKA

Ako sa menila najmodernejšia stanica na Slovensku

Predchádzajúca stanica bola otvorená v 80. rokoch a nikdy nebola dokončená.

Neprehliadnite tiež

Domov

Prezident Kiska: Tretinu vysokých škôl by sme mali zavrieť

Slovenský prezident sa v USA stretol ja so Slovákom z Tesly.

Domov

Žitňanská chce, aby polícia vysvetľovala, prečo nekoná. Poslanci váhajú

Ak vyšetrovatelia či prokuratúra podrobnosti nepovedia, musia to zdôvodniť. Mimovládne organizácie možnosť odmietnutia znepokojila.

Domov

Súdy v Trenčíne odmietajú riešiť Galkovu kauzu odpočúvania

Obžaloba na bývalého šéfa Vojenského obranného spravodajstva Pavla Brychtu leží na súde od februára 2016. Najvyšší súd mu teraz prikázal konať.

Domov

Na severe a východe Slovenska môže miestami intenzívne pršať

Meteorológovia vydali hydrologickú výstrahu 3. stupňa pre okres Tvrdošín.