PUKANEC. Pukanské remeselnícke trhy ožili v Pukanci v okrese Levice počas víkendu pätnásty raz. Na námestí si rozložilo stánky do tristo ľudových remeselníkov a miestni otvorili svoje remeselnícke dvory pre verejnosť. V tejto obci sa ľudová tvorba pestuje a odovzdáva z pokolenia na pokolenie.
Debnársky dvor u Ladislava Hruškoviča pozval na ukážku výroby sudov, v gazdovskom dvore vystavovali remeselnícke náradie, v hrnčiarskom dvore u Jána Franka bolo otvorené hrnčiarske múzeum.
Vinári neobišli ani najväčšiu vínnu pivnicu v Ergištôlni. Ako nám tamojší vysvetlili, vínne pivnice majú špeciálnu čiernu plieseň, ktorá prispieva k lepšej kvalite vína. Ľudia zo širokého okolia si nosili z jarmoku prútené košíky, hlinené šálky či perníkové srdiečka.
Vyše hodinový rad si jarmočníci vystáli na tradičné jedlo párance. „Kvôli tomu sme na jarmok prišli, nuž musíme si rad trpezlivo vystáť," povedal Peter z Novej Bane. Pukanské ženy pred nimi miesili, vaľkali, trhali cesto a dlhé centimetrové slíže hádzali do vriacej vody. Na trhoch sa minulé roky zjedli párance až z tristo kíl cesta, robili ich, až kým neubudol rad.
„Párance sú starým drevorubačským jedlom, ktoré si pripravovali pukanskí drevorubači v horách, v susedných Uhliskách, kam chodili pracovať na týždňovky. Pripravili ich z múky, soli a vody. Najťažšie je vymiesiť cesto tak, aby sa trhalo či páralo," povedala Anna Zorvanová. Párance si robia mnohé rodiny v Pukanci doma každý piatok, čím dodržiavajú pôst. Jedia ich s opekanými zemiakmi alebo s tvarohom.

Beata
Balogová
