"Ide väčšinou o konzumáciu skrytých foriem živočíšnych tukov, teda nie slaniny či bravčovej masti, ale rôzne tukové jedlá s obsahom majonézy," povedala Trusková. Vysoký podiel živočíšnych tukov majú aj niektoré syry či údeniny. Okrem toho zvlášť muži podľa nej jedlo navyše príliš solia. "Sú to hodnoty, ktoré dosahovali sedem až deväť gramov dennej spotreby, čo je pomerne vysoký príjem," dodala lekárka.
V potrave naopak chýba vláknina, ktorá síce nedodáva telu takmer žiadnu energiu, ale pre zdravé trávenie je podľa lekárov veľmi potrebná. "Spotreba dosahovala len asi 30 až 40 percent z odporúčaného množstva," povedala Trusková.
Pozitívne lekárka hodnotí naopak nárast konzumácie hydinového mäsa. Mierne sa podľa nej zvýšila aj spotreba ovocia a zeleniny, hoci dlhodobé porovnania ukazujú opak. Prekvapujúcim zistením bolo, že ľudia konzumujú menej cukrov, než sa očakávalo, dodala. Vysoký príjem cukrov má taktiež negatívny vplyv na zdravie, pretože ak ich telo nespotrebuje napríklad pri pohybovej aktivite, ukladajú sa v podobe tukov. Dodala, že rizikom je tiež vysoká obľuba sladených nápojov.
V porovnaní s rokom 1990, teda prvým rokom po páde vlády komunistickej strany, zaznamenali štatistiky najväčší pokles v spotrebe hovädzieho mäsa. V priemere vlani zjedol jeden obyvateľ Slovenska asi štvornásobne menej hovädziny ako v roku 1990. Znížila sa aj spotreba mlieka a mliečnych výrobkov, obilnín a zemiakov.
Nezdravé stravovanie spôsobuje okrem iného nadváhu a následne ďalšie choroby, napríklad vysoký krvný tlak. Zmenené stravovacie návyky sa podľa stomatológov negatívne odrazili aj na zhoršení chrupu.
Spotreba vybraných druhov potravín v kg na jedného obyvateľa:
Rok 1990 2000 2006
hovädzie mäso 21,8 9,1 5,3
bravčové mäso 44,5 33,1 32,2
hydinové mäso 15,2 17,1 22,1
mlieko a mliečne výrobky 226,3 160,2 152,4
soľ 6,4 6,0 6,6
ovocie a zelenina 100,6 94,2 88
Zdroj: Slovstat
grm prl