Leto prináša nástrahy v jedle i na kúpaliskách

ilustračné foto(Zdroj: Ján Krošlák)
Letná sezóna, ktorá sa na Slovensku začala 15. júna, prináša podľa hygienikov množstvo nástrah. Nebezpečenstvá črevných ochorení striehnu nielen na kúpaliskách, ale aj v potravinách. Najčastejším nedostatkom je podľa hygienikov ich nedostatočné chladenie. Tvorí väčšinu, teda 57 percent problémov v reštauráciách, bufetoch i cukrárňach, ktoré zistili v tohtoročnom prvom polroku. V 38 percentách Úrad verejného zdravotníctva objavil problémy s dátumom spotreby.

Hygienici preto odporúčajú zvýšenú hygienu pri stravovaní. "Rizikové sú potraviny, ktoré si vyžadujú chladenie. Cukrárske, lahôdkové výrobky, zmrzlina, výrobky živočíšneho pôvodu, ale aj hotové jedlá a rýchle občerstvenie zo stánkov," povedala dnes vedúca odboru hygieny výživy úradu Iveta Trusková. Kontroly napríklad zistili, že deväť percent (62 vzoriek) zo 688 zmrzlín obsahovalo rôzne mikróby.

Zdravotníci ročne zaznamenajú asi 20.000 črevných ochorení, ktoré si ľudia spôsobia kontaminovaným jedlom, neumytými rukami, nevyčisteným kuchynským náčiním či od hmyzu. Nenahlásených problémov je však podľa hygienikov mnohonásobne viac. Väčšie množstvo komplikácií nastáva v lete. Hoci výskyt salmonelóz od roku 2001 klesá, stúpa počet vírusových črevných ochorení.

Pri kupovaní rizikových potravín, ako je zmrzlina, nanuky, dresingy, omáčky, zákusky, ale aj mäso, a stravovaní v rôznych zariadeniach by si zákazník mal všímať čistotu priestoru i personálu, dátum spotreby, vzhľad výrobku či zmenu jeho farby. Podľa hygienikov platí, že napríklad balené šaláty bývajú bezpečnejšie ako voľne predajné. Problémy môžu prehriatemu organizmu spôsobiť aj nápoje s ľadom či neumyté ovocie.

Každému, kto nechce leto stráviť so zdravotnými problémami, Svetová zdravotnícka organizácia odporúča umývanie rúk i pracovných plôch v kuchyni. Treba tiež chrániť potraviny pred hmyzom, neskladovať spolu uvarené a surové potraviny. Hotové jedlo by nemalo zostať pri izbovej teplote viac ako dve hodiny, je dobré ho skladovať v obaloch.

Potraviny, ktoré si vyžadujú zachovanie chladiaceho reťazca, podľa Truskovej nemusia byť kontaminované patogénnymi mikroorganizmami. Ak sa však táto podmienka nedodrží, môže sa stať, že mikroorganizmy, nachádzajúce sa celkom prirodzene v potravinách, sa premnožia. Týmto sa môže narušiť kvalita výrobku, pokazí sa a v prípade jeho konzumácie môže človek ochorieť, vysvetlila Trusková.

Pokiaľ ide o ovocie a zeleninu, Trusková upozornila, aby si ich zákazníci vyberali čerstvé, pretože prezreté a nahnité sú nevyhovujúce na konzumáciu. Odôvodnila to tým, že v takomto ovocí a zelenine by sa mohli nachádzať nežiaduce mikroorganizmy, ktoré sa v prezretom ovocí tvoria. Okrem toho v prezretom ovocí a zelenine môžu byť toxické látky, vznikajúce v dôsledku napríklad rôznych plesní, ktoré človek nemusí ani vidieť.

Trusková za dôležité považuje aj dôkladné umývanie ovocia a zeleniny, predovšetkým pod tečúcou studenou pitnou vodou. Neodporúča umývať ovocie v stojatej a nepitnej vode, zdôraznila.

Nebezpečné mikroorganizmy sa môžu vyskytovať aj vo vode. V jazerách sú to sinice, v bazénoch baktérie, vírusy, huba a plesne či améby. Hygienici preto už začali s kontrolami kúpalísk. Dodnes kúpanie povolili v desiatich prírodných oblastiach a 71 kúpaliskách. Kontroly robia každé dva týždne, ich výsledky úrad zverejňuje na svojej stránke.

Pred slnkom sa treba chrániť krémom s vyšším ochranným faktorom

Spálenej pokožke a následným komplikáciám by sa pri opaľovaní malo predchádzať krémami s vyšším ochranným faktorom. Nižšie faktory často nebývajú dostatočné, najmä pre ľudí s citlivejšou pokožkou a v prvých dňoch opaľovania. ČTK to povedala dermoporadkyňa Mária Valová z lekárne pod Manderlom.

Mnoho ľudí si podľa nej už uvedomujú, aké nebezpečenstvá na nich číhajú bez potrebnej ochrany. Pri pobyte na slnku však často zvolia krém na opaľovanie s nedostatočným faktorom ochrany. "Krémy či olejčeky na opaľovanie s najvyšším faktorom, hlavne prvé tri dni, by mali používať ľudia s veľmi svetlou pokožkou," odporučila Valová.

Prípravky na opaľovanie teda treba podľa nej voliť podľa typu pokožky. "Závisí to aj od toho, či dovolenku (človek) strávi tu u nás alebo v južnejších krajinách. Keď však idete do Tunisu, treba použiť najvyšší faktor ochrany," odporučila.

Podľa reakcie pokožky na slnečné lúče sa ľudia delia na šesť fototypov. "Pri tmavšom fototype stačí začať faktorom 40, ale je tam dôležitá ochrana počas prvých troch dní. Menší faktor, ako napríklad 12 či 16, nestačí ani u nás a vôbec nie na prvé dni. Vôbec to neodporúčam používať," povedala odborníčka.

Dôležitá je aj dĺžka slnenia. Aj so správne zvoleným prípravkom by sa ľudia mali vyhýbať slnku medzi 11:00 a 16:00. Podľa odborníčky by pobyt na slnku nemal byť dlhší ako dve hodiny v kuse.

Práve v týchto dňoch v 43 lekárňach po celom Slovensku prebieha kampaň Dni slnka bez rizika, počas ktorej odborníci vysvetľujú všetky riziká spojené s opaľovaním. V Bratislave kampaň podporilo osem lekární.

Preverte si zdravotné riziká destinácie

Rekreanti si z dovolenky nosia nielen príjemné zážitky a suveníry, ale aj choroby. Lekári preto odporúčajú, aby si pred odchodom u lekára zistili zdravotné riziká krajiny, prípadne sa dali očkovať. Podľa Ľudmily Šiškovej z Polikliniky cudzokrajných chorôb sa napríklad maláriou ročne nakazí desať Slovákov. Záujem o exotické dovolenky pritom podľa cestovných kancelárií na Slovensku narástol.

Najrizikovejšími sú podľa hygienikov oblasti rovníkovej Afriky, juhovýchodnej Ázie, ale aj južná a stredná Amerika. "Sú to hlavne hnačkové ochorenia, ktoré postihujú 60 až 70 percent chorých, a obávané parazitárne ochorenia, hlavne malária," povedala dnes novinárom Šišková.

Cestovatelia by si preto podľa nej mali preveriť, aké neobvyklé ochorenia sa vyskytujú v danej lokalite. Opýtať sa môžu svojho lekára, alebo v ambulanciách pre cudzokrajné choroby v Bratislave, Martine a Košiciach.

Ročne sa cudzokrajnými chorobami nakazí na dovolenke 20 až 30 Slovákov. Na maláriu zomrela jedna Slovenka. V Európe však malária zapríčiní až sto úmrtí ročne. Väčšina rekreantov pritom podľa lekárky očkovanie podceňuje.

Turisti by sa podľa nej mali dať zaočkovať šesť až osem týždňov pred cestou. Očkovanie je v súčasnosti povinné len proti žltej zimnici, ktorá je častou príčinou úmrtí turistov v subsaharskej Afrike. Komáre ju prenášajú aj v Strednej a Južnej Amerike. Hygienici odporúčajú aj očkovanie proti hepatitíde A, ktorá sa prenáša vodou a potravinami.

Proti hnačkovým ochoreniam podľa Šiškovej platí zásada "uvariť, ošúpať alebo nejesť". Brušný týfus môžu dostať turisti aj z vody a kociek ľadu v Afrike, južnej a juhovýchodnej Ázii či južnej Amerike. Na plážach zase môžu "striehnuť" kožné choroby, preto neodporúča líhať si na piesok.

Aktuálnym cestovateľským hitom medzi exotickými krajinami je Kuba, Slováci tiež objavujú karibskú Jamajku alebo africký Zanzibar či Keňu. Kvôli vlnám cunami z konca roku 2004 klesol záujem o Thajsko. Slováci však hlavne cestujú do európskych krajín. Rebríček vlani viedlo Grécko, nasledované Chorvátskom a Egyptom.

