SME

Leto podľa hygienikov prináša nástrahy v jedle i na kúpaliskách

Bratislava 21. júna (ČTK) - Letná sezóna, ktorá sa na Slovensku začala 15. júna, prináša podľa hygienikov množstvo nástrah. Nebezpečenstvá črevných ochorení striehnu nielen na kúpaliskách, ale aj v potravinách.

Najčastejším nedostatkom je podľa hygienikov ich nedostatočné chladenie. Tvorí väčšinu, teda 57 percent zistených problémov. V 38 percentách pracovníci Úradu verejného zdravotníctva objavili problémy s dátumom spotreby. Hygienici preto odporúčajú zvýšenú hygienu pri stravovaní.

"Rizikové sú potraviny, ktoré si vyžadujú chladenie. Cukrárske, lahôdkové výrobky, zmrzlina, výrobky živočíšneho pôvodu, ale aj hotové jedlá a rýchle občerstvenie zo stánkov," povedala dnes vedúca odboru hygieny výživy úradu Iveta Trusková.

SkryťVypnúť reklamu

Zdravotníci ročne zaznamenajú asi 20.000 črevných ochorení, ktoré si ľudia spôsobia kontaminovaným jedlom, neumytými rukami, nevyčisteným kuchynským náčiním či hmyzom. Nenahlásených problémov je však podľa hygienikov omnoho viac. Hoci výskyt salmonelóz od roku 2001 klesá, stúpa počet vírusových črevných ochorení.

Pri kupovaní rizikových potravín, ako je zmrzlina, nanuky, dresingy, omáčky, zákusky, ale aj mäso, by si zákazník mal všímať čistotu predajne i predavača, dátum spotreby, vzhľad výrobku, či jeho zmenu farby. Podľa hygienikov platí, že napríklad balené šaláty bývajú bezpečnejšie ako voľne predajné. Problémy môžu prehriatemu organizmu spôsobiť aj nápoje s ľadom či neumyté ovocie.

Každému, kto nechce leto stráviť so zdravotnými problémami, Svetová zdravotnícka organizácia odporúča umývanie si rúk i pracovných plôch v kuchyni. Treba tiež chrániť potraviny pred hmyzom, neskladovať spolu uvarené a surové potraviny. Hotové jedlo by nemalo zostať pri izbovej teplote viac ako dve hodiny, je dobré ho skladovať v obaloch.

SkryťVypnúť reklamu

him fil

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  2. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  5. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 966
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 211
  3. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 8 730
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 294
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 688
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 985
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 186
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 056
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu