BRATISLAVA 2. marca (SITA) - Kresťania oslávia 4. marca druhú pôstnu nedeľu, ktorá prináša posolstvo dávnych tradícií. Medzi tradičné pokrmy našich predkov na prvú pôstnu nedeľu patrili jedlá z naklíčeného hrachu.
Archeológovia objavili v nejednej lokalite v staroslovanských “kuchyniach” veľké panvice, na ktorých ľudia pražením pripravovali na konzumáciu obilné zrnká alebo i celé klásky. Preto sa stretávame v niektorých častiach Slovenska s označením druhej pôstnej nedele ako pražnej. V dávnych kuchyniach sa žitko opražilo, potom ho kuchárky posypali makom, osladili medom a ponúkali stravníkom v presvedčení, že práve toto jedlo im po dlhej zime zabezpečí pevnejšie zdravie. Menej známa je z pôstneho menu praženka, špeciálna polievka z opražených obilnín.
Druhá pôstna nedeľa nesie v niektorých regiónoch označenie aj ako čierna, pretože smútočný odev pobožných vidieckych žien má počas celého pôstu práve túto farbu.
Spracované podľa internetovej stránky Evanjelickej cirkvi a.v.