Farmárom sa uvoľňovanie trhu s cukrom nepáči. Tí belgickí vyšli tento týždeň do ulíc. FOTO - TASR/EPA |
Na rozdiel od spotrebiteľov cukrovarníci hovoria, že potrebnú reformu schválil Brusel prirýchlo, za horúca. V očakávaní zníženia nadhodnotených cien cukru ju však vítajú ekonómovia a potravinári.
Ministerstvo pôdohospodárstva je s výsledkom rokovaní spokojné. "Je to prijateľný kompromis po veľmi náročných rokovaniach. Cukrový režim sa nemenil už 38 rokov," povedal minister pôdohospodárstva Zsolt Simon. Schválené reformné kroky by mali prispieť k väčšej konkurencieschopnosti farmárov a priniesť do domácností lacnejší cukor. "Zámerom dohody bolo znížiť produkciu, udržať jednotlivé regióny a farmárov a tiež znížiť ceny pre spotrebiteľov," dodal Simon.
Málo ambiciózna, tvrdia spracovatelia
Naopak, kompromis, ktorý oslabuje pôvodné ambicióznejšie znenie návrhu reformy, sa nepáči Asociácii spracovateľov a spotrebiteľov sladidiel. Podľa hovorcu asociácie Juraja Hohoša kombinácia "rozloženia poklesu cien na štyri roky a zvýšenie reštrukturalizačného fondu, ktorý zaplatia spracovatelia sladidla, oslabí konkurencieschopnosť nášho priemyslu, ktorý v Európe zamestnáva viac ako 450-tisíc ľudí".
Podľa reformy klesne celková produkcia cukru v Európskej únii z dnešných 20 na 14 miliónov ton. Rozdiel bude kompenzovaný otvorením európskych trhov päťdesiatke najchudobnejších krajín sveta.
Zníženie Európskej produkcie bude spočívať najmä na chrbtoch pestovateľov. Vzniknuté straty im budú vrátené. V prvých dvoch rokoch dostanú za tonu produkcie 730 eur, potom 625 a vo štvrtom roku 520 eur. "Po štyroch rokoch intervencie zaniknú, teda farmári budú nútení na konkurenčnom trhu sami znižovať ceny. Cukrovú repu však budú môcť pestovať aj ďalej na výrobu bioetanolu, nie cukru," povedal Simon. V takom prípade bude reštrukturalizačná pomoc znížená na 75 percent celkovej pomoci.
Farmárom sa pokles
cien nepáči
Cukrová reforma nevyhovuje farmárom. "Uvedomujeme si, že jej prijatie bolo potrebné. Spokojní s reformou nemôžeme byť, pretože sa nakoniec schválila iba s drobnými úpravami," povedal predseda slovenskej agrokomory Ivan Oravec.
Výhrady poľnohospodárov sa zameriavajú najmä na nízku ochranu pestovateľov, kvalitu cukru dovezeného z rozvojových krajín či zníženie cien pre domácnosti. "Ak niekto investoval do špeciálnych zariadení milióny, nebude mať o tie stroje po znížení produkcie nikto záujem. Tiež nevieme odhadnúť, ako pružne bude reagovať cena cukru," povedal Oravec.
Schválené zníženie cien sa do určitej miery prejaví na sladkostiach. Podľa významného producenta cukroviniek Kraft Foods Slovakia by ceny ich výrobkov mohli čiastočne klesnúť. "V portfóliu našich výrobkov sa obsah cukru pohybuje medzi 30 až 40 percentami," tvrdí firma. Pri jeho 36-percentnom znížení by tak deti mohli kupovať sladkosti približne o desatinu lacnejšie.
IGOR PLÁVKA