Detva 20. mája (TASR) - Presne 220 rokov si tento rok pripomenie najstaršia prevádzka na výrobu bryndze na Slovensku v Detve. Bryndziareň rodiny Vagačovcov začala vyrábať túto slovenskú špecialitu z ovčieho syra v roku 1787.
Bryndziareň založil vtedy 28-ročný Ján Vagač, ktorý prišiel do kraja pod Poľanou zo Starej Turej. Bryndza v jeho manufaktúrke v dnešnej starej Detve sa z hrudiek ovčieho syra vyrábala ručne, pomocou drevených váľkov. Mala ale trochu iné zloženie i chuť ako dnešná. Takúto bryndzu nazývali vtedy šnajdka.
Dnešnú podobu dostala bryndza až koncom 19. storočia, keď ju ako prvý pripravil zvolenský bryndziar Teodor Vallo. Začala sa plniť do drevených súdkov, zvaných geletky. Vtedy ju už v Detve vyrábal jeden z potomkov zakladateľa prvej bryndziarne, Alexander Vagač. Konjunktúru výroby dosiahla v 30. rokoch 20. storočia, keď sa vyvážala do viacerých krajín Európy. Záznamy hovoria, že v roku 1931 vyviezli z Detvy do cudziny až 20 vagónov bryndze.
Vagačova bryndziareň skončila s výrobou začiatkom 50. rokov uplynulého storočia, keď ju vtedajší režim zoštátnil. Bryndzu v nej však už ďalej nevyrábal. Po roku 1989 ju v reštitúcii získali vnukovia Štefana Vagača, ktorý bol jej posledným majiteľom. Podľa informácií z Podpolianskeho múzea v Detve je dnes objekt bryndziarne v rekonštrukcii. Pôvodnému účelu už ale zrejme slúžiť nebude.