KOŠICE 25. novembra (SITA) – Nejesť vôbec mäso tiež nie je zdravé, tvrdí vedúci Centra preventívnej a športovej medicíny Fakultnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach Daniela Pella, podľa ktorého "zdravé nie je nejesť mäso vôbec, pričom to neslobodno preháňať s konzumáciou živočíšnych tukov". Pella to pripomenul v súvislosti s dnešným Svetovým dňom bez mäsa, vznik ktorého iniciovala India v roku 1986.
"Vyššia konzumácia živočíšnych tukov, najmä vo forme mäsa, je vážnym problémom predovšetkým v ekonomicky vyspelých krajinách sveta. Je spojená s narastajúcou mierou obezity a s ňou súvisiacich komplikácií. Predstavuje jeden z hlavných rizikových faktorov porúch tukového metabolizmu – vysokého cholesterolu v krvi. Je tiež jedným z hlavných rizikových faktorov kardiovaskulárnych ochorení, najmä tzv. aterosklerózy - kôrnatenia tepien. Jej najdramatickejšími prejavmi sú akútny infarkt srdcového svalu a náhla cievna mozgová príhoda, ľudovo nazývaná porážka,“ vysvetľuje D. Pella. Obzvlášť nevhodná je podľa neho nadmerná konzumácia veľkého množstva údenín, čo je spojené navyše aj so zvýšeným rizikom ochorení tráviaceho traktu, vrátane najnebezpečnejších rakovinových ochorení. No úplne vylúčiť mäso z nášho jedálnička odborník neodporúča.
"Na rozdiel od nedávnej minulosti, dnes vo všeobecnosti príjem mäsa nezakazujeme, avšak odporúčame jeho umiernenú konzumáciu vo vhodných formách. Dôležitý je správny pomer živín v potrave – množstvo tukov, cukrov a bielkovín nemá prekračovať odporúčané hodnoty, naopak, naša potrava by mala byť bohatá na dostatok zeleniny a ovocia - aspoň 500 gramov denne, a tiež na vlákniny, vitamíny a minerály. Nasýtené (živočíšne) tuky by mali byť do istej miery nahradené práve ovocím, zeleninou, strukovinami, rybami a potravinami, ktoré obsahujú takzvané polynenasýtené mastné kyseliny, najmä tzv. omega-3 mastné kyseliny. Nachádzajú sa napríklad v ľanových semenách, vlašských orechoch, repke olejnej či v mandliach a hojne ich obsahujú ryby, najmä makrely, lososy, tuniaky, pstruhy a ďalšie takzvané tučné ryby. Rybacie mäso preto predstavuje vhodnú náhradu za iné živočíšne tuky,“ radí Pella.
Mäso jatočných zvierat - najmä hovädzie a bravčové, mnohým veľmi chutí, ale rozhodne nie je zdravé konzumovať ho denne. Obsahuje totiž dosť zdraviu neprospievajúceho tuku. Naproti tomu obsahuje rôzne pre ľudský organizmus dôležité látky a prvky. V prvom rade je zdrojom cenných bielkovín - jednotlivé aminokyseliny sú v ňom zastúpené v podobnom pomere ako v ľudskom tele. Za nezdravé sa považuje i častá konzumácia vnútorností, napríklad pečene, ktorá obsahujú veľa cholesterolu, no zároveň i nezvyklo vysoké množstvá vitamínov a minerálov.
Mäso z hydiny - kuracie, morčacie, obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, nenasýtené mastné kyseliny a málo zbytočného tuku. Tiež je v ňom obsiahnuté množstvo vitamínov a minerálov. Kačacie a husacie mäso je však tučnejšie a pri diéte sa vôbec neodporúča.
Ryby sú zdrojom kvalitných bielkovín a nenasýtených kyselín, preto by sme ich mali mať na stole aspoň dvakrát do týždňa. Tiež obsahujú vitamíny a minerály, napríklad vitamíny A a D, ďalej sú výborným zdrojom jódu a omega-3 mastných kyselín, ktoré chránia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami.
Nadmerná konzumácia mäsa je podľa Pellu rozhodne nezdravá a nevhodná. Zrejme aj naši predkovia vedeli veľmi dobre, prečo boli potrebné aj pôstne dni a pôstne obdobia. Preto trpeli podstatne menej ako naša generácia na srdcovocievne i onkologické ochorenia. Narastajúci výskyt obezity je dôkazom, že aj v tejto oblasti máme stále, čo naprávať.