-------------------- K spravodajstvu: AUDIO --------------------
Bratislava 19. augusta (ČTK) - Nielen na prírodu a pamiatky, ale aj domácu kuchyňu sú zvedaví slovenskí dovolenkári. Výnimkou nie sú ani známe tváre. Kým ženy ako Zuzana Kanóczová a Silvia Lakatošová sa tešia na čerstvé ryby, speváka Pavla Hammela poteší aj viedenský rezeň.
"Súčasťou dovolenky je aj ochutnávka toho, čo sa tam konzumuje. Gurmánstvo je tiež kultúra, určite sa tomu nevyhýbam," povedal ČTK hudobník, ktorý je dlhé roky známy aj ako člen legendárnej kapely Prúdy. Naposledy bol na jar na ostrove Maurícius.
Posťažoval sa však, že už aj v exotických krajinách sa kuchyňa začína prispôsobovať zvyklostiam turistom. Domáce špeciality tak môže hľadať iba po uliciach, to však riskovať nechce. "Dnes aby človek jedol exotiku, musí sa dať zaočkovať," žartuje Hammel, ktorý má najradšej viedenský rezeň a v Paríži sa dá nahovoriť na slimáky.
Posledná československá Miss Silvia Lakatošová si naposledy "prišla na svoje" v latinskoamerickom Mexiku známom aj typickým jedlom chilli con carne. Priznala, že pikantné jedlá obľubuje. "Je to krajina hovädzieho mäsa, takže steaky, to som si dopriala, a aj čerstvé ryby. Tých sme sa doslova prejedli," povedala Lakatošová, ktorá ochutnáva domáce jedlá v každej krajine, do ktorej sa dostane.
"Naozaj, tie ryby, ktoré si tu my spravíme, to sa nedá porovnať s tým, čo tam majú," potvrdzuje herečka Zuzana Kanóczová známa z filmu Román pro ženy. Kanóczová neodolá ani morským "potvorám". Zbožňuje však aj francúzsku, taliansku a grécku kuchyňu.
Naopak Hammela pri návšteve prímorských krajín ryby nelákajú. "Nie som nejaký zástanca tých morských záležitostí, aj keď je to módne. Ja si myslím, že ryby sú strašne nezdravé a škodlivé, lebo žijú v kontaminovaných moriach," povedal s úsmevom hudobník, ktorý by vraj nezjedol žiadnu rybu z Baltského mora.
Na exotike si však Slováci môžu pochutnať aj bez toho, aby museli niekam cestovať. Po tom, čo sa na Slovensku talianske pizzerie a čínske reštaurácie už dávno stali samozrejmosťou, sa hlavne v Bratislave rozrastá ponuka národných kuchýň. Gurmáni si tak môžu pochutnať aj na gréckych, argentínskych, indických, mexických, kubánskych, ale aj libanonských špecialitách.
him fab