SME

Kuchárom padne dobre, keď im navarí niekto druhý

Bratislava 11. augusta (ČTK) - Stovky jedál pripravených pre mlsné jazyky a žalúdky zákazníkov unaví aj kuchárov natoľko, že im dobre padne, ak im nejakú maškrtu uvarí či upečie niekto iný. Z jedla však ...

Bratislava 11. augusta (ČTK) - Stovky jedál pripravených pre mlsné jazyky a žalúdky zákazníkov unaví aj kuchárov natoľko, že im dobre padne, ak im nejakú maškrtu uvarí či upečie niekto iný. Z jedla však vzniká umelecké dielo až dochutením, a k tomu vraj už majstri kulinárstva nikoho nepustia, ani keby padali od únavy. Počas soboty nemali kuchári v centre Bratislavy na únavu ani chvíľu času, pretože si prípravou pokrmov pre iných uctili svojho patróna sv. Vavrinca.

"Keď varia dvaja kuchári, jeden druhému si kradnú jedlo," zhrnul svoje skúsenosti bratislavský odborník na jedlo Jozef Klubník. Dôvodom však podľa neho nie je ani prípadná únava, či zvedavosť, ale samotné varenie. "Počas prípravy sa kuchár nadýcha všetkých pár a vôní a potom si už jedlo nemôže tak vychutnať, preto siahne po susedovom," vysvetlil Klubník.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Výborné jedlo donesené priamo pod nos padne dobre aj prešovskému kuchárovi Marekovi Gajdošovi. "Určite poteší každého kuchára, keď mu niekto pripraví, navarí a položí pekne, úhľadne na tanier. A on môže jesť v kľude, bez strachu z toho, čo mu môže na sporáku prihorieť," dodal.

Symbolickú čerešničku na torte v podobe dochutenia pokrmu však už kuchári z rúk pustiť nezvyknú. "Ani manželku k tomu nepustím, pretože ženy tie chute nemajú až také vycibrené, ako muži," tvrdil najstarší člen kuchárskej rodiny Klubníkovcov Viliam. Čas na oddych so založenými rukami prichádza podľa neho až po zodpovednom dochutení pokrmov.

Východiskom pre kuchárov, keď napriek veľkej láske k svojmu povolaniu už predsa len variť nechcú, sú napríklad reštaurácie. Oslovení majstri si tie slovenské väčšinou pochvaľovali, sú však aj také, v ktorých o slušnosti k zákazníkom vraj veľa nevedia. "Ja mám v reštauráciách veľa kamarátov, preto problémy nemám. Ale poznám mnohé, kde keby sa personál viac usmieval, určite by porástli aj tržby," povedal Jozef Klubník. Jeho otec zase zvykne prípadné nedostatky hostiteľov odstrániť vlastnými skúsenosťami, ale aj prísadami. "Nosievam so sebou tabasko (korenie) a keď mi v jedle chýba, tak si ho dochutím," povedal ostrieľaný kuchár.

SkryťVypnúť reklamu

Bratislavské oslavy sv. Vavrinca na Hlavnom námestí zorganizoval Slovenský zväz kuchárov a cukrárov, aby podporil svojich členov a šíril dobré meno slovenskej gastronómie. Okrem jedla mohli stovky divákov obdivovať aj umenie carvingistov, ktorí chuť ovocia a zeleniny vylepšovali aj vizuálnym zážitkom vyrezaných tvarov a podôb.

Svätý Vavrinec, ktorý je aj patrónom knihovníkov a archivárov, sa preslávil svojim odporom voči rímskemu cisárovi Valeriánovi v 3. storočí nášho letopočtu. Odmietol mu vydať majetok cirkvi a namiesto neho pred cisára predviedol chudobných a chorých. Ich označil za cirkevné bohatstvo. Cisár nechal Vavrinca 10. augusta v roku 258 zaživa upáliť na rozžeravenej železnej posteli.

grm boa

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  3. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  4. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  5. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  6. Plátené tašky a opakované použitie
  7. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  8. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Čo vám hrozí, keď si neliečite alergiu
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  4. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  5. Oslava ako v Hollywoode: Kaufland má narodeniny, pozýva aj vás
  6. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  7. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  8. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 16 664
  2. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 366
  3. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 4 841
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 561
  5. Plátené tašky a opakované použitie 3 690
  6. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 3 530
  7. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 3 131
  8. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 651
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pamätník Memoranda národa slovenského v Martine.

Výročie si pripomenuli predseda parlamentu aj ZMOS.


TASR 1

Na juhu sa očakávajú aj vysoké teploty.


TASR
Ilustračné foto.

Návštevnosť v kúpeľoch dosiahla úroveň spred pandémie.


TASR 2
Národná rada Slovenskej republiky.

Na Slovensku je aktívnych 55 strán či hnutí.


TASR 13

Sportnet

Futbalisti FC Spartak Trnava.

S už bývalými zverencami sa prišli rozlúčiť aj Michal Gašparík s asistentom Mariánom Hodulíkom.


TASR
Aryna Sabalenková (vľavo) a Coco Gauffová na Roland Garros.

Dve najvyššie postavené tenistky v rebríčku WTA sa vo finále stretnú opäť po mesiaci. Ich vzájomná bilancia je vyrovnaná.


Michaela Churavá
Slovenskí futbalisti.

Pozrite si TV program prípravného futbalového zápasu, v ktorom Slovensko čelí Grécku. Kde sledovať zápas?


Centrálny kurt Philippa Chatriera počas zápasu Lorenzo Musetti - Carlos Alcaraz v semifinále Roland Garros 2025.

Núdzové riešenie z 80-tych rokoch 19. storočia sa ukázalo ako revolučné.


Jan Kamarád
SkryťZatvoriť reklamu