Kuchárom padne dobre, keď im navarí niekto druhý

Bratislava 11. augusta (ČTK) - Stovky jedál pripravených pre mlsné jazyky a žalúdky zákazníkov unaví aj kuchárov natoľko, že im dobre padne, ak im nejakú maškrtu uvarí či upečie niekto iný. Z jedla však ...

Bratislava 11. augusta (ČTK) - Stovky jedál pripravených pre mlsné jazyky a žalúdky zákazníkov unaví aj kuchárov natoľko, že im dobre padne, ak im nejakú maškrtu uvarí či upečie niekto iný. Z jedla však vzniká umelecké dielo až dochutením, a k tomu vraj už majstri kulinárstva nikoho nepustia, ani keby padali od únavy. Počas soboty nemali kuchári v centre Bratislavy na únavu ani chvíľu času, pretože si prípravou pokrmov pre iných uctili svojho patróna sv. Vavrinca.

"Keď varia dvaja kuchári, jeden druhému si kradnú jedlo," zhrnul svoje skúsenosti bratislavský odborník na jedlo Jozef Klubník. Dôvodom však podľa neho nie je ani prípadná únava, či zvedavosť, ale samotné varenie. "Počas prípravy sa kuchár nadýcha všetkých pár a vôní a potom si už jedlo nemôže tak vychutnať, preto siahne po susedovom," vysvetlil Klubník.

Výborné jedlo donesené priamo pod nos padne dobre aj prešovskému kuchárovi Marekovi Gajdošovi. "Určite poteší každého kuchára, keď mu niekto pripraví, navarí a položí pekne, úhľadne na tanier. A on môže jesť v kľude, bez strachu z toho, čo mu môže na sporáku prihorieť," dodal.

Symbolickú čerešničku na torte v podobe dochutenia pokrmu však už kuchári z rúk pustiť nezvyknú. "Ani manželku k tomu nepustím, pretože ženy tie chute nemajú až také vycibrené, ako muži," tvrdil najstarší člen kuchárskej rodiny Klubníkovcov Viliam. Čas na oddych so založenými rukami prichádza podľa neho až po zodpovednom dochutení pokrmov.

Východiskom pre kuchárov, keď napriek veľkej láske k svojmu povolaniu už predsa len variť nechcú, sú napríklad reštaurácie. Oslovení majstri si tie slovenské väčšinou pochvaľovali, sú však aj také, v ktorých o slušnosti k zákazníkom vraj veľa nevedia. "Ja mám v reštauráciách veľa kamarátov, preto problémy nemám. Ale poznám mnohé, kde keby sa personál viac usmieval, určite by porástli aj tržby," povedal Jozef Klubník. Jeho otec zase zvykne prípadné nedostatky hostiteľov odstrániť vlastnými skúsenosťami, ale aj prísadami. "Nosievam so sebou tabasko (korenie) a keď mi v jedle chýba, tak si ho dochutím," povedal ostrieľaný kuchár.

Bratislavské oslavy sv. Vavrinca na Hlavnom námestí zorganizoval Slovenský zväz kuchárov a cukrárov, aby podporil svojich členov a šíril dobré meno slovenskej gastronómie. Okrem jedla mohli stovky divákov obdivovať aj umenie carvingistov, ktorí chuť ovocia a zeleniny vylepšovali aj vizuálnym zážitkom vyrezaných tvarov a podôb.

Svätý Vavrinec, ktorý je aj patrónom knihovníkov a archivárov, sa preslávil svojim odporom voči rímskemu cisárovi Valeriánovi v 3. storočí nášho letopočtu. Odmietol mu vydať majetok cirkvi a namiesto neho pred cisára predviedol chudobných a chorých. Ich označil za cirkevné bohatstvo. Cisár nechal Vavrinca 10. augusta v roku 258 zaživa upáliť na rozžeravenej železnej posteli.

grm boa

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  3. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  6. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  7. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  8. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou
  9. Desať obľúbených miest v Chorvátsku
  10. Viac času pre rodinu by uvítala viac ako tretina Slovákov
  1. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  2. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  3. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  4. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  5. Ukončil si 1.stupeň vysokoškolského štúdia a chceš pokračovať?
  6. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  7. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  8. Cambridge Business School, škola novej doby
  9. Cykloturistický trip študentov SvF STU v Bratislave – Vol. 4
  10. História sťahovania
  1. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 8 183
  2. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 8 083
  3. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 7 962
  4. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 7 692
  5. Viete, čo kupujete? Ako rozoznať kvalitný chlieb od nekvalitného 7 202
  6. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 5 113
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 4 772
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 466
  9. Sendvičová drevostavba v kostýme drevenice 2 757
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 1 798

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Lajčák hovorí k Evke niečo iné, ako tvrdil pred mesiacmi

Minister sa mesiace pri Evke bránil prieskumom, teraz priznáva, že žiadny nebol.

TECH

Odhalili tajomstvo starovekej antikoncepcie. Skutočne fungovala

Rastlinné zložky zabránia počatiu.

Neprehliadnite tiež

Prišli experti na kubánsky liek. Nikto v Európskej únii ho nepoužíva

Liek na liečbu diabetickej nohy sme získali v rámci deblokácie kubánskeho dlhu, Česi ho odmietli.

Fico vyzval zahraničné firmy, aby sa vyjadrili ku korupcii

Za každé euro investované do výskumu si môžu firmy odpočítať z daní o štvrtinu viac.

V rebríčku kandidátov na predsedu ÚVO vedie jeho právnik

Kandidát spájaný so stranou Most skončil ako posledný.

Kaliňák obhajoval nákupy budov, hovorí o vymyslených kauzách

Výsledná cena je to jediné, čo je rozhodujúce, tvrdí minister.