AKTUALIZOVANÉ 12:26

SMK: Vyhlásenie k masakre v Černovej je neprijateľné

"Odzrkadľuje to videnie sveta z 80. rokov. My sme vypracovali tretiu verziu, ktorá podľa nášho názoru spĺňa podmienky 21. storočia," vysvetlil Csáky.

Bratislava. Ďalšiu podobu návrhu Vyhlásenia Národnej rady SR k výročiu tragédie v Černovej pripravila po SNS a KDH aj Strana maďarskej koalície (SMK). Jej predseda Pál Csáky považuje návrh SNS za absolútne neprijateľný a návrh KDH za zastaraný.

"Odzrkadľuje to videnie sveta z 80. rokov. My sme vypracovali tretiu verziu, ktorá podľa nášho názoru spĺňa podmienky 21. storočia. Vyslovujeme ľútosť nad tým, čo sa tam stalo. Považujeme to za neprimeranú a neprijateľnú prezentáciu štátnej moci," vysvetlil pre TASR Csáky.

Pokračoval, že takýto prejav štátnej moci voči svojim občanom je nedemokratický jav. "Urobili sme to preto, aby sme prezentovali aj pred slovenskou verejnosťou, že nemáme problém odsúdiť tento nevhodný mocenský akt. Problém ale máme s tým, aby sa to nechápalo ako slovensko-maďarský spor, pretože tým to až tak nebolo," pripomenul líder SMK.

Prijatá deklarácia NR SR o nemennosti Benešových dekrétov podľa jeho slov dokazuje, že nešlo o ojedinelý jav, ale to zapadá do systému, poukazujúceho na to, že Slovensko ide v posledných troch mesiacoch zlým smerom. "Ten je diktovaný SNS a ostatné strany vrátane premiéra nenašli silu, aby povedali stop. Osobne som predtým upozornil, že z toho bude európsky problém," uzavrel Csáky.

Podľa Csákyho bol jeho list zaslaný do EP preventívnou politikou

Csáky si nemyslí, že by zaslanie listu do Európskeho parlamentu (EP), v ktorom upozorňuje na "alarmujúci vývoj politickej situácie na Slovensku" ešte pred schválením deklarácie o nedotknuteľnosti tzv. Benešových dekrétov, bolo predčasné.

"Bol to oficiálny dokument, zaradený do Národnej rady a ja som vedel, že bude zle. V liste som požiadal predsedu výboru EP, aby urobil všetko pre to, aby sa takáto deklarácia neprijala, pretože z toho bude problém. Robil som preventívnu politiku, to bola moja povinnosť a je mi ľúto, že NR SR a kolegovia z vládnych strán to nepochopili," vysvetlil šéf SMK.

Csáky si myslí, že parlament mohol prijať aj elegantnejší text namiesto toho súčasného. "Ale keď ho napísal niekto z SNS, kto v myšlienkach žije niekde v 19. storočí, tak sa to nedá vylepšiť. Ale rozumní politici v parlamente by vedeli napísať takú verziu, ktorá by možno spĺňala všetky podmienky. Problém je v tom, že koaliční poslanci ani nemali záujem o tom rokovať a chceli za každú cenu ukázať silu. No tak teraz je oheň na streche."

Reakcia maďarskej strany bola zákonitá

Reakciu maďarskej strany, ktorá sa odmieta zúčastňovať stretnutí na Slovensku, označil Csáky za zákonitú. Tento týždeň sa tak stalo na rokovaní parlamentných výborov pre verejnú správu a regionálny rozvoj V4 a svoju návštevu Slovenska odriekla tiež predsedníčka parlamentu Maďarskej republiky Katalin Sziliová.

Šéf SMK to zdôvodnil tým, že maďarský parlament vrátane všetkých piatich politických strán ponúkol mierovú pravú ruku Slovákom v tej súvislosti, že sú okamžite pripravení rokovať o texte zmierenia a Národná rada SR na to reagovala predmetnou deklaráciou. "Tak čo má urobiť inteligentný človek v takomto prípade? Má si sadnúť za rokovací stôl a tváriť sa, že sa nič nestalo? Proste to bola urážka maďarského parlamentu aj maďarských štátnych orgánov a ten, kto to nevidí, je slepý a nemá čo robiť v politike. Ja si myslím, že to čo nasledovalo z maďarskej strany je absolútne logické a jediné možné riešenie."

Slota uráža mňa aj Slovákov

Nevhodné výroky predsedu SNS Jána Slotu na jeho adresu považuje Csáky aj za urážku Slovákov. "Toto má byť pýcha slovenskej spoločnosti, toto je to 21. storočie Slovákov a Slovenska?" zamyslel sa. Ako pokračoval, on by sa hanbil za akéhokoľvek Maďara, ktorý by sa vyjadroval takýmto spôsobom napríklad v parlamente. "Povedal by som mu, aby do 24 hodín odišiel z verejného života. Proste tam nemá čo hľadať. Na Slovensku sa to toleruje, ľudia sa na tom smejú a čakajú aký nový bonmot povie, pričom má 12-13 percent popularity. To je aj o spoločnosti. Takže ak je na niečo táto situácia dobrá, tak na to, aby sme všetci rozmýšľali, kam sme sa to dostali a hlavne akou cestou chceme ísť ďalej."

Súčasne upozornil na to, že ak to bude takto ďalej pokračovať, SR sa dostane do slepej uličky a bude mať podobné problémy ako mala medzi rokmi 1994 a 1998. "Ale nie kvôli Maďarom a kvôli mne, ale kvôli vlastnému štýlu. Slováci, slovenskí politici a inteligencia si musia uvedomiť, čím chcú obohatiť Európu, ako sa v nej chcú umiestniť. No nie spôsobom, že celá Európa cituje takéto 'geniálne' výroky. To je hanba pre každého občana," poznamenal Csáky.

S opozičnými stranami máme naštrbený vzťah

Csáky priznal, že vzťahy medzi SMK a ostatnými opozičnými stranami sa v súvislosti s poslednými udalosťami na slovenskej politickej scéne naštrbili.

"Vzťahy sa narušili, ale musíme ísť ďalej spolu. Netvrdím, že sa môžeme tváriť, akoby sa nič nestalo," skonštatoval pre TASR. Dodal, že na ostatnom opozičnom stretnutí pred septembrovým rokovaním parlamentu padli aj tvrdšie slová. "Ale to je v politike normálne, a kým sa to udeje za zatvorenými dverami, tak je to v poriadku a tolerovateľné."

Csáky zdôraznil, že SMK nemá záujem rozbiť šancu lepšej vlády, alebo vládnutia, keďže cítia zodpovednosť za budúcnosť Slovenska. "Bez Maďarov to ale nepôjde, Slovensko je odsúdené na spoluprácu s tunajšími Maďarmi jednoducho preto, lebo každý desiaty občan Slovenska je maďarskej národnosti a žiadny demokrat nemôže prehliadnuť túto skutočnosť," domnieva sa Csáky.

SMK nechce konflikt

SMK v blízkej budúcnosti plánuje prezentáciu rozvoja infraštruktúry južného Slovenska a taktiež sa spolu s ďalšími opozičnými partnermi zapojí do podpisovej akcie za 2. dôchodkový pilier. "Považujeme sa za regionálnu stranu, ale aj za občiansku stranu. Som presvedčený o tom, že čím ďalej tým viac Slovákov uvidí, že na SMK je spoľahnutie, že nechce žiadne neprijateľné veci."

Csáky poukázal na to, že strana sa usiluje o demokraciu, normálny solídny život a riešenie vecných problémov. "Máme na to a vieme to robiť, to sme dokázali aj v uplynulom osemročnom období. SMK nechce konflikt, a keď cítime nejaké deformácie a upozorňujeme na to, tak to robíme kvôli zachovaniu normálnych demokratických hodnôt na Slovensku. Nerobíme to naprotiveň tejto vláde, alebo aby sme škodili," uzavrel líder SMK.

1. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  2. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  3. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  1. Neviete si rady s vaším ročným vyúčtovaním? Pomôže vám FiiFree
  2. Nadácia Orange ocenila Detský čin roka
  3. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  4. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  5. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  6. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  7. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  8. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  9. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  10. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 17 182
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 15 881
  3. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 9 572
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 7 965
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 552
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 6 663
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 467
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 5 550
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 701
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 2 751

Ani vyšetrovanie Dúhu nepripraví o verejné zákazky. Pozrite sa, čo stavia

Zmluva na výstavbu tunela za 500 miliónov eur rieši korupciu, vyšetrovanie daní nie.

TECH

Miliardy ľudí čoskoro zažijú nevídanú klímu

Klimatická zmena prebieha nad zemou rýchlejšie ako nad oceánmi.

ŠPORT

Na Gire sa ukázali talenty i šprintér, ktorý bude trápiť Sagana

Momenty stého ročníka Giro d'Italia.

PLUS

Ako prežiť nápor terorizmu a fanatizmu

Kým panuje zmätok, je možné za teroristu označiť kohokoľvek.

Rakovina je nedostatkom vitamínu B17. Taký vitamín však neexistuje

Bludy o rakovine a utajených liekoch na ňu sú mimoriadne životaschopné.

Kandidáti na šéfa Úradu pre verejné obstarávanie sa môžu prihlásiť do konca júla

Verejné vypočutie by podľa predpokladov malo byť 30. augusta.

Macron sa zaujímal o môj názor na Rusko, hovorí Fico

V krátkom čase by Francúzsko malo oznámiť dátum návštevy prezidenta na Slovensku.

Od septembra by sa mali zvýšiť platy aj pedagógom v škôlkach či kluboch

Odborári s ministrom hovorili aj o memorande, ktoré zahŕňa navýšenie platov učiteľov od januára 2018, 2019 a 2020.