Bratislava 8. marca (TASR) - Organizácia Greenpeace vyzvala Ministerstvo životného prostredia SR a Slovenskú inšpekciu životného prostredia, aby zakázali dovoz geneticky modifikovaných (GM) odrôd kukurice na Slovensko.
Maďarskí vedci totiž dokázali, že GM kukurica produkuje 1500 až 3500-násobne viac toxínov na hektár biomasy, ako vzniká pri pestovaní bežnej kukurice a používaní tradičného postreku Dipel. Toxín produkovaný GM kukuricou a obsiahnutý v pesticídoch je určený na ochranu pred škodcami, najmä víjačkou paprikovou. Toxín po GM kukurici navyše zostáva v pôde i rok po zozbieraní úrody v množstvách štyri až 36-krát vyšších, ako po jednorazovom použití pesticídu Dipel.
Vládni predstavitelia v Maďarsku na základe týchto výskumov rozhodli o predĺžení zákazu GM kukurice MON 810. "Je potrebné, aby slovenské orgány tiež dokázali efektívne zareagovať a aplikovať výsledky prieskumu do praxe," povedala pre novinárov koordinátorka genetickej kampane Greenpeace Martina Badidová.
Súčasná legislatíva Európskej únie umožňuje členským štátom zakázať dovoz a pestovanie GM plodín v prípade, že sa objavia nové vedecké poznatky o potenciálnych rizikách. V rámci Európskej únie momentálne platí 12 národných zákazov geneticky modifikovaných plodín. Tieto zákazy sa týkajú geneticky modifikovanej kukurice a repky.
Okrem nadmernej produkcie toxínov môže GM kukurica MON 810 spôsobiť ďalšie nepriaznivé dopady na životné prostredie, ako ohrozenie populácií vzácnych motýľov a určitých prírodných genetických systémov, bez toho aby dokázala ochrániť kukuricu pred jej škodcami. Vedci zistili, že u víjačky paprikovej, ktorá je prirodzeným škodcom kukurice, vzniká totiž na toxíny produkované kukuricou rezistencia už po jej desiatej generácií. "GM plodiny môžu mať jednoznačne negatívne dopady na životné prostredie," povedal novinárom profesor András Székács.