BRATISLAVA 21. mája (SITA) - Zmes chutí, vôní a invenčných názvov. Takto by sa dalo charakterizovať slávnostné menu štátnej večere, ktorú na počesť holandskej kráľovnej Beatrix dnes večer usporiadal slovenský prezident Ivan Gašparovič s manželkou Silviou.
Ako aperitív sa rozlieva hruškovica, ktorú ocenili viaceré oficiálne návštevy v Prezidentskom paláci. Prvým chodom sú kačacie prsia s pomarančovou šťavou, čerstvými bylinkami a ľahkým šalátom. Potom sa budú na stôl nosiť kuracie taštičky nadievané hruškovo-hríbikovou plnkou s pečeným avokádom a mandľovým pyré. Za hlavný chod hostitelia zvolili hovädzí filet z pravej sviečkovice, ktorú pripravili na lesných hríbikoch a podávajú s plnenými zemiakmi. Dezert má nádych tajomnosti. Kráľovná Beatrix si ho zapamätá pod názvom čokoládový košík dobrej víly plnený karamelovými jahodami.
Záver slávnostného menu už vyznieva prozaickejšie. Tvorí ho káva a po ňom sa rozleje vínko. Cabernet Sauvignon, ročník 2006, Radošinský Klevner suché, ročník 2003. V ponuke je aj Frankovka modrá neskorý zber, ročník 2005, Tokaj štvorputňový, ročník 2002. Nechýba Karpatské brandy špeciál