Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) trvá na tom, že v českej tatárskej omáčke značky Hellmann´s vyrobenej pre Slovensko boli sklenené úlomky.
Výrobca, firma Unilever, prítomnosť skla popiera. V sobotu vyhlásila, že v potravine mohli byť kryštáliky alebo soli kyseliny vínnej. Dnes informáciu doplnila tvrdením, že išlo o látku vínan vápenatý, ktorý po stuhnutí môže vzhľadom pripomínať sklo. Podľa ŠVPS by však v omáčke nemali byť žiadne tvrdé časti.
Prítomnosť úlomkov skla dokázali laboratórne výsledky v akreditovanom laboratóriu na Slovensku, povedal šéf veterinárnej správy Jozef Bíreš Bíreš. Dodal, že aj keby sa v omáčke nachádzali spomínané kryštáliky, v takejto forme by boli pre konzumentov nebezpečné. "Sú to kryštáliky ostré, ktoré pri konzumácii tohto výrobku môžu spôsobiť poranenie. Je to cudzia prímes a v tomto výrobku nemá čo hľadať," povedal Bíreš.
Potvrdil tiež, že potravinová správa bude prešetrovať aj ďalšie šarže tejto omáčky.
Zástupca Unilever Slovensko Ľubomír Bratko ČTK ešte dopoludnia povedal, že spoločnosť dala preveriť odborníkom, či môžu byť tieto kryštáliky nebezpečné pre spotrebiteľov. Približne o 18:00 výrobca informoval, že testy laboratória Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe dokázali pravdepodobnú prítomnosť vínanu vápenatého. "Kryštáliky podobné sklu môžu vzniknúť pri dlhodobom skladovaní tatárskej omáčky kryštalizáciou kyseliny vínnej, ak je napríklad vyššia tvrdosť vody. Vínan vápenatý je obvyklou a schválenou látkou v potravinách podľa smernice EÚ," konštatuje Bratko. Vzorky na detailné posúdenie má firma prisľúbené od Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) na pondelok 19. februára.
Na trhu by sa už nemalo nachádzať tatárska omáčka Hellmannďs, balenie 250 ml=245 g, dátum spotreby do 27.3.2007, výrobná šarža L62690A624 23:49. Zároveň spoločnosť Unilever doposiaľ nezaznamenala na 24-hodinovej telefonickej linke ani jednu sťažnosť spotrebiteľov súvisiacu s výskytom cudzích predmetov.
Súčasne uskutočnil výrobca Unilever v Českej republike vlastné šetrenie a testy. Laboratórium preskúmalo referenčnú vzorku rovnakej šarže, ktorá je pre podobné prípady uchovaná v závode. Z tejto vzorky sa podarilo izolovať čiastočky asi milimeter veľké, vzhľadovo podobné tým, ktoré našla vo výrobku ŠVPS. "Kryštáliky boli ľahko rozdrviteľné, pri ich drvení sa vytváral jemný prášok až transparentný film, čo vylučuje že ide o sklo. Kryštáliky mali veľmi pravidelný tvar, čo je ďalší rozdiel oproti sklu, ktoré je amorfné - nekryštalické. Vzorky kryštálikov merali infračervenou spektroskopiou. Pri porovnaní s knižnicou infračervených spektier sa zistili 100-percentnú zhodu so spektrom vínanu vápenatého so stopami vaječnej bielkoviny," vysvetľuje v stanovisku vedúca pražského laboratória Miroslava Novotná. Podľa spoločnosti to smeruje k potvrdeniu predpokladu, že nejde o sklo. "Kryštáliky vznikajú prirodzeným procesom podobne ako pri víne, kde sú dokonca kvalitatívnym ukazovateľom archívnych vín vyrábaných prirodzenou metódou. Smerodajné sú, samozrejme, testy výrobku, ktorý skúmala ŠVPS, a ktorý podrobia testom v nezávislom laboratóriu.
Nájdené čiastočky je podľa firmy možné pomerne jednoducho rozdrviť a neovplyvňujú kvalitu a bezpečnosť potravín. Môžu sa vraj v potravinách objaviť v dôsledku prítomnosti kyseliny vínnej, ktorá sa v tatárskych omáčkach používa ako regulátor kyslosti a k dochuteniu výrobku.
Sklenené úlomky našli kontrolóri podľa ŠVPS v štvrťlitrovom balení tatárskej omáčky s dátumom spotreby do 27. marca. Potravinový dozor preto nariadil celoslovenskú kontrolu obchodnej siete a prikázal z obehu šaržu omáčky stiahnuť.
Okrem tatárskej omáčky inšpektori ŠVPS tento týždeň začali vyšetrovať aj sladkosti v jednom z bratislavských skladov. Na výrobkoch po záruke vraj špedičná firma chcela zmeniť údaje o dobe spotreby a tým sa vyhnúť ich likvidácii.
Spotrebitelia sa v prípade otázok môžu obrátiť na 24-hodinovú infolinku 0850 123 850.aktualizované 20:42
Autor: zh

Beata
Balogová