V Bratislave a Hurbanove dnes teplotné rekordy

V Bratislave a Hurbanove dnes padli sedemročné teplotné rekordy. V slovenskej metropole namerali 34,1 stupňa Celzia, čím teplota vzduchu prekonala rekord z roku 2000, keď bolo v rovnaký deň 33,9 stupňa Celzia. ČTK to potvrdila Paulína Valová zo Slovenského hydrometeorologického ústavu. V Hurbanove bolo ešte teplejšie ako v Bratislave. V najbližších dňoch sa obyvatelia Slovenska dočkajú ochladenia.

Podľa kalendára sa dnes začína astronomické leto. "Vyzerá to na vrchol tepla, je určite najteplejší deň od začiatku júna," povedala ČTK meteorologička. Teplejšie ako pred siedmimi rokmi bolo dnes aj v Hurbanove, kde teplota presiahla rekordných 34,9 stupňa Celzia. Presné výsledky meraní budú mať meteorológovia až večer.

Meteorologička predpokladá, že už od piatku začne na územie Slovenska prúdiť studený front. Búrky by mali na niektorých miestach sprevádzať aj krúpy. Vzduch sa bude ochladzovať aj cez víkend. Ďalšie výrazné ochladenie odborníci očakávajú budúci týždeň.

Horúčavy mnohí ľudia neznášajú dobre a končia s kolapsmi v nemocnici. Podľa hovorkyne bratislavskej Fakultnej nemocnice Rút Geržovej v ostatných dňoch zaznamenali viac takýchto prípadov. "Počasie jednoznačne zhoršuje stav u tých, ktorí sú chorí na srdce," povedala Geržová. Podľa nej napríklad v nemocnici v bratislavskej mestskej časti Ružinov tento týždeň ošetrili od desať do 15 ľudí, ktorých problémy mohlo zhoršiť teplo. Horúčavy trápia aj domáce zvieratá, ktoré vo vyhriatom nevetranom priestore môžu aj uhynúť.

Odborníci odporúčajú počas teplých letných dní piť veľa tekutín, a predovšetkým starší ľudia a malé deti by sa počas najväčších horúčav mali vyhýbať pohybu na priamom slnku.

Teplá začali na Slovensku už od jari. V polovici apríla padali polstoročné teplotné rekordy. V Bratislave a na Sliači bolo teplejšie ako v apríli roku 1952, v Poprade bolo rovnako teplo ako v roku 1961.

 

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  2. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  3. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  4. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  5. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  6. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  7. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  8. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  9. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  10. Inteligencia vo všetkom
  1. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  2. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  3. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  4. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  5. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  6. Poslanci dnes dali jasne najavo, že plot na námestí nechcú
  7. HB Reavis so silnými výsledkami za rok 2016
  8. 3 šťavnaté spôsoby, ako povzbudiť výkon mozgu
  9. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  10. Budúcnosť EÚ a inteligentných miest
  1. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 8 889
  2. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 8 559
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 6 982
  4. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 229
  5. 5 krokov k vlastnému bývaniu 5 305
  6. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 5 078
  7. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 4 191
  8. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 3 859
  9. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 3 063
  10. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 2 575

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Polícia obvinila poslanca ĽSNS, opozícia ju kritizuje

Stanislava Mizíka, ktorý kádroval vyznamenaných, polícia odviedla počas rokovania parlamentného výboru.

KULTÚRA

Johnny Depp skrachoval. Nechajte ho, sám to tak chcel

Za mesiac minie dva milióny, víno ho stojí tridsať tisíc. Náhradu žiada na súde.

KOMENTÁRE

Bez Radičovej, bez Kisku a bez obáv: V čom majú Mihál s Beblavým nevýhodu

Postačia na úspech úroveň a normálnosť?

DOMOV

Areál bývalej nemocnice na Patrónke získal Eset

Softvérová firma dala za pozemok vyše 26 miliónov eur.

Neprehliadnite tiež

Ministri obrany Únie rokovali o migrácii i rozvoji obranných štruktúr

Migrácia je pre Úniu stále aktuálnym problémom.

Hygienici majú podozrenie na výskyt osýpok v okrese Levice

V niektorých krajoch klesla proti ochoreniu kolektívna imunita.

Nová smernica Únie o zbraniach podľa odborníka nezabráni terorizmu

Smernica prináša podľa Lukáša Hrnčiarika málo pozitívnych zmien, mnohé body sú nezmyselné.

Envirorezort začal obstarávanie na sanáciu skládky vo Vrakuni

Prieskum ukázal, že do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop