Spišský hrad otvoril svoje brány návštevníkom

POPRAD 12. mája (SITA) – Tradičné dobýjanie brány Spišského hradu mečmi a delami dnes Skupina historického šermu Páni Spiša vymenila za historicky bližšiu verziu otvorenia novej letnej turistickej sezóny ...

POPRAD 12. mája (SITA) – Tradičné dobýjanie brány Spišského hradu mečmi a delami dnes Skupina historického šermu Páni Spiša vymenila za historicky bližšiu verziu otvorenia novej letnej turistickej sezóny na najväčšom hrade v strednej Európe. Spišský hrad vo svojej histórii nebol nikdy dobytý vojenskou silou. Zbrojnoši privítali na hrade bývalého hradného pána z rodu Thurzovcov so sprievodom. Thurzovci vlastnili Spišský hrad v 16. a 17. storočí. Členovia skupiny Páni Spiša previedli hradného pána spolu s ďalšími návštevníkmi jednotlivými nádvoriami hradu a ukázali im, čo nové sa im podarilo cez zimu na hrade urobiť. Páni Spiša potom na hornom hrade predviedli svoje umenie prvým tohtoročným návštevníkom hradu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Novinkou tohtoročnej letnej sezóny je expozícia „Čo ponúkala hradná kuchyňa na hornom hrade. Výstava v novootvorených priestoroch Spišského hradu predstavuje spôsob stravovania v stredoveku. Jedlo, nápoje, spracovávanie potravín a stolovanie na stredovekých hradoch môžu návštevníci zažiť na vlastnej koži. Významnú úlohu v jedálničku stredovekých hradných pánov tvorilo mäso, mlieko, múčne jedlá a koláče, ktorých základom bol med. Z nápojov sa používalo víno a rôzne druhy likérov. Aj keď sa o Spiši hovorí o zemiakoch ako druhom chlebe, nebolo tomu vždy tak. V stredoveku ešte ľudia na našom území napríklad zemiaky, či kukuricu nepoznali. Rovnako neznámym bol aj cukor. Jedlá boli v minulosti viac korenené a významnú úlohu v kuchyni zohrávali aj rôzne bylinky. V expozícii hradnej kuchyne sú vystavené aj niektoré recepty, ktorých názvy sa zatiaľ nepodarilo úplne rozlúštiť. Ak by si chcel dnes niekto navariť niečo zo stredovekej kuchyne mal by, podľa riaditeľky Spišského múzea v Levoči Márie Novotnej, asi najväčší problém so zháňaním rozličných korenín a byliniek.

Jedným z najvýznamnejších podujatí počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny budú dvojdňové „súHRADnice“. V polovici júla sa na Spišskom hrade predstavia hrady Vianden z Luxemburska, Štrenberg z Českej republiky a Ogrodzienec z Poľska. Okrem odbornej konferencie pripravilo Spišské múzeum aj prezentačný program pre širokú verejnosť priamo na Spišskom hrade, kde sa jednotlivé hrady predstavia.

Spišský hrad bol pre verejnosť otvorený v roku 1985 po rozsiahlom prieskume a rekonštrukcii. Od roku 1989 navštívilo hrad takmer 2 milióny návštevníkov. Len v roku 2006 videlo hrad vyše 170 000 návštevníkov. Tohto roku otvorilo Spišské múzeum letnú sezónu na hrade s niekoľkotýždňovým oneskorením. Dôvodom je výstavba vodovodu a kanalizácie na hrade. Dielo v hodnote vyše 15 mil. korún by malo byť hotové do júna tohto roku. Už prvý deň otvorenia letnej sezóny si prišli Spišský hrad pozrieť stovky návštevníkov. Počas celej sezóny budú cez víkendy vystupovať na hrade skupiny historického šermu.



Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Domov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  2. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  3. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  4. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  5. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  6. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  7. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  8. Dva rekordy na druhý pokus
  9. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  10. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  1. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  2. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  3. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  4. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  5. Company´s autumn in the High Tatras
  6. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  7. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  8. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 31 896
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 24 076
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 994
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 467
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 496
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 465
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 644
  8. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 345
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 107
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 480

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Zo súdu zmizla veľká časť spisu ku Kočnerovej kauze Technopol Servis

Zmiznutie predĺži súdny proces a známi Mariana Kočnera tak budú dlhšie ovládať vytunelovaný majetok.

Stĺpček Beaty Balogovej

Aktivity bývalých siskárov nie sú variáciou slobody slova

Tóth ukázal, aký mizerný je "analytik".

Neprehliadnite tiež

Náter mosta za 26-tisíc eur je podľa mesta Svidník v poriadku

Oprava sa dostala aj na mimoriadne zastupiteľstvo.

Špeciálne Dobré ráno

V Klariskom kostole sa ukrýva poklad (čo neviete o Bratislave)

Aké boli dejiny nášho hlavného mesta.