SME

Vo Zvolenskej Slatine vyrábajú bryndzu už 210 rokov

Zvolenská Slatina 15. augusta (TASR) - Už 210 rokov sa v Bryndziarni vo Zvolenskej Slatine nepretržite vyrába originálna slovenská špecialita - bryndza.

Ide vôbec o jednu z najstarších dodnes fungujúcich prevádzok na Slovensku, založenú v roku 1797. Výročie si spoločnosť pripomenie na budúci týždeň, v rámci podujatia Slatinské halušky.

Prevádzku na výrobu bryndze z ovčieho syra založila v dedine rodina Molecovcov. Bryndza bola spočiatku inej chute i zloženia. V podobe, ako ju poznáme dnes, sa v bryndziarni vyrába od konca 19. storočia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Slatinská bryndziareň prešla najväčšími zmenami i investíciami najmä po roku 1989. Podľa riaditeľa firmy Svena Harmana bryndziareň je dnes moderný podnik s certifikátom na vývoz bryndze do Európskej únie. Spoločnosť sa pred časom rozrástla o prevádzku v Slovenskej Ľupči, kde pripravuje ďalší známy produkt - syr kaškaval.

SkryťVypnúť reklamu

O tom, že bryndza, ale aj ďalšie slatinské výrobky sú u konzumentov obľúbené, svedčia aj viaceré ocenenia, ktoré bryndziareň v uplynulých rokoch získala. Naposledy na konci minulého roku dostala práve bryndza druhé miesto na európskej syrárskej súťaži v Taliansku. Spoločnosť v súčasnosti presadzuje zavedenie metódy, ktorá by určovala podiel kravského, ovčieho a kozieho mlieka v mliečnych výrobkoch na Slovensku. Predpokladaným výsledkom by bol tlak na vyššiu kvalitu bryndze a mliečnych výrobkov, a tým aj ochrana spotrebiteľa.

Bryndziari by chceli zaviesť obdobnú metódu, ktorú s úspechom využívajú v laboratóriu vo Viedni. Táto metóda by mala veľmi presne určiť percentuálne zastúpenie jednotlivých zložiek suroviny, používanej v zmesných mliečnych výrobkoch. Niektorí výrobcovia totiž do svojich produktov pridávajú namiesto deklarovanej ovčej či kozej zložky kravské mlieko či iné prímesi.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 594
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 326
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 716
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 138
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 349
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 881
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 879
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 375
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu