SME

Kuchárom padne dobre, keď im navarí niekto druhý

Bratislava 11. augusta (ČTK) - Stovky jedál pripravených pre mlsné jazyky a žalúdky zákazníkov unaví aj kuchárov natoľko, že im dobre padne, ak im nejakú maškrtu uvarí či upečie niekto iný. Z jedla však ...

Bratislava 11. augusta (ČTK) - Stovky jedál pripravených pre mlsné jazyky a žalúdky zákazníkov unaví aj kuchárov natoľko, že im dobre padne, ak im nejakú maškrtu uvarí či upečie niekto iný. Z jedla však vzniká umelecké dielo až dochutením, a k tomu vraj už majstri kulinárstva nikoho nepustia, ani keby padali od únavy. Počas soboty nemali kuchári v centre Bratislavy na únavu ani chvíľu času, pretože si prípravou pokrmov pre iných uctili svojho patróna sv. Vavrinca.

"Keď varia dvaja kuchári, jeden druhému si kradnú jedlo," zhrnul svoje skúsenosti bratislavský odborník na jedlo Jozef Klubník. Dôvodom však podľa neho nie je ani prípadná únava, či zvedavosť, ale samotné varenie. "Počas prípravy sa kuchár nadýcha všetkých pár a vôní a potom si už jedlo nemôže tak vychutnať, preto siahne po susedovom," vysvetlil Klubník.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Výborné jedlo donesené priamo pod nos padne dobre aj prešovskému kuchárovi Marekovi Gajdošovi. "Určite poteší každého kuchára, keď mu niekto pripraví, navarí a položí pekne, úhľadne na tanier. A on môže jesť v kľude, bez strachu z toho, čo mu môže na sporáku prihorieť," dodal.

Symbolickú čerešničku na torte v podobe dochutenia pokrmu však už kuchári z rúk pustiť nezvyknú. "Ani manželku k tomu nepustím, pretože ženy tie chute nemajú až také vycibrené, ako muži," tvrdil najstarší člen kuchárskej rodiny Klubníkovcov Viliam. Čas na oddych so založenými rukami prichádza podľa neho až po zodpovednom dochutení pokrmov.

Východiskom pre kuchárov, keď napriek veľkej láske k svojmu povolaniu už predsa len variť nechcú, sú napríklad reštaurácie. Oslovení majstri si tie slovenské väčšinou pochvaľovali, sú však aj také, v ktorých o slušnosti k zákazníkom vraj veľa nevedia. "Ja mám v reštauráciách veľa kamarátov, preto problémy nemám. Ale poznám mnohé, kde keby sa personál viac usmieval, určite by porástli aj tržby," povedal Jozef Klubník. Jeho otec zase zvykne prípadné nedostatky hostiteľov odstrániť vlastnými skúsenosťami, ale aj prísadami. "Nosievam so sebou tabasko (korenie) a keď mi v jedle chýba, tak si ho dochutím," povedal ostrieľaný kuchár.

SkryťVypnúť reklamu

Bratislavské oslavy sv. Vavrinca na Hlavnom námestí zorganizoval Slovenský zväz kuchárov a cukrárov, aby podporil svojich členov a šíril dobré meno slovenskej gastronómie. Okrem jedla mohli stovky divákov obdivovať aj umenie carvingistov, ktorí chuť ovocia a zeleniny vylepšovali aj vizuálnym zážitkom vyrezaných tvarov a podôb.

Svätý Vavrinec, ktorý je aj patrónom knihovníkov a archivárov, sa preslávil svojim odporom voči rímskemu cisárovi Valeriánovi v 3. storočí nášho letopočtu. Odmietol mu vydať majetok cirkvi a namiesto neho pred cisára predviedol chudobných a chorých. Ich označil za cirkevné bohatstvo. Cisár nechal Vavrinca 10. augusta v roku 258 zaživa upáliť na rozžeravenej železnej posteli.

grm boa

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  2. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  6. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  7. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  1. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  2. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  3. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 13 065
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 375
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 954
  4. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 649
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 102
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 042
  7. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 023
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 1 972
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu