SME

Syrová vojna medzi Slovenskom a Poľskom nebude

Syrová vojna medzi Slovenskou republikou (SR) a Poľskou republikou (PR) pre registráciu poľského syra oscypek sa konať nebude, uviedol na dnešnej tlačovej besede veľvyslanec ...

(Zdroj: REUTERS)

Syrová vojna medzi Slovenskou republikou (SR) a Poľskou republikou (PR) pre registráciu poľského syra oscypek sa konať nebude, uviedol na dnešnej tlačovej besede veľvyslanec Poľskej republiky v Bratislave Zenon Kosiniak-Kamysz.

Dodal, že poľské veľvyslanectvo je prekvapené námietkami Slovenskej republiky proti zaregistrovaniu syra oscypek v Európskej únii, ktorý sa vyrába v niekoľkých poľských podtatranských obciach. Poľsko v tejto súvislosti očakáva vysvetlenie zo slovenskej strany, pripomenul Kosiniak-Kamysz. Čo sa týka zapletaných syrov (korbáčikov) Poľsko nemá záujem získať v EÚ registráciu a v tejto veci nepredkladalo žiadnu požiadavku, uvádza sa v tlačovej informácii Veľvyslanectva PR v SR.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Poľskú stranu prekvapili námietky SR voči registrácii oscypku najmä preto, lebo obe strany sa 13. decembra 2005 v Krakove okrem iného dohodli, že slovenský oštiepok a poľský oscypek sú dva rozdielne výrobky, podľa toho sa v EÚ budú registrovať a ich originálne názvy sa nebudú prekladať. Slovensko-poľská dohoda z konca roka 2005 stále platí. Zástupca vedúceho ekonomického oddelenia poľského veľvyslanectva v SR Milan Wenit uviedol, že z posledných signálov z Ministerstva pôdohospodárstva SR vyplýva, že obe strany by sa mohli dohodnúť. Poľsko a Slovensko majú necelých šesť mesiacov na to, aby spor vyriešili. Ak to nedokážu, o práve na značku oštiepok rozhodne Európska komisia.

Proti jednostrannej registrácii poľského výrobku je aj slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik, ktorý pochádza z Oravy, kde je výroba oštiepku tradičná. "Zaregistrovanie len poľského výrobku by mohlo mať nepriaznivý vplyv na zaregistrovanie slovenského oštiepku," povedal Mikolášik ČTK. Podľa neho sa budú musieť v blízkej dobe stretnúť diplomati obidvoch krajín a dohodnúť sa na kompromise. Tým by podľa neho mohla byť napríklad vzájomná podpora registrácie "oscypka" i oštiepka.

SkryťVypnúť reklamu

Oštiepok a oscypek sú dva rozdielne výrobky

V zápisnici zo stretnutia slovenskej a poľskej strany v Krakove vo veci registrácie oštiepka a oscypka ako chránených názvov sa hovorí, že uvedené syry majú síce rovnaký historický pôvod a spoločnú tradíciu, vzhľadom na rozdiely v spôsobe výroby a v charaktere konečného výrobku, sú poľský oscypek a slovenský oštiepok dva rozdielne výrobky a možno ich oba zaregistrovať a vyvážať do zahraničia. Pri výrobe týchto dvoch syrov sa v zápisnici uvádza 10 zásadných skutočností, ktoré dokazujú, že ide o dva celkom rozdielne výrobky. Do poľského oscypka sa napríklad pridáva maximálne 40 % kravského mlieka, kým do slovenského oštiepku maximálne 80 %. V Poľsku je dovolená iba ručná výroba oscypka, kým slovenský oštiepok sa môže vyrábať aj mechanicky. V Poľsku sa syr údi výlučne na salašoch, na Slovensku je dovolené aj údenie v oddelených miestnostiach.

SkryťVypnúť reklamu

Ako pre médiá uviedol veľvyslanec Kosiniak-Kamysz, oštiepková roztržka neprospieva Slovensku, ani Poľsku a určite nesvedčí vzťahom medzi dvoma susednými krajinami. Wenit sa obáva, že podobný spor sa môže vyvinúť aj pri registrácii bryndze.

Podľa Jureňu je pre registráciu oštiepka nutná dohoda

Základnou chybou v spore medzi Slovenskou a Poľskou republikou o oštiepok je podľa ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu, že nebola medzi oboma štátmi uzavretá dohoda na ministerskej úrovni. "Poľská strana sa odvoláva na zápis z rokovaní na expertnej úrovni, ktoré sa konali 13. decembra 2005," uviedol Jureňa na dnešnom brífingu. Ako dodal, chybu v tomto prípade urobili oba štáty. Podľa neho je nevyhnutné, aby Poľsko a Slovensko uzavreli ministerskú dohodu, pričom súhlasí s deklaráciou slovenského oštiepka aj poľského oscypku. "Súčasťou dohody však musí byť, že oba názvy sa nesmú prekladať do jazykov krajín, v ktorých budú tieto produkty distribuované," zdôraznil minister.

SkryťVypnúť reklamu

Ešte máme syrové korbáčiky

Okrem sporu o oštiepok sa na konci minulého roka objavil aj spor o registráciu syrových korbáčikov - ďalšej tradičnej slovenskej syrovej pochúťky, ktorá sa vyrába najmä v oravskej obci Zázrivá. Podľa viacerých slovenských výrobcov korbáčika i slovenského ministerstva Poľsko chcelo spolu so Slovenskom požiadať o jeho registráciu.

Wenit však povedal, že to bola práve Bratislava, ktorá požiadala jeho krajinu, aby sa spolu usilovali o registráciu korbáčika. "Čo sa týka zapletaných syrov, takzvaných korbáčikov, Poľsko nemá záujem získať v EÚ registráciu," uviedla ambasáda v tlačovej správe. Mikolášik však povedal, že poľské stanovisko je možno len diplomatickou reakciou. "Poliaci pravdepodobne zatiaľ nie sú pripravení (na registráciu korbáčika), a preto vec nadľahčili," povedal Mikolášik.

SkryťVypnúť reklamu


aktualizované 18:12

Autor: zh

Fotka - Beata Balogová
Beata
Balogová
Šéfredaktorka
Podpis - Beata Balogová
Tento článok sme nezamkli, ale potrebujeme vašu podporu. Niektoré články nechávame odomknuté, aby mali úplne všetci prístup k dôležitým informáciám. Prinášať ich môžeme aj vďaka našim predplatiteľom.
Vyskúšať predplatné
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 179
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 162
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 967
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 017
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 710
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 099
  7. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 913
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 541
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Sportnet

Rebecca Šramková

Slovenky môžu získať vo štvorhre aj tretí bod.


a 1 ďalší
Natália Hejková oslavuje s tímom postup do finále Euroligy.

Pred desiatimi rokmi s nimi nikto nepočítal. Podarilo sa im vyhrať Euroligu. Môžu to zopakovať.


ONLINE: Viktória Hrunčáková, Tereza Mihalíková - Laura Brunkelová, Emilie Francatiová, Billie Jean King Cup 2025 (štvorhra)

Sledujte s nami online prenos z kvalifikačného turnaja Pohára Billie Jean Kingovej 2025: Viktória Hrunčáková, Tereza Mihalíková - Laura Brunkelová, Emilie Francatiová.


Na snímke slovenskí hokejisti, zľava Andrej Krajčovič, Matúš Hlaváč a Michael Laurenčík.

Pozrite si góly z odvetného zápasu Švajčiarsko - Slovensko v príprave na MS v hokeji 2025.


SkryťZatvoriť reklamu