Kuchárom padne dobre, keď im navarí niekto druhý

Bratislava 11. augusta (ČTK) - Stovky jedál pripravených pre mlsné jazyky a žalúdky zákazníkov unaví aj kuchárov natoľko, že im dobre padne, ak im nejakú maškrtu uvarí či upečie niekto iný. Z jedla však ...

Bratislava 11. augusta (ČTK) - Stovky jedál pripravených pre mlsné jazyky a žalúdky zákazníkov unaví aj kuchárov natoľko, že im dobre padne, ak im nejakú maškrtu uvarí či upečie niekto iný. Z jedla však vzniká umelecké dielo až dochutením, a k tomu vraj už majstri kulinárstva nikoho nepustia, ani keby padali od únavy. Počas soboty nemali kuchári v centre Bratislavy na únavu ani chvíľu času, pretože si prípravou pokrmov pre iných uctili svojho patróna sv. Vavrinca.

"Keď varia dvaja kuchári, jeden druhému si kradnú jedlo," zhrnul svoje skúsenosti bratislavský odborník na jedlo Jozef Klubník. Dôvodom však podľa neho nie je ani prípadná únava, či zvedavosť, ale samotné varenie. "Počas prípravy sa kuchár nadýcha všetkých pár a vôní a potom si už jedlo nemôže tak vychutnať, preto siahne po susedovom," vysvetlil Klubník.

Výborné jedlo donesené priamo pod nos padne dobre aj prešovskému kuchárovi Marekovi Gajdošovi. "Určite poteší každého kuchára, keď mu niekto pripraví, navarí a položí pekne, úhľadne na tanier. A on môže jesť v kľude, bez strachu z toho, čo mu môže na sporáku prihorieť," dodal.

Symbolickú čerešničku na torte v podobe dochutenia pokrmu však už kuchári z rúk pustiť nezvyknú. "Ani manželku k tomu nepustím, pretože ženy tie chute nemajú až také vycibrené, ako muži," tvrdil najstarší člen kuchárskej rodiny Klubníkovcov Viliam. Čas na oddych so založenými rukami prichádza podľa neho až po zodpovednom dochutení pokrmov.

Východiskom pre kuchárov, keď napriek veľkej láske k svojmu povolaniu už predsa len variť nechcú, sú napríklad reštaurácie. Oslovení majstri si tie slovenské väčšinou pochvaľovali, sú však aj také, v ktorých o slušnosti k zákazníkom vraj veľa nevedia. "Ja mám v reštauráciách veľa kamarátov, preto problémy nemám. Ale poznám mnohé, kde keby sa personál viac usmieval, určite by porástli aj tržby," povedal Jozef Klubník. Jeho otec zase zvykne prípadné nedostatky hostiteľov odstrániť vlastnými skúsenosťami, ale aj prísadami. "Nosievam so sebou tabasko (korenie) a keď mi v jedle chýba, tak si ho dochutím," povedal ostrieľaný kuchár.

Bratislavské oslavy sv. Vavrinca na Hlavnom námestí zorganizoval Slovenský zväz kuchárov a cukrárov, aby podporil svojich členov a šíril dobré meno slovenskej gastronómie. Okrem jedla mohli stovky divákov obdivovať aj umenie carvingistov, ktorí chuť ovocia a zeleniny vylepšovali aj vizuálnym zážitkom vyrezaných tvarov a podôb.

Svätý Vavrinec, ktorý je aj patrónom knihovníkov a archivárov, sa preslávil svojim odporom voči rímskemu cisárovi Valeriánovi v 3. storočí nášho letopočtu. Odmietol mu vydať majetok cirkvi a namiesto neho pred cisára predviedol chudobných a chorých. Ich označil za cirkevné bohatstvo. Cisár nechal Vavrinca 10. augusta v roku 258 zaživa upáliť na rozžeravenej železnej posteli.

grm boa

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  2. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  3. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  4. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  5. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  6. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  7. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  8. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  9. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  10. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 10 016
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 7 813
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 065
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 316
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 228
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 958
  7. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 4 699
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 670
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 488
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 870

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Mnohí mlčia, on nie. Služba vlasti z neho spravila lovca ľudí

Tóth tvrdí, že si z vojenčiny priniesol domov traumu.

EKONOMIKA

Land Rover z Nitry budú rozvážať Nemci, Cargo neuspelo

Štátny prepravca rokuje s Deutsche Bahn Cargo.

EKONOMIKA

Kotleba zamestnával načierno

Kraj prišiel o vyše 20 miliónov eur z eurofondov.

DOMOV

‘Kaliňák dáva peniaze na prijatie migrantov’ je hoax

Konšpirátori si vymýšľajú štátne dotácie.

Neprehliadnite tiež

Bývalého komunistického premiéra Štrougala vyšetruje poľská prokuratúra

Poľsko začalo trestné konanie v prípadoch svojich utečencov zabitých vysokým napätím na československej železnej opone počas komunizmu.

Kotlebov galavečer na Gemeri nechcú, biskup zrušil omšu

Šimko: Keď môžu sedieť v parlamente, môžu aj v našom kultúrnom dome.

Lajčák s veľvyslancom Japonska hovorili o politickom dialógu aj investíciách

Zdôraznil, že Japonsko je dôležitým partnerom Slovenska v politickej aj ekonomickej sfére.laj

Po Slovensku sa bude opäť presúvať vojenská technika

Upozornenie sa týka troch cestných presunov a jedného železničného transportu.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop