Vláda prerokuje návrhy zákonov o ochrane osobných údajov a analýze DNA

Bratislava 20. februára (TASR) - Návrhom zákona o ochrane osobných údajov, ktorý upravuje ochranu osobných údajov fyzických osôb pri ich spracúvaní, ...

Bratislava 20. februára (TASR) - Návrhom zákona o ochrane osobných údajov, ktorý upravuje ochranu osobných údajov fyzických osôb pri ich spracúvaní, bezpečnosť osobných údajov a ochranu práv dotknutých osôb, sa bude zaoberať vláda SR na dnešnej schôdzi. Základným účelom zákona je dosiahnuť úplný súlad s eurolegislatívou, zapracovať pripomienky expertov Európskej únie (EÚ), ktorí na Slovensku monitorovali situáciu v spomínanej oblasti a odstrániť nedostatky predchádzajúcich úprav.

Dozor nad ochranou osobných údajov bude podľa návrhu vykonávať nezávislý Úrad na ochranu osobných údajov s celoslovenskou pôsobnosťou, ktorého predsedu bude na návrh vlády voliť a odvolávať Národná rada SR. Úrad bude mať za úlohu priebežne sledovať stav ochrany osobných údajov, registráciu informačných systémov a ich evidenciu, či kontrolovať spracúvanie osobných údajov v informačných systémoch. Za porušenie zákona bude môcť uložiť pokutu až do výšky 10 miliónov korún.

Z návrhu vyplýva zákaz spracúvať osobné údaje, ktoré odhaľujú rasový alebo etnický pôvod, politické názory, náboženskú vieru alebo svetonázor, členstvo v politických stranách alebo politických hnutiach, členstvo v odborových organizáciách a údaje týkajúce sa zdravia alebo pohlavného života.

Kabinet Mikuláša Dzurindu prerokuje aj návrh zákona z dielne rezortu vnútra o použití analýzy deoxyribonukleovej kyseliny na identifikáciu osôb. Hoci sa na Slovensku používa analýza DNA na účely trestného konania od roku 1990, stále neexistuje národná databáza profilov DNA. Tento stav by mal zmeniť spomínaný návrh zákona.

Analýza DNA patrí k najmodernejším a najúčinnejším metódam identifikácie osôb v kriminalistickej praxi a jej použitie umožňuje individuálnu identifikáciu osoby, t.j. jednoznačné určenie pôvodcu spornej biologickej stopy. Na druhej strane môže analýza DNA viesť aj k jednoznačnému vylúčeniu podozrivej osoby ako pôvodcu spornej stopy.

Odbery budú vykonávať policajti, vrátane príslušníkov Železničnej polície, a používať by sa mal najmä sterilný ster bukálnej sliznice, teda vnútornej strany líc. Ďalším spôsobom odberu vzorky, ktorý bude môcť policajt vykonať, je napríklad vytrhnutie 10 vlasov s korienkami. Zákon umožňuje, aby si osoba vykonala odber aj sama za prítomnosti policajtov. Odber budú musieť strpieť osoby vo výkone trestu, v iných prípadoch bude potrebný súhlas dotknutej osoby. Vzorku, odberom ktorej je narušená telesná integrita jedinca, teda krv alebo moč, bude môcť odobrať iba lekár alebo zdravotná sestra.

Zriaďovateľom, prevádzkovateľom a správcom národnej databázy DNA bude Ministerstvo vnútra SR, pričom analýzu môžu vykonávať oprávnené univerzitné aj súkromné laboratóriá. Údaje v DNA databáze o osobách, ktorým sa nedokázal trestný čin, sa zlikvidujú okamžite. Naopak, údaje o odsúdenej osobe sa budú uchovávať 100 rokov od jej narodenia.

Členovia vlády posúdia i návrhy noviel zákonov o štátnej a verejnej službe, návrh zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, návrh zákona o archívoch a registratúrach, ako aj návrh zákona o cestovných náhradách.

*alf rč

NNNN

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  4. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  5. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  6. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  7. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  8. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  9. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  10. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 15 084
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 10 220
  3. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 9 224
  4. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 296
  5. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 6 185
  6. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 5 969
  7. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 5 588
  8. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 4 642
  9. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 4 189
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 4 045

Hlavné správy zo Sme.sk

ŽENA

Chcete vyzerať atraktívnejšie? Mali by ste sa vyspať

Vedci oficiálne potvrdili, že dostatok spánku súvisí s tým, ako pôsobí náš výzor na ostatných.

DOMOV

Policajný odborár: Útočiť na ženu od chrbta nie je normálny zákrok

Ak by mali policajti kvalitnú výbavu, počet incidentov by klesol, tvrdí policajný odborár MARIÁN MAGDOŠKO.

DOMOV

Kaliňák nepovažuje sotenie ženy za podstatné, nová ombudsmanka to skúma

Policajný prezident Tibor Gašpar chce zlepšiť psychickú prípravu policajtov.

KOMENTÁRE

Dni Islamského štátu sú takmer spočítané, ale teror v Európe nezmizne

Radikálni bojovníci sa vracajú do Európy.

Neprehliadnite tiež

Kaliňák nepovažuje sotenie ženy za podstatné, nová ombudsmanka to skúma

Policajný prezident Tibor Gašpar chce zlepšiť psychickú prípravu policajtov. Kamery sú ale v nedohľadne.

Policajný odborár: Útočiť na ženu od chrbta nie je normálny zákrok

Ak by mali policajti kvalitnú výbavu, počet incidentov by klesol, tvrdí policajný odborár MARIÁN MAGDOŠKO.

Politologička Világi: Sympatizanti ĽSNS návrh na jej zrušenie môžu vnímať ako sprisahanie

Samotné rozpustenie ĽSNS bude mať skôr dlhodobý dosah, než aby sa prejavilo v župných voľbách, hovorí pre SME politologička Aneta Világi.

Majiteľ TV Joj musí platiť tisícovú pokutu. Za český dabing

Rada pre vysielanie a retransmisiu tiež odňala rozhlasové frekvencie.