Turecká 3. júna (TASR) - Za účasti takmer 40 družstiev sa dnes v Tureckej neďaleko Banskej Bystrice začal už 12. ročník Majstrovstiev sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek. TASR o tom informoval hlavný rozhodca podujatia Milan Holák.
Štvorčlenné družstvá budú pripravovať halušky z dvoch kilogramov očistených zemiakov. Strúhať ich môže iba kuchár, ostatní založia oheň, pripravia bryndzu a škvarky. Čas sa zastaví až vtedy, keď budú halušky kompletne hotové a dochutené. Potom sa k nemu priráta čas, za ktorý družstvo zje 3,5 kilogramu halušiek. Za nedodržanie pravidiel, napríklad za poranenie prstov pri strúhaní zemiakov, či nedodržanie technologického postupu rozhodcovia družstvo diskvalifikujú, alebo mu udelia trestné body.
Vlani súťažilo 28 družstiev. Rekordný čas podľa terajších pravidiel platných posledných päť rokov je približne 13 minút. Súčasťou programu bude i viacero sprievodných podujatí. V Tureckej, ktorá má 145 obyvateľov, sa dnes uskutočnia aj tradičné súťaže o najťažšieho chlapa a najľahšiu ženu.
Podujatie organizujú občianske združenie Halušky - Turecká a tamojší obecný úrad.