Piešťany 19. mája (TASR) - Približne dvesto pacientov s celiakiou z celého Slovenska sa dnes zišlo v Piešťanoch na stretnutí s názvom Celiakia - čo o nej (ne)vieme. Pre chorých s tráviacimi ťažkosťami všetkých vekových kategórií ho pripravila už druhýkrát Slovenská spoločnosť celiatikov (SSC) s cieľom poskytnúť nové poznatky a informácie z oblastí, ktoré priamo i nepriamo s celiakiou súvisia. Choroba, ktorá pacientov sprevádza celý život, je patologický stav, spôsobený neznášanlivosťou bielkovín, obsiahnutých v lepku obilnín ako pšenica, raž, jačmeň a ovos.
"Rozhodli sme sa urobiť stretnutie, aby sa každému, kto prejaví záujem, rozšíril rozsah poznatkov o dostupných potravinách i nových technológiách," povedal podpredseda SSC Igor Haberern. Na stretnutie do spoločenského centra Fontána do Piešťan pozvali nielen gastroenterológov pre deti a dospelých a ďalších zdravotníckych odborníkov, ale aj výrobcov bezlepkových potravín, aby sa svojimi produktmi prezentovali.
Záujem o ochutnávky bol veľký, celiatička Anna Somorádová z Banskej Bystrice konštatovala, že postupom rokov sa diapazón ponuky zväčšuje, čo je potešiteľné. Najviac ochutnávačov bolo pred stánkom gurmánskych špecialít Miroslava Polakoviča z Jablonice. Na pulte ponúkal na nerozoznanie od pravých jaternice, klobásy, tlačenku, vyrobené tak, aby ich mohli celiatici bez problémov konzumovať. Bezlepkové údeniny ponúkali aj mäsiari z DM Zbrojníky a Krásna nad Kysucou, s cestovinami prišli z Nitrianskych Sučian, s polotovarmi z Horných Hámrov. V ponuke boli aj džúsy a mliečne výrobky. "Je to tak, že lepok sa nachádza aj tam, kde by ho laik nepredpokladal," konštatoval Haberern. Napríklad v jogurte, párkoch, slanine a podobne.
Podľa poznatkov SSC do radov celiatikov pribúdajú v poslednom čase najmä dospelí jedinci, pretože u detí sa choroba dá diagnostikovať včas. Teraz majú oficiálne celiakiu aj takí dospelí, ktorí mali doteraz "iba" tráviace problémy a o svojej chorobe pred stanovením diagnózy nevedeli.